5 горди лъва

03.03.2021 24 часа
Пред Паметника на Незнайния воин в София
Пред Паметника на Незнайния воин в София

Този на Шипка тежи 12 тона. Скулптурите на Лъвов мост идват от Виена. Русенските са създадени от автора на паметника “Цар Освободител” Арнолдо Цоки

Колко скулптури на лъвове има в София? А в България? Тук показваме 5 от най-известните.

Според някои учени образът на лъва е пренесен в днешните ни земи на юг от Дунава заедно с други тотемни символи на прабългарите - змията, конника, орела. Той се утвърждава сред тях и става първостепенен. Лъвът е съхранен в народностната ни символика през всички превратности на историята.

Лъвът е изобразен на герба ни. Нашата парична единица се нарича лев, което е старинна форма на думата “лъв”. От дълбока древност лъвът олицетворява сила и власт. Нали го наричат “царя на животните”. Най-обичаният ни национален герой Васил Иванов Кунчев остава в историята като Левски (отново от думата “лъв”).

Изображенията на лъва върху почти всички знамена на бунтовниците от Априлското въстание са доказателство, че той се възприема като национален символ.

“Млади български юнаци... на чела им левски знаци, в очите им плам” - това е Ботевата чета в стихотворението на Вазов.

Лъвов мост играе и ролята на символична врата на бързо модернизиращата се млада столица. След преговори с няколко френски фирми, сред които “Компания на предприятията Айфел”, изборът се спира на австрийската фирма “Р. Ф. Вагнер”. Лъвов и Орлов мост са проектирани и осъществени от чешкия инженер Вацлав Прошек. Все още остава неустановен въпросът за авторството на проектите за пластично оформление от метал - фигурите, канделабрите, парапетите, отлети в работилница във Виена. Първият сандък с лъвове е изпратен на 7. VІІ. 1891 г., а вторият - десет дни по-късно.

Лъвовете обаче пристигат без езици, според зевзеците, за да не кажат кой е присвоил част от парите от баснословната сума, платена от общината за моста.

Паметникът на Незнайния воин в София в първоначалния си вид е завършен през 1941 г., но пострадал от англо-американските бомбардировки, е демонтиран след 1944 г. Паметникът е открит отново на 22 септември 1981 г. Внушителната скулптурна фигура на лъв, която е част от първоначалния, както и от настоящия паметник, е в поза сфинкс, с глава, извърната наляво (дължина 4 м). Големият български скулптор Андрей Николов работи върху образа на лъва пет години (1926-1931). Той си поставя задачата да създаде в образ еманация на българския дух. Спира се на млад, силен, едър лъв, символизиращ младостта на държавата и силата на народа. Лъвът е спокоен, в естествена полегнала поза, но готов за внезапен скок.

Двете бронзови животни пред Съдебната палата са дело на акад. Величко Минеков. Създал ги е с техниката восъчно леене. Те подобно на “събратята” си от Лъвов мост, са кухи отвътре. Изваяни са от месинг и в тях има поставена стабилна стоманена конструкция, иначе биха се огънали от собствената си тежест. Всеки от двата лъва тежи по около 2 тона. Излезли са от леярната в град Генерал Тошево през 1981 г.

Двете статуи са поставени пред входа, от лявата и от дясната страна, на сградата на Съдебната палата, в поза пасант (ходейки) и гледат в различни посоки. Те заемат тези места от 1985 г.

Паметникът на Шипка е монументална скулптура на връх Свети Никола. Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва. Самото ѝ монтиране е истински подвиг. Месинговият лъв е с дължина 8 м и височина 4 м, тегло около 12 т и е сглобен от 53 отделни парчета.

Паметникът на Свободата в Русе, открит през 1909 г., е проектиран от италианския скулптор Арнолдо Цоки (който е автор и на паметника “Цар Освободител” в София). Изработен е от Георги Киселинчев. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази меча и щита на Свободата.

* За данните за софийските лъвове благодарим на Музея за история на София