COVID-19 създаде пандемия от страх и отчаяние. За тях болниците са храмовете

29.12.2020 Кирил Борисов

Новороденият Младенец е донесъл на хората мир и благословение, казва в интервю за "24 часа" Ловчанският митрополит Гавриил и още: 

Да повярваме в Господ Иисус Христос, да се покаем за греховете си и да се стараем да изпълняваме Неговите свети завети.

Дистанционното обучение е непълноценно и повърхностно, но и деструктивно за духовното и интелектуално развитие на децата.

- Ваше Високопреосвещенство, какво забравяме и какво трябва да знаем за духовния смисъл на Рождество Христово?

- След грехопадението на нашите праотци Адам и Ева човечеството попада под властта на дявола. Хората все повече са се отдалечавали от познаването на истинския Бог и са изнемогвали под бремето на греха. Когато хората са осъзнали в пълнота своето безсилие без Божия помощ да се освободят от робството на дявола и греха, тогава второто лице на Пресветата Троица, Бог Син – Господ Иисус Христос, идва на земята и става човек, за да стане човекът бог, както говори св. Атанасий Велики. Преди повече от 2000 г. в малкия юдейски град Витлеем от Пречистата Богородица Мария се ражда Божият Син, за да просвети, изкупи и спаси човека от греха и от робството на дявола. “Затова се и яви Син Божий, за да разруши делата на дявола” (Йоан 3:8). В епохата преди Рождество Христово Бог чрез светите пророци и старозаветните праведници, чрез големи чудеса и знамения е подготвял човечеството за посрещане на Спасителя на света. Новороденият Младенец е донесъл на хората мир и благословение. В нощта на Рождеството ангелите Божии са се явили на пастирите и са пеели ангелската песен: “Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение”. Трима мъдреци от Изток, водени от Витлеемската звезда, са дошли и са се поклонили на Богомладенеца, принасяйки му дарове – злато, ливан и смирна: злато като на цар, ливан като на Бог, смирна като предзнаменувания за Неговата изкупителна жертва за спасението на човешкия род.

- Мнозина свързват този празник с нова надежда и по-добри дни. Какъв е пътят да постигнат това?

- Свети Йоан Предтеча, който е бил изпратен да подготви пътя на идващия Христос, е проповядвал: “Покайте се, защото се приближи Царството Небесно” (Мат. 3:2).

Пътят е да

повярваме в Господ

Иисус Христос,

да се покаем

за своите грехове

и да се стараем с Божия помощ да изпълняваме Неговите свети евангелски заповеди.

- Още в началото на пандемията от COVID-19 бяхте категоричен, че храмовете трябва да останат отворени. Това се случи и понесохте критики. Какво се промени оттогава?

- След началото на пандемията беше оказан огромен натиск върху църквата и правителството да бъдат затворени храмовете. Слава Богу, че правителството се вслуша в гласа на църквата и устоя и получи Божие благословение. След двата големи празника Цветница и Великден националният оперативен щаб обобщи, че

въпреки опасенията

на мнозина никъде в

православните

храмове не е

имало заразяване  

- През ноември бяха подновени специалните молитви при зарази и епидемии. Какъв е смисълът им и има ли вече резултат?

- И в родната ни история много са случаите, когато големи епидемии са преодолявани с молитва и покаяние. И ние по примера на нашите православни предци в трудни моменти сме длъжни да усилваме нашата молитва към Бога, за да ни прости съгрешенията и ни избави от това смъртоносно бедствие.

- Освен заразата виждаме много отчаяни, объркани хора, някои от които стигат до грях като този да посегнат на живота си. Как да се справят със ситуацията?

- Пандемията от COVID-19 поражда една друга, по-страшна пандемия на страх, отчаяние, ужас и зомбиране от отрицателна, стресираща информация. И двете пандемии се лекуват с помощта на Бога, но за втората болниците са храмовете, а лекарствата – вярата, молитвата, църковните тайнства, най-целително от които е светото причастие.

