Пътеката на вярата в Свети Влас вече с 40 параклиса, строи ги местният свещеник

12.04.2021 Тони Щилиянова
Всеки от 40-те параклиси в Свети Влас разказва за живота на Исус Христос. Снимки:Авторът
Всеки от 40-те параклиси в Свети Влас разказва за живота на Исус Христос. Снимки:Авторът

Достойният българин от кампанията на "24 часа" отец Петър Цанков продължава да мъкне камъни на гръб и да разказва за живота на Исус Христос

40 са вече каменните параклиси, които отец Петър Цанков от Свети Влас гради с двете си ръце в продължение на няколко години. Пътеката на вярата, както местни наричат стръмното пътче, което се вие покрай параклисите в подножието на планината, се е превърнала в любимо място за хора от цялата страна, та даже и за чужденци. А през 2018 г. Пътеката на вярата изкачиха Симеон Втори и доня Маргарита, на които отец Петър с гордост показа творенията си.

Но тогава каменните параклиси бяха 33 – колкото са годините на Исус Христос. Неуморният свещеник обаче не спира до там и продължава да гради нови параклиси от камък.

„Направих ги 40 – колкото дни са пътували евреите от Египет към Израел, символизират още 40 дни от смъртта на Христос“, обяснява свещеникът пред екип на „24 часа“. Засичаме го случайно на Пътеката на вярата през уикенда – води поредните гости от страната, които искат да видят Божия маршрут.

Мястото е много оживено, почти няма места на импровизирания паркинг в края на курортното градче. По стръмния път нагоре към върха се катерят и деца и възрастни, пълна е и барбекю-зоната в гората. Точно там са най-новите параклиси, сътворени от 76-годишния свещеник. За всеки от тях той мъкне камъните на гръб в раница или ги бута с количка нагоре към върха. Реди плочите една върху друга без никаква замазка.

Всеки от малките храмове показва епизод от живота на Исус Христос. Първият параклис в подножието на планината е “Благовещение” и изобразява благата вест за рождението на Христос. Следват “Рождество Христово”, “Проповед на планината”, “Преображение”, “Тайната вечеря, разпятие и възкресение” и т.н. Колкото по-високо се вие пътеката, толкова по-наситен става разказът за Христос. В края на пътеката отец Петър е изградил “Възнесение Господне”, а на върха е поставил кръст. Разпятието е изработено от дъб, а клоните символизират ръцете на Христос.

"Смятам че с този разказ човек се възпитава във вярата", казва отец Петър. Той се запалил по идеята да изгради десетки малки параклиси във Влас след посещение на градчето Ментон в Монако преди години. Тогава бил поканен да венчае българин с местна девойка.

“Разхождайки се из градчето, което много прилича на Свети Влас, видях 20 параклиса, които изобразяваха живота на Христос. Те бяха от тухли, изградени в началото на градчето по горски път към Алпите. Когато се установих в Свети Влас, реших, че мога да направя нещо подобно тук”, разказва свещеникът, който служи в църквата „Св.Власий“.

За делото си съвсем сам да съгради Пътека на вярата отец Петър Цанков бе сред наградените в инициативата на вестник „24 часа“ и БНТ "Достойните българи“ за 2016 г.