Лорина умира, чакайки трансплантация като баща си

05.06.2021 Симона Димитрова
Актрисата Лорина Камбурова издъхна на 29 г.
Актрисата Лорина Камбурова издъхна на 29 г.

Камбурова губи майка си на 12 г. от рак, а татко си - на 25 г., защото не получава ново сърце. Баба неотлъчно е до нея, винаги я вдигала на крака дори когато я заварвала да плаче под завивките. Тя отиде при родителите си. Те я прибраха у дома, пишат приятелите.

"Kогато загубиш родител като малък, не знаеш какви са били тези хора, не знаеш какво притежаваш от тях. Все повече се убеждавам, че приличам и на майка си, и на баща си, защото и двамата живяха и горяха със сърцата си. Единственото, за което се надявам, е краят ми да не прилича на техния. Тази страст към живота и към всичко, което правеха, ги погуби. И това, което мога да направя, е да не повтарям тяхната грешка, да направя нещо повече, за да има смисъл от жертвата им.”

Това казва Лорина Камбурова в свое интервю преди няколко години, когато я питат

дали е преживяла смъртта на родителите си.

Самата тя, докато израства, осъзнава колко много черти от характера на майка си и баща си носи в себе си. За съжаление, това, което си пожелава, не се сбъдва. Майка й умира от рак на белите дробове, а баща й - докато чака трансплантация на сърце.

Младата актриса почина по подобен начин в болница в Москва. Оказа се, че тя е прекарала последните си месеци в лечебното заведение заради белодробно заболяване, с което се борела от дълго време. От около 2 години била в списъка за трансплантация на органите във Виена. След повторно заразяване с COVID-19 получила двойна бронхопневмония. Вирусът се оказал спусъкът, ускорил фаталния й край.

В началото на пандемията тя за първи път прекарала тежък коронавирус. Лекарите били безпощадни - предупредили я, че

с това белодробно заболяване не й остава много време

Единственото й спасение било трансплантацията. Близките й се надявали, че тя ще успее и ще има своя втори шанс. Съдбата й не била лека и смятали, че оттук нататък я очаква само щастие. За съжаление, животът й бе отредил друго.

Новината за смъртта на 29-годишната актриса дойде от нейни приятели в Русия, където тя живееше през последните години.

“Запознахме се с българската актриса Лорина Камбурова през студения декември - пише във фейсбук фотографът Генадий Авраменко. - Тя беше част от екипа на филма “Любов и чудовища”, където изигра главната роля. Снимките бяха през 2019 г. Бяхме се уговорили с група приятели да отидем на премиерата, но тя не успя да дойде, тъй като беше в болница с двустранно възпаление на белите дробове. В залата й позвъних през видеовръзка и видях ревящата Лорина в болничното легло. Затова преминах с камерата през сцената, за да може тя да види и чуе какво се случва. И ето тази сутрин (27 май) пристигна ужасната новина, че нашата Лорина не успя да се пребори.”

Другата публикация, която потвърждава тъжната вест, е на руската актриса Полина Олденбург.

“Товар 200 е толкова ужасна дума, неприложима за това красиво и весело момиче - пише приятелката й. - Зловещи думи: “Лорина е мъртва”. Лорина Камбурова. Нашата Лоринка...

Не може. Не трябваше. Тя беше сираче

Българка. Пристигна в Русия след снимките на филма “Любов и чудовища”. Говореше с очарователен акцент. Обичаше ни всички и ние я обичахме. Как да не я обичаш? Весела, умна, деликатна, мила, невероятна. Истински огън. Запознахме се на фестивал във Виборг и се смяхме до сутринта в много топла приятелска компания. Не можехме да се разделим. После Москва ни раздели всички, както обикновено. И ние, разбира се, нямахме време. Не успяхме да направим нищо. Всеки се втурна по делата си. Тя беше в болницата дълго време. Мислех -

ей сега ще се възстанови, ще “засвети” отново

А сега можете да запалите само свещ... Мила, скъпа, най-прекрасна... Прощавай.”

В коментар към поста й Галина Свинцова допълва: “Повторен тежък COVID. Прекара последните два месеца в болницата. Изглеждаше, че е “изплувала” и изведнъж - реанимация и край. Преди около година също прекара COVID в тежка форма”.

Всъщност Лорина Камбурова решава да замине за Русия преди около две години. Не крие, че отива да търси нови творчески изяви. Изненадващо там кариерата й тръгва скорострелно. Започва да се снима в различни продукции и реклами. Близките й твърдят, че решението й е повлияно и от огорчението, което изпитвала у нас. “Много хора я обичаха, но и много я мразеха”, обясни нейната дуетна половинка - музикантът Росен Пенчев. С него тя създаде групата Ross'n Lorina и остави след себе си и няколко песни. Двамата издадоха и албум.

Именно с него актрисата си комуникира през последните дни от живота си. Не можела да говори, затова само пишела.

На друга своя близка приятелка изпратила съобщението “Трябва да се живее - живей, докато можеш”.

Но Лорина била такава - вземала от живота всичко, което можела. Била работохолик и искала да създава изкуство във всичките му форми. Изявявала се като актриса, много добре имитирала анимационни герои, озвучавала различни филми, пеела и танцувала.

Била огън момиче и горяла във всичко, което прави

По това приличала на родителите си. Винаги озарявала с усмивката си. Имала и още едно впечатляващо качество - особен усет към децата. Понякога участвала в обучението на малчугани по актьорско майсторство.

“Тя никога не спря да се бори за мечтите и вярванията си, като се справяше с всичко, което животът й поднасяше, и загубите, през които минаваше - пише в инстаграм Дели Алън, една от най-добрите й приятелки. - Бореше се докрай и винаги с усмивка."

Но зад цялата тази слънчева фасада се крие едно наранено дете, изгубило майка си само на 12 г.

Лорина Камбурова е родена на 25 октомври 1991 г. във Варна. Когато е съвсем малка, родителите й се развеждат и тя остава да живее при майка си. Още оттогава й личи, че има артистични заложби. Когато е на 6 г., майка й я води да прослушат гласа й и я записва в актьорската трупа на детската опера. За всеки неин рожден ден я водела на опера. Мечтата на малкото момиче била да се изявява на сцената. Това споделя баба й по майчина линия, която става най-добрият приятел на детето и започва да го отглежда.

Лорина обаче не подозирала, че майка е болна от рак

Всички в семейството криели от нея. Жената ходела редовно на лекар, а на Камбурова й казвали, че тя е с бронхопневмония и скоро ще се прибере. Изглеждала добре, дори ходела на химиотерапия с колата си. Имало надежда. Майката обаче знаела, че не й остава много, и започнала да сближава детето с баща му. Искала да бъде сигурна, че ще има още някой, който да се грижи за нея. На последния й Великден Лорина се зарадвала много и споделила, че майка й е болна, но ще се излекува, защото си хапнала много добре агнешко с дроб сарма.

Малко по-късно жената умира, а всички са съсипани. След известно време бащата на Лорина - Радослав, й казва, че майка й всъщност се е борела с коварното заболяване.

Жестоката травма бележи живота на актрисата завинаги. След кончината на майка й баба й често я намирала под завивките да плаче.

Господ й взема едно, но я дарява с друго, както тя обичаше да казва. Само 3 месеца след смъртта на майка й се ражда сестра й от втория брак на баща й. Двете стават неразделни, а Лорина силно се привързва към момичето и още от дете й чете приказки, прави й изненади за рождените дни и винаги се прибира във Варна, за да я посети.

Камбурова завършва средното си образование в родния си град и през 2010 г. кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ. Приета е от първия път в класа на проф. Златко Митков. Първата година в София била изключително трудна за нея. Лорина неведнъж е споделяла, че столицата е враждебна за хората от провинцията. Въпреки това прекарва цялото си време в академията, а класът й буквално се превръща в нейното ново и за съжаление, последно семейство. Дипломира се успешно през 2014 г., но две години по-късно губи баща си и този път се чувства наистина сама на този свят. Той имал сърдечни проблеми и в продължение на 12 г. се борил с тях. Първо получил инфаркт, а по-късно и инсулт. Чакал трансплантация на сърце, но починал.

“Това не се преодолява. Остава белег за цял живот

- споделя в свое интервю актрисата. - Мен тези загуби ме карат да нямам спирки по пътя си, да нямам пречки. Човек има друга психика, след като преживее нещо такова.”

Истинският боец, който неотлъчно е до нея и отново я вдига на крака, е баба й. Камбурова винаги я е давала за пример, защото тя губи дъщеря си, а след това и мъжа си. Сега възрастната жена се сбогува и с последната си искрица живот - Лорина.

Въпреки голямата болка, която носи в сърцето си, Камбурова бързо навлиза в света на киното. Дебютира в комедийния сериал “Връзки”, където си партнира с Лилия Маравиля и Михаил Билалов. След това се снима и в “Скъпи наследници”. Избрана е да участва и в официалния видеоклип, с който България се популяризира по време на председателството на Съвета на ЕС. В него с Бойко Кръстанов обикалят десетки атрактивни места в страната ни, за да покажат на всички красотата на родината ни.

Огън момичето, както започват да я наричат тогава, участва и в немалко международни продукции съвместно с Лили Тейлър, Стивън Дорф и др.

В повечето от тях й се налага да се снима с оръжие, затова

решава да се запише на курс по стрелба

Тя така се запалва по новото начинание, че става истински професионалист в това как трябва да се държи пистолет и как да се стреля право в целта.

Камбурова искрено се радвала на успехите си и искала да повярва, че и на нея й е отредено щастие. Веднъж, докато се прибирала с метрото в Лондон, силно си пожелала само едно: “Моля те, Господи, нека да срещна едно обикновено необикновено момче”.

Бог вероятно е чул молитвите й, защото на едно от партитата, на които присъства, се запознала с диджея на клуба. Между двамата веднага прехвръкнали искри и постепенно започнали да излизат на срещи. Георги Елисеев първоначално се отдръпнал, защото бил в тежък период от живота си - и той като нея преминал през ужасни моменти. Може би именно това било едно от нещата, които ги свързвали.

Тя обаче знаела, че това е момчето на живота й, и не се отказала от него. Върнала му вярата да продължи напред и двамата дори се сгодиха през 2019 г.

Самият Елисеев живее в Ню Йорк и е финансист. През свободното си време се изявява и като диджей. Описва Лорина като тих и смирен човек, който обичал да си стои вкъщи, да й е спокойно и никой да не я притеснява. Запазеният му номер бил

да прави различни изненади,

особено когато трябвало да се видят. Срещите им били трудни, защото живеели в различни държави.

Георги Елисеев също изключително тежко приема смъртта на любимата си. Във фейсбук профила си той качи тяхна обща снимка и написа: “Почивай в мир, слънчице... Продължавай да блестиш така, както само ти можеш”.

А под публикацията му близък приятел на двамата написа: “Лорина отиде при родителите си. Те я прибраха у дома за 30-ия й рожден ден”.