Като митрополит погребват Камен Чанев, който доказа, че човешкият глас е божествен

28.11.2020 Ваньо Стоилов

Как ще живея, как ще пея, безутешна е любимата му - сопраното Таня Иванова

Белодробна емболия вследствие COVID уби на 56 г. световната оперна звезда

В двора на митрополитския храм “Свети Димитър” в Стара Загора погребват днес световноизвестния тенор Камен Чанев, който почина на 56 г. от белодробна тромбоемболия - едно от най-честите усложнения от ковидинфекцията.

Идеята Чанев да почива навеки в двора на храма е на митрополит Киприан, който сам е с музикално образование и е заставал много пъти на диригентския пулт на Старозагорската опера. В годините обаче не се случи владиката да дирижира изпълнение на прочутия тенор.

В двора на храма са погребани бивши митрополити и свещеници, включително и бившите владици Павел, Климент и Панкратий, както и други хора с големи заслуги към Стара Загора. Там да бъде положен и Камен Чанев, съгласие е дал неговият единствен наследник - брат му Здравко, който живее в родния им Сливен. С оперната певица Таня Иванова Чанев нямаше официален брак, макар двамата да живееха от години като семейство.

До последно не беше ясно дали лично дядо Киприан, който наскоро пребори коронавируса, или протосингелът на митрополията архимандрит Богослов ще води траурната церемония. На нея заради ограниченията в пандемията ще присъстват само най-близките на певеца.

За почитателите на неговото изкуство община Стара Загора съвместно с държавната опера в града организираха поклонение също на 28 ноември. Днес до 13 ч във фоайето на операта пред портрета на певеца те могат да положат цветя, отворена е и книга за съболезнования.

Последното му изпълнение на сцената на Старозагорската опера, където Чанев бе на щат, бе на 6 ноември. Той пя заедно с любимата си - сопраното Таня Иванова, в “Отело” на Верди. В операта смятат, че след това представление сред колектива е пламнала заразата. На сцената са били 100 души плюс оркестър. Заразили са се и други, сред които и Таня Иванова, но тя го кара по-леко.

Съсипана от преждевременната кончина на своя любим, тя буