COVID-19 е религия и математиците са нейните шамани

16.04.2021 Виктор Иванов
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Всичко започна с доброто намерение да се помага с науката, но се изроди в плашене с пъклото и поставяне на учени в услуга на политиците.

COVID-19 е религия от момента на появата му в България през миналия март. Има яростни вярващи и яростни отрицатели, които са в по-тежка религиозна война от всички войни за Божи гроб, водени между християни и мюсюлмани. А целта на тази война, както при всеки религиозен конфликт, е пълно изтребване на врага и затриване дори на семката му.

И като всяка религия COVID-19 има своите шамани. Които държат тайнствата ѝ, за да контролират вярващите.

Любопитната подробност в случая е, че в шамани на коронавируса се превърнаха математиците. Да, математиците, не е лапсус.

Още зараждането на пандемията даде шанс най-сетне човечеството да използва в широк мащаб

възможностите да прогнозира нещо огромно

на базата на математически модели.

Досега в историята просто не е имало такова съвпадение на научен напредък и огромно катастрофално събитие.

Нормално бе математиците да се изкушат да приложат знанията си, а правителствата да се възползват от този нов подход да опитат да управляват кризата.

И от появата на нулевия пациент заваляха прогнози.

И тук България не прави изключение. Първопроходец бе проф. Николай Витанов от БАН, който представи своите хипотези на премиера и даже бе вкаран като официален математик на епидемията в Националния оперативен щаб. И започна с

прогнозите си, които в зависимост от ситуацията вършат повече политическа работа, отколкото да са наука.

Оправдават или допълнително затваряне, или тотално изпускане на положението. И според проследяване на прогнозите му, направено от молекулярния биолог и вирусолог д-р Сергей Иванов, сбъдваемостта на твърденията на проф. Витанов е 11%.

Сравнимо с врачка в общи линии.

Тук е мястото да се направи важното уточнение, че и повечето международни математически прогнози не се сбъднаха.

Но има едно още по-важно уточнение.

Почти всеки от математиците е публикувал модела, по който прави своите прогнози, така както се прави при всяко сериозно научно изследване. За да може други учени да проверят методиката на изследването, да се опитат да намерят грешките и да направят модела по-добър и по-точен.

Какъв е математическият модел на проф. Витанов, вече година никой не разбра. Напротив, още от появяването си в щаба той се оправдава, че ще го публикува, ако получи разрешение. И никому не прави впечатление, че

математиката не е и

няма как да е застрашаваща сигурността на държавата информация,

че да се крие.

И че подобен подход е много близък до определянето на позволени евангелия и забранени текстове от ранната християнска църква. След което е последвало горенето на еретици на кладите.

Показателен за работата на прогностика на щаба е опит на “24 часа” да получи информация от него. Когато президентът събираше партиите на консултации, за да определи датата на парламентарните избори, помолихме проф. Витанов да обяви своите анализи за развитието на заразата през април и май. Все пак възможните дати бяха осем недели, разположени в три месеца - прекалено много, за да се взема неинформирано решение. Отговорът, предаден през правителствената пресслужба, бе, че

анализите са предоставени на когото трябва,

а професорът не можел да говори за политика, а само за математика.

Припомням: ние

не искахме от него да каже датата, а

да представи прогнозите на математическите си модели.

Дори и като възможни сценарии, както прави обикновено. Версиите му винаги са три и винаги изказани с недомлъвки.

Нормално като за всяка религия,

главният шаман да си има и епигони.

И нормално, увлечени от бързата слава на Витанов - нещо, на което математиците никога не се радват приживе -

се появиха и други прогностици.

Като най-често канените в телевизионните студиа са преподавателят по информатика от Нов български университет Лъчезар Томов и началният учител по математика Петър Велков.

Всеки от тях със своите си прогнози, но в интерес на истината много повече от Витанов

съсредоточени да описват с математика колко е страшен вирусът,

отколкото да оправдават разхлабване на мерките, ако политиците имат нужда от такова.

И техните прогнози обаче се правят без никакво публикуване на модели, за да бъдат проверени. И техните прогнози са в широки граници, което увеличава възможността да се сбъднат.

Като примерно последното твърдение на Томов, че на 1 март ще има между 1500 и 2500 нови заразени. Казано е като противовес на намеренията на премиера да отвори на тази дата ресторантите. Само че това е разлика от 1000 нови случая и е прекалено голяма, за да послужи като основа за някаква прогноза. Но пък звучи впечатляващо, а

като се съчетае със заклинанието за

експоненциален ръст на заразата,

няма как да не бъде подхванато.

Само че и среднограмотен гимназист би могъл да установи, че нито в момента, нито в последната година заразените с коронавирус в България са нараствали експоненциално. Томов обаче развива прогнозите си вече и с теми, които просто не са негови. Като например обяснения как точно мутира вирусът, кога България ще бъде завладяна от английския щам и как това става изключително опасно.

Специалистите по развитието на вирусите обаче

не са математиците, а

епидемиолози и вирусолози.

И според тях поведението на вирусите никога не е еднакво сред хора от различни раси, с различен генотип и живеещи в различни климатични условия. А пък според доц. Любомира Николаева-Гломб дори и новите щамове не са по-заразни или по-смъртоносни от вече върлуващия в България вирус.

Всъщност като най-сериозен учен от шаманите на коронавируса звучи човекът, който е начален учител. Петър Велков не се впуска в прогнози, напротив, той анализира минали данни. Затварянето или отварянето на един бизнес как се е отразило на развитието на заразата. И на тази база прави твърдения едно или друго намерение на политиците как би се отразило на бъдещата ситуация. Всъщност Велков най-малко е навлязъл в бизнеса на шаманите да се плашат хората.

Адът е основна част от всяка религия.

Не спазваш ли правилата, ще гориш в пъклото или ще се гътнеш от коронавирус,

като междувременно убиеш всички възрастни поне на километър околовръст. Това е основата на религията COVID-19 и това проповядват нейните шамани.

В плашенето на вярващите обаче 

започнаха да стигат твърде далеч.

И са също толкова вредни, колкото и мангъровистите, на които маската им мирише на джоб от септември насам.

И колкото

отрицателите на заразата са виновни за разпространението ѝ,

толкова и

описващите черни сценарии математици носят вина

за отключените психически заболявания, за стресираните хора, за тези, които не смеят да отидат на лекар за болното си сърце, за да не хванат коронавируса. Виновни са и за това, че

лека-полека съсипват математиката като науката на науките и

я превръщат в леката жена на политиците.

Но пък сигурно се успокояват, че един ден техният бог ще им прости, защото са правоверни. COVID акбар!