Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори

08.03.2021 Елена Дочева
Капсулата мунди в различните периоди до пълното й разграждане Снимка: сайт на капсулата мунди
Капсулата мунди в различните периоди до пълното й разграждане Снимка: сайт на капсулата мунди

Тя запазва физическото присъствие на покойника чрез дърво

Увеличаването на населението на планетата води до проблеми, свързани не само с липсата на пространство и ресурси за изхранване, но създава и негативен екологичен отпечатък върху природата. Пример за това са различните ритуали, с които хората овековечават един човек след неговата смърт.

Два от традиционните начини за това са кремацията и погребването. Те обаче водят до негативни последици за природата, пише в. “Гардиан”. При изработката на ковчези и изливането на бетон върху гроба например се използват тонове материали, които трудно се разграждат. Токсичните химикали от процеса на балсамиране пък вредят както на въздуха, така и на почвата, а

кремацията води

до отделяне на

вредни

материали в

атмосферата, съобщава “Бизнес инсайдър”.

Дървесината, синтетиката и материалите, които се използват в обработката на традиционните ковчези, също така и бетонът на самия гроб се разграждат с течение на много години, като това води до замърсяване на природата, твърди Би Би Си.

От друга страна, за изработката на ковчезите се отсичат различни дървесни видове, а за да бъдат те заменени от други, са необходими между 10 и 40 години, за да стигне едно дърво до зрялост.

Все по-често обаче интересът към нестандартната опция за погребение става все по-голям, защото традиционните стават все по-скъпи.

Част от хората

искат да

допринесат със

смъртта си за

опазването на

околната среда

и да се върнат обратно по естествен път в природата.

Това кара екип от двама италиански дизайнери да разработят проект, наречен “Капсулата мунди”. Той има за цел да създаде екологично чисти яйцевидни погребални шушулки, които да заменят традиционния ковчег при погребенията.

Дебатът за подходящия дизайн на гробищата датира от времето на викторианската епоха. Преди средата на XIX век хората са били масово погребвани в църковни дворове, а по-заможните са си позволявали да имат каменна надгробна плоча, гравирана от местния каменоделец.

След викторианската епоха обаче, по времето на двете световни войни, тенденцията се променя към използване на обикновени гранитни надгробни камъни.

В днешно време хората все по-често прибягват до кремация, гранитни или каменни погребални плочи, като някои предпочитат да направят и паметник.

За разлика от всички тях обаче капсулата мунди следва един абсолютно различен модел. Идеята е след смъртта на човек тялото му да се постави в биоразградимата шушулка, като се положи във фетална позиция (позицията на бебето в утробата на майката - б.а.).

За момента обаче на пазара има само по-малка версия на капсулата, като екипът продължава да работи по създаването на такава за цялото тяло. Малката капсула представлява биоразградима урна и е подходяща за прахта на умрелия. На вид прилича на 3-4-сантиметрова черупка. Тя е екосъобразна. Прави се от биоразградим полимер, който позволява на органичната материя да се трансформира в минерали, осигуряващи хранителни вещества в почвата.

През 2003 г. италианските дизайнери Анна Цители и Раул Брецел представят капсулата мунди в Милано. Уникалното в техния биоразградим яйцевиден ковчег е, че е

проектиран да бъде засаден с дърво отгоре, като целта е разлагащото се

тяло да

подпомогне

развитието му

Нишестето на пластмасата в капсулата, както и тялото на покойника се разграждат и осигуряват хранителни вещества, които подпомагат развитието на засаденото отгоре дърво.

Шушулката се заравя в земята, като върху нея се посажда едно дърво, което клиентът предварително е избрал.

В зависимост от местния климат и почвените условия разлагането на урната отнема от няколко месеца до няколко години. Целта на дизайнерите е да превърнат сегашния вид на гробищата в естествени зелени площи, които с времето ще се превърнат в гора.

Урната, която се предлага на пазара в момента, е висока 29 см, максималната ѝ широчина е 22 см, вътрешният обем е 3,5 л и тежи около 1,4 кг. Струва от 380 до 420 евро. Има я в два цвята - перленобяла или бежово-сива. За момента мунди се предлага за всички точки на света, като трябва да се направи предварителна заявка.

Дизайнерите използват за проекта универсални символи на живота като яйцето и дървото и твърдят, че

смъртта не бива

да е тема табу

Така се ражда тяхната идея да променят ролята на ковчега в съвременния свят, като го заменят с една универсална концепция на капсула с останките на починалия и дърво върху нея.

Идеята на този вид естествено зелено погребение е да се позволи на тялото да се рециклира по естествен път обратно в земята. Проектът има за цел да промени цялостното възприятие на хората за смъртта.

Смята се, че още от времето на неандерталците хората са имали нужда да определят ритуално място, на което да се чувстват по-близко до покойника – камък или пръчка, а капсулата мунди подхранва дървото над нея, като дава съвсем нов смисъл на израза “родословно дърво”, пише “Гардиан”.

Създателите обясняват, че

идеята на

капсулата е да

изрази

приемственост,

а формата на яйце е символ на прераждането. Чрез дърветата пък починалите оставят физическото си присъствие на земята.

С отглеждането на дърво, хранещо се от капсулите мунди, смъртта придобива ново значение - вместо да се счита за прекъсване на живота, може да се възприеме като начало на трансформация, като ни прави част от естествения цикъл на природата.

Близките на починалия ще полагат грижи за дръвчето, като си спомнят за любим човек. Дръвчето ще издържи през поколенията и потомството ще има възможност да види дърво, което е било в допир с техен роднина, отражение на кръга на живота.

Идеята за зелено погребение, при което се поставя дърво и растение над гроба на починалия, вече съществува и се практикува в различни държави. Уникалността на капсулата мунди обаче е, че основната ѝ цел е да бъде положена именно под някое дърво, прикрепена за кореновата му система, като ще го подхранва през цялото време, докато се разгради.

За да се използва обаче този естествен начин на погребение, както и капсулата мунди,

изобретението

трябва да се

пребори с някои

логистични и

научни предизви-

кателства.

В някои държави този вид погребение е забранено, като се смята, че то е против религията, ритуалите и обичаите. За съжаление, е трудно да се категоризират правните препятствия, които среща проектът, тъй като законът се различава в отделните държави, а понякога има различия и в рамките на една и съща държава.

Екипът се опитва да насърчава идеята, като смята, че преди да се направят евентуални реформи в закона, първо трябва да се повиши осведомеността на хората, за да се промени и начинът на мислене.

В повечето европейски държави кремирането е позволено от закона. Погребенията с мунди капсула вече се осъществяват в Англия, Швейцария, както и в няколко щата в САЩ. Във Великобритания например идеята за конвенциалното погребение се приема и одобрява от все повече хора. Там се намира и едно от първите зелени гробища, създадено през 1993 г. - The Woodland Burial. Около 8% от погребенията годишно са зелени, като съществуват около 300 зелени гробища.