Ваня Костова си отиде месец след като изкара COVID-19

08.05.2021 24 часа

Стефан Диомов: Потресен съм, преди 2 седмици бяхме заедно във Велико Търново

Инфаркт е най-вероятната причина за внезапната смърт на Ваня Костова. Нейни близки обаче разкриват, че в началото на април тя се разболяла от COVID-19, и допускат, че проблемът със сърцето може да е постковид синдром. На рождения си ден на 18 април вече изглеждала възстановена, нямала търпение за концерта на Стефан Диомов през август.

“Потресен съм. Като гръм от ясно небе ми дойде новината за смъртта на Ваня Костова”, заяви пред “24 часа” композиторът Стефан Диомов. С обичаната от поколения българи певица бил преди две седмици във Велико Търново за представяне на книгата му “Белите и черни клавиши на моя живот”. За премиерата ѝ в старопрестолния град поканил именно нея, но поведението ѝ по нищо не подсказвало, че това ще е последната им среща.

“Беше в добро настроение, чувстваше се прекрасно”, заяви Диомов. И добави, че възнамерява да посвети на нея замисления през август концерт с изпълнение на негови песни от млади изпълнители.

“Ще изпеят книгата ми “Белите и черни клавиши на моя живот”, в който достойно място заема и Ваня Костова. Сега преработвам сценария, за да включа повече нейни песни”, заяви маестрото.

Именно за нея Диомов написва емблематичната на песен “Приятели” на “Тоника”, с която печели и конкурса “Мелодия на годината” през 1981 г.

“Прекрасна певица и прекрасен човек. Бе отдадена на музиката и не се фокусираше много върху здравето си”, допълни Диомов. Ваня Костова страдала от диабет и високо кръвно, но никога не натрапвала здравословните си проблеми.

“Тя си отиде, но песните ѝ остават.

Едва ли някога

ще се роди глас

като нейния

Беше дълбок, вълнуващ, със специфична бленда, разпознаваем от публиката”, казва Диомов, който е написал за Ваня Костова 50 песни със специфична орнаментика. Повечета са балади. Разказва, че умеела да внушава текста на слушателите, сякаш всяка дума минавала през съзнанието ѝ”, обяснява маестрото.

“Преди десетина дни се чухме с Ваня по телефона. Шегувахме се, беше в добра кондиция. После разбрах, че е била в болница, но тя не ми сподели. Много ми е болно. Толкова неочаквано си отиде. Беше прекрасен изпълнител с уникален глас”, каза Ева Найденова от “Тоника СВ”. Тя работи с Ваня Костова в продължение на седем години във формацията “Фамилия Тоника”. “Каквото и да кажа, ще е напразно. Жалко, че си отиде толкова рано. Както и Гого (съпругът на Ева) - сега всичко ми се връща обратно, преживявам го отново и отново”, споделя певицата. Ева и Ваня Костова се засичат след години в къщата на “ВИП Брадър”. Заради високо кръвно там Ваня прави криза и се налага да я извадят от предаването, спомня си Ева. Тя, както и Ваня Костова, също имала покана да се включи в концерта през август в Бургас, посветен на 74-годишнината на композитора Стефан Диомов. “Не знам какво и как ще стане. Сега в момента не е за концерти”, казва Ева.

“С Ваня не бяхме много близки, но от малка се възхищавам на песните ѝ. Много преди аз да запея, я слушах с удоволствие. Представях си как изглежда, преди още да съм я видяла. Винаги ме е трогвала с уникалния си глас. Тя извайваше песните. Ще ни липсва много”, каза пред “24 часа” обичаната бургаска певица Тони Димитрова.

“Угасна една ярка звезда – нашата Ваня Костова. Нямаше и няма да има друга като нея. Щастие е за нас, че животът и кариерата я свързаха толкова силно с Бургас. Тъжно е и ще ми липсва, както и на всички бургазлии. Но никой не може да ни отнеме нейните песни!”, излезе със съболезнования до семейството, приятелите и почитателите на Ваня Костова кметът на Бургас Димитър Николов.

В Бургас

точно в 12 часа вчера

зазвучаха нейни песни

от емблематични

места

като експоцентър “Флора”, сградата на общината, Дома на нефтохимика, “Морско казино” и Младежкия културен център. В нейна памет от кметството организираха символично прощаване с певицата на Часовника, където граждани отрупаха с цветя голяма нейна снимка.

Певицата е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща ѝ е работил в мините край града, а майка ѝ е била шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. Едва на 10-годишна възраст Ваня остава да живее само с майка си след развода на родителите си.

Прекарва детството

си в Родопите

и по-късно в Бургас, където завършва английската езикова гимназия. Още през този период се увлича по музиката и пее по бригади и заведения. Няколко пъти е била предлагана за изключване от училище поради неспазване на вечерния час.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от “Тоника СВ”, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

Преди да се качи на голямата сцена, е пяла в ресторанта на бургаския хотел “България”. През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група “Тоника СВ”. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Започват репетиции по 8 часа на ден. Първоначално за няколко месеца са на пробен период без заплащане.

През лятото на същата година на път за поредната репетиция Ваня е блъсната от кола и е в критично състояние заради бременността си. Дълго време не пее. За щастие, всичко се разминава благополучно.

През март 1981 г. се ражда синът ѝ Боян Михайлов. Малко след това Костова се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Популярността на “Тоника СВ” бързо расте благодарение на Българската телевизия и Българското радио, които излъчват техни песни постоянно. През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен “Приятели”.

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като “Приятели”, “Аз и моето момиче”, “Като сън”, “Конче мое”, “Къде си”, “Вместо сбогом”, “Ако те има” допринасят силно за нейната лична популярност. Дори очилата, които носи постоянно, също са в неин плюс. Друга певица с очила освен нея и Доника Венкова няма в естрадата и първоначално всички я наричат “момичето с очилата и хубавия глас”.

През 1983 г. “Тоника СВ” издава втория си албум “Мария”, в който Ваня има 7 солови песни. Групата е на върха на славата си и прави над 350 концерта годишно, което реално почти лишава певците от свободно време и личен живот. През 1985 г. “Тоника СВ” издава третия си албум “Обич”.

През пролетта на 1986 г. Ваня Костова записва последната си песен с “Тоника СВ” – “Очакване за пролет”. И през юли след вътрешни разногласия Ваня Костова и Стефан Диомов напускат “Тоника СВ” и влизат в ансамбъл “Магистрали” към Войските на Министерството на транспорта.

Ваня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като “Черен кон, не умирай върху белия сняг”, “Лятото” – дует с композитора Стефан Димитров, “Искам да ти кажа” и др. През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум “Песни от концерт”, който е директен запис от неин концерт в НДК.

През 1994 г. композиторът Стефан Диомов събира всички певци от ръководените от него групи “Тоника” и “Тоника СВ” и правят незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име “Фамилия Тоника”. Групата набира огромна популярност и прави многобройни концерти. Ваня Костова обаче продължава паралелно с това да работи и като самостоятелен изпълнител. Напуска групата през 2001 г. Три години по-късно започва да пее и в дует със сина си Боян Михайлов.

През 2015 г. след изгладени отношения с колегите си отново се събира с “Тоника СВ”, с които участва на бенефисния концерт на Стефан Диомов – “Хайде заедно”. Следват много изяви из цялата страна.