- Познавате ли заболели и излекувани от COVID-19, които са се обърнали към Бог за помощ?

- Да, те са много.

- Здравните власти казват “Дезинфекция, дистанция, дисциплина”. Какво казва духовенството?

- Това, което казват

здравните власти,

е правилно

Но ние още добавяме: молитва, пост, изповед, св. причастие, милостиня, четене на светото Евангелие и светите отци на църквата.

- Всички говорят за чумата COVID-19. Но има ли по-голяма, която пълзи в душите на хората?

- Свещеното Писание и светите отци казват, че единственото зло е грехът, а всички останали страдания са последствие от него: “Ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове… и понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта” (Мат. 24:7, 12).

- Учебниците по “Религия – Християнство - Православие” вече са публични след одобрението от Министерството на образованието. Има ли интерес и каква ще е следващата стъпка на Културно-просветния отдел към Светия синод, който ръководите?

- След 75-годишен застой Министерството на образованието взе решение за конкурс за издаване на учебници по “Религия – Християнство - Православие“. св. синод представи засега

учебници от 1-и до

5-и глас, които са

вече одобрени и са

най-хубавите

от всички останали

учебници по “Религия – Християнство”. Ние благодарим на Бога и се радваме, че децата вече имат пълноценни, професионално изготвени учебници по православие, които да ги учат на любов към Бога и на любов към хората. А където има любов, там има всички добродетели: “Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада” (1 Кор. 13:4-8).

В момента Светият синод работи по учебниците от 6-и до 12-и клас. Културно-просветният отдел и в бъдеще ще изпълнява решенията на Светия синод на БПЦ за духовна просвета на българския народ, на българските ученици и деца. 

- Как се обучават в тази ситуация учениците от Частното начално училище “Св. Седмочисленици” към Ловчанската света митрополия?

- Както и в другите училища, обучението премина в дистанционна форма. Но се надяваме по-скоро децата да се върнат в класните стаи, защото опитът ни убеди, че

дистанционното

обучение е не само

непълноценно и

повърхностно,

но и деструктивно

за духовното и

интелектуално

развитие на децата.

- Каква е равносметката за дейността на Българската православна църква през отиващата си година? Кои са големите предизвикателства оттук-нататък?

- Въпреки неблагоприятните епидемиологични условия, българските духовници продължават да извършват богослужения, да напътстват вярващите със светите тайнства, да проповядват. С помощта на православни християни продължава благотворителната и милосърдна дейност в подкрепа на бедни и нуждаещи се, просветната и мисионерска дейност.

Пред големите предизвикателства на материализма и консуматорския дух, заради които ни сполетяват и бедствия като сегашната пандемия, ние, имайки за пример свети пророк Давид, който казва: “Срещнах утеснение и скръб; тогава призовавах името Господне: Господи! избави душата ми” (Пс. 114:3), призоваваме клира и православното паство

с голямо усърдие

да молим Бога за

прошка и избавяне от

сполетелите ни беди

- След месец ще се навършат 20 г., откакто сте Ловчански митрополит. Каква е равносметката за това време, как се промени епархията и духовният живот в нея?

- Преди много години, когато станах епископ, посетих великия старец на Руската православна църква отец Йоан Крестянкин. Той, както винаги, ме прие с голяма любов и ми каза тези за мен утешителни, думи: “Понеже вие не сте се домогвали до този най-висш свещен сан, то Господ ще ви помогне да носите този тежък кръст”. За тези 20 години действително изпитах Божията милост върху себе си и поверената ми от Господа епархия. Много постигнахме, но смятам и съм убеден, че има още много, което трябва да бъде направено за вярата и спасението на хората.

И накрая нека завършим с думи от Рождественските катавасии:

Христос се ражда - славете Го!

Христос слиза от небесата - срещнете Го!

Христос е на земята - възнесете се!

Уважаема редакция и читатели на “24 часа”,

Христовият мир и радостта на родилия се Богомладенец да изпълва нашите души и сърца и озарява пътя ни към Царството Небесно. Честит празник за много благодатни години!