Банкер, покосен от инфаркт, остави на жена си “Едмонд дьо Ротшилд”

18.01.2021 24 часа
Бенджамин дьо Ротшилд
Бенджамин дьо Ротшилд

Уверяват, че бизнесът на прочутата империя няма да бъде засегнат от внезапната смърт на 57-годишния барон

Инфаркт покоси внезапно на 57-годишна възраст барон Бенджамин дьо Ротшилд, председател на холдинговата компания за френско-швейцарската частна банка “Едмонд дьо Ротшилд”, съобщиха от групата в събота.

Френският банкер с еврейски произход вече се беше отказал от ежедневното управление на финансовия бизнес, който наследява от баща си Едмонд, и го беше поверил през 2015 г. в ръцете на енергичната си съпруга Ариан, експерт по международни финанси, припомня Франс прес.

Бенджамин се беше отдал на страстта си към високоскоростните състезания с яхти и автомобили.

“Той е много дистанциран, има съвсем различен нрав - каза жена му веднъж пред “Файненшъл таймс”. - Възхищавам му се, защото аз не мога така. Трябва всичко да държа здраво в ръцете си.”

Ариан дьо Ротшилд и нейните дъщери с огромна тъга съобщават за кончината на техния съпруг и баща Бенджамин дьо Ротшилд, който издъхна след сърдечна криза в семейното имение в Прегни, Швейцария, се посочва в комюникето на семейството. Починалият банкер и съпругата му имат 4 деца.

Групата описва Бенджамин дьо Ротшилд като “мечтателен предприемач, запален по финансите, скоростта, ветроходството и автомобилите, ентусиаст на виното и активен филантроп”.

Той оставя след себе си семеен бизнес, създаден през 1953 г., който сега

управлява активи

в размер на

$ 194 милиарда,

или 173 милиарда швейцарски франка. Освен управлението на богатството групировката се занимава с корпоративни финанси, частен капитал и собственост. В нея работят 2600 души, има представителства на 32 места по целия свят. 

Централата на френско-швейцарската финансова група “Едмонд дьо Ротшилд” е в Женева, специализацията ѝ е управлението на активи и тя няма нищо общо с френско-британската банка “Ротшилд енд Ко”. (Rothschild and Co.), уточнява Франс прес.

Двата клона

на разширеното

семейство

Ротшилд уредиха

спор за името

преди три години най-накрая. Базираната в Париж прочута инвестиционна банка Rothschild & Co и “Едмонд дьо Ротшилд” разделиха кръстосаните дялови участия и се съгласиха да не използват само името Ротшилд в брандирането.

Синтия Тобиано, заместник изпълнителен директор на “Едмонд дьо Ротшилд”, увери, че бизнесът няма да бъде засегнат от внезапната смърт на Бенджамин.

“Очевидно с него са обсъждали и са вземали дългосрочни решения на ниво семеен холдинг, но на ниво банка Ариан е председател на управителния съвет заедно с изпълнителния комитет, който разработва и изпълнява стратегията.” 

Банката “Едмонд дьо Ротшилд”, базирана в Женева, стана изцяло частна през 2019 г.

Коронавирусът е катализатор за по-нататъшно и по-бързо дигитализиране, когато не можете да обслужвате клиенти лице в лице, добавя Синтия Тобиано. 

Миналата година Сергей Богданчиков, бивш ръководител на руската компания “Роснефт”, обвини “Едмонд дьо Ротшилд”, че

участва в схема

за подкупи, която

отнела милиони

долари от

инвестиционния

му фонд

и в крайна сметка му струвала повече от 100 милиона долара. Частната банка отказа да коментира продължаващото дело.

Починалият богаташ беше известен и с щедрите си дарния на Израел, включително $ 22 милиона за борба с пандемията от COVID-19. Съпругата му Ариан, която не е еврейка, подкрепяше програми за оказване на помощ на жените в Израел за науката и за изграждане на връзки между мюсюлмански и еврейски предприемачи.

През последните години Бенджамин дьо Ротшилд беше по-фокусиран върху спонсорството на ветроходството, отколкото върху бизнеса, включително бе в ход кампания за високоскоростния хидравличен тримаран на екипа на Gitana, за да спечели трофея “Жул Верн”, като счупи световния рекорд за околосветско плаване под платно - което в момента е малко под 41 дни. Победата в това предизвикателство, казва Тобиано, “би била голямо наследство и нещо, което той би харесал много”.

Богатството

на фамилията

Ротшилд датира

от XVIII век,

когато Майер Амшел Ротшилд, роден в еврейско гето, става банкерът на френския благородник Гийом IX.

Старият Ротшилд разпределя огромното си богатство на петимата си синове, всеки от които основава отделни банкерски династии в Лондон, Париж, Франкфурт, Виена и Милано.

Оттогава прочутата фамилия остава символ на богатството, но се утвърждава също и във филантропията. С нейна помощ са създадени и първите ционистки селища в днешен Израел, когато Отоманската империя контролира тази територия. По-късно Ротшилд се прочува с даренията си по цял свят.