Кой предаде на нацистите Ане Франк

07.03.2021 Цветелина Танкинска

С модерни технологии днес сканират сградата и изследват звуците на разговорите

Ото Франк напуска Аушвиц-Биркенау на 27 януари 1945 г. В следващите месеци той ще разбере, че е единственият оцелял от семейството си. Няма ги дори онези, скрили се в къщата, чийто партер се използва тогава за склад, на улица „Принсенграхт“ 263. До сетния си дъх бащата на Ане Франк е сигурен – някой е подал сигнал, след който нацистите нахлуват и арестуват осемте евреи, живеещи там цели две години.

Но кой е предателят, пита се Ото. Същият въпрос си задават 20 криминалисти, десетки изследователи, детективи и дори разузнавателни служби. Всички специалисти, които се опитват да разкрият доносника, целят да ограничат кръга на заподозрените само до един виновник. Студеното досие е отворено отново през 2016 г., а с него се заема екип, ръководен от агента на ФБР Винсънт Панкоук и учения Роджър Депю. Те използват нови и модерни за времето си способи, за да разплетат загадката. Преглеждат архиви и интервюират анонимни източници, живеещи по целия свят. Събират списъци с нацистки информатори, с евреи, предадени на властите, имена на агенти на Гестапо, които са живели в Амстердам. Изследват дневника на Ане Франк. Благодарение на всичко това успяват триизмерно да сканират и сградата, в която групата се е крила. Имат идея дори да проследят как звуците от разговорите са пътували до близките етажи и възможно ли е някой да е чувал тихите им разговори. Екипът използва и изкуствен интелект, за да намери скрити връзки между индивиди, места и събития, свързани с откриването на евреите от нацистите. Проучват тълпата и хората, които по онова време са работили и живели в същия район. Искат да установят кой е минавал оттам през онзи 4 август 1944 г., когато е разкрито убежището на семейство Франк.

В разследването е привлечена дори компанията за изследване на данни Xomnia. Тя създава персонализирана програма, която анализира архивния текст, за да разкрие връзки по случая, които никога досега не са били забелязвани.

Какво разкрива тя и върху кого падат най-сериозните съмнения за предателството, четете в сп. "Космос".