Създателят на ВМА скрива Живков в болницата, за да не го убият

16.01.2021 Симона Димитрова
Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Настанете го при вас, за да не ни обвинят, че искаме да го унищожим физически, наредил президентът Петър Младенов в присъствието на Луканов и Джуров

Генералът спасява 12-годишно момиче с перикардит, отписано от медиците като безнадежден случай

Лекарят първи разкрива, че при аутопсията на Людмила Живкова в кръвта е открит морфин в голямо количество

Хирургът консултира и операцията на простатата на бившия Първи, доволен, той се отблагодарява с цветни телевизори

Пет месеца след падането си от власт Тодор Живков е вкаран във Военномедицинската академия, за да не бъде убит. По време на конгреса на БКП през април 1990 г. началникът на ВМА по това време генерал-майор проф. Йовчо Топалов получава нареждане да настани бившия Първи в болница, за да не се допусне покушение срещу него.

Преди няколко години тази история бе разказана от легендарния лекар пред "168 часа", който почина на 11 януари на 89- годишна възраст.

Медикът е извикан в една от залите на НДК. Там

заварва президента Петър Младенов,

премиера Андрей Луканов, министъра на отбраната Добри Джуров, под чиято шапка е ВМА, и главният прокурор Евтим Стоименов.

“Те ме попитаха какво е здравословното състояние на Тодор Живков - спомня си проф. Топалов. - Аз им отговорих, че той е здрав за годините си. Страдаше от хипертония, която контролирахме, но ги предупредих, че ако на неговата възраст бъде обременен, никой не може да каже дали няма да получи сърдечни или мозъчни усложнения.”

Тогава Петър Младенов казал, че Тодор Живков трябва да бъде настанен във ВМА, за да не бъдат обвинени впоследствие, че “искат да го унищожат физически”. Наред с това Добри Джуров нарежда на проф. Топалов да се консултира със световноизвестни невролози и кардиолози, които да потвърдят здравословното състояние на бившия Първи.

Още на следващия ден проф. Топалов получава писмена заповед от главния прокурор и веднага организира пребиваването на Живков в болницата. Настаняват го на 13-ия етаж на академията. Грижите за медицинското обслужване поели Специалното отделение на болницата на МВР - София, а ВМА били само хотелиери.

За да го предпази от ликвидиране, професорът заповядал на всички доктори да следят кой колега от МВР болницата влиза при Тато и какви процедури се провеждат.

“Наредих им, че ако по спешност дойде лекар от МВР, то преди да му направят каквато и да е

инжекция или да му дадат лекарство,

да викнат дежурния офицер и сестрата пред него да вземе кръв от Живков - разказва проф. Топалов. - Да я запечатат в две стерилни шишета, да ги приберат в кабинета и да ме повикат веднага. Защото, ако станеше нещо, поне да не ни държат нас отговорни. Обезпокоих се да не би да му бъде приложена терапия, с която да го ликвидират. Не желаех ВМА да участва в подобни действия.”

Цялата история четете в "168 часа" - тук