Гейши в съвременна Япония

08.03.2021 Ройтерс

Гейшите в Япония се борят за оцеляването си, останали са едва 21. Нов локдаун би унищожил вековната професия, пише dnes.bg.

От векове гейшите са част от облика на Япония. Но пандемията донесе сериозни проблеми за вековната професия, която сега се опитва да оцелее. Коико е гейша от десетилетие. По време на локдауна в Япония през пролетта тя няма почти никаква работа. А сега клиентите й са по-малко от половината в сравнение с предишни години.

"Най-страшната част е, че не знаем кога ще свърши всичко. Тази ситуация вече продължава прекалено дълго и не знам колко още можем да оцелеем", споделя Коико пред CNN.

В Япония гейшите се наемат за качествено забавление по време на банкети и празненства. Известни със своята красота и елегатност, те прекарват целия си живот в това да бъдат перфектни в традиционните японски музика, танц и изкуство. А гримът по тялото им също е изкуство - да поставиш бялата боя, да нарисуваш очите и устните си, да сложиш перуката си и, най-накрая, да завържеш кимоното, което струва поне 10 хил. долара.

 Гейшите прекарват дълги часове в репетиции, а след това дълги нощи забавлявайки клиентите си. Понякога работата им продължава до 2 часа през нощта. Само вечерята с една гейша може да струва хиляди долари. Поне докато не се появи COVID-19. През пандемията, хората започнаха да харчат по-малко, а големите събития бяха отменени. Дори и преди кризата упадъкът на гейшите вече беше започнал, а клиентелата им бе все по-застаряваща.

"Опитваме се да оцелеем", казва Икуко, представител на асоциацията на гейшите. Тя си спомня времената от преди 50 години, когато е имало близо 4000 гейши. Сега броят им е едва 21.

Коронавирусът направи интимните разговори по-трудни. Гейшите трябва да държат ветрила пред лицата си, когато говорят и да танцуват поне на 2 метра от клиентите. През това време Япония продължава да бележи нови рекорди на заболели от COVID-19, а правителството съветва хората да вечерят на малки групи. Още един пълен локдаун би убил напълно вековната професия.

Но "първата западна гейша" Саяки е намерила нов начин да се справи с проблема - срещи с гейши по Zoom. Тя също се опитва да привлече и нови, по-млади клиенти, които за около 1000 долара могат да проведат спокоен разговор с гейша в малък бар. Но Коико и нейните колежки предпочитат да се придържат към традицията - към традиционното кимоно, грим и инструменти, за да запазят и работата на местните занаятчии.

"Нашата работа е да предадем културата и традициите на следващото поколение", казва Коико. А единственото, което може да направи сега, докато чака COVID-19 да приключи, е да репетира и да усъвършенства изкуството си.

По публикацията работи: Нели Христова