Напусна ни доц. Димитър Марков, който спаси хиляди от ампутации

20.06.2021 Симона Димитрова
Доц. Димитър Марков
Доц. Димитър Марков

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург

Той успешно вади тумор от главата на човек с размерите на черепа му

В най-трудните моменти от операциите слушал на макс AC/DC

Съдовият хирург доц. Димитър Марков е разтърсен, когато в кабинета му през 2011 г. влиза 40-годишен мъж с установен тумор, обхващащ значителна част от главата му, пише "168 часа".

Образуванието било в дясната част на лицето, а пациентът бил опериран 3 пъти, но преди повече от 25 г. През последните 2 години обаче хемангиомът рязко нараснал, като размерът му бил 13x18 см. Мъжът вече не можел да вижда със засегнатото си око, нито да диша през носа. Гледката била потресаваща, а доц. Марков бил последната надежда на болния.

Изследванията показвали, че туморната формация била силно васкуларизирана - имала много съдове и затова

се налагали две последователни операции

Първата манипулация била върху външната сънна артерия, а с втората екипът на доц. Марков отстранил образуванието.

Въпреки че интервенциите било доста сложни, лекарите пожънали успех и дали втори шанс за живот на пациента. Лицето му придобило почти нормална форма, вече можел да диша през носа и ужасната болка изчезнала.

Така с метода, който прилага, доц. Марков спасява един от своите хиляди благодарни пациенти.

Съдовият хирург почина на 28 май само на 53 г. Новината шокира не само близките, приятелите и колегите му, но и всички хора, на които той е протегнал ръка.

От 2014 г. досега доц. Марков бе началник на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ “Софиямед”, която основава и развива от разкриването й в лечебното заведение. Може да се каже, че това е един от най-големите му успехи, тъй като лекарят организира всичко като машина, която започва да работи на пълни обороти.

Откъде стартира професионалният му път, четете ТУК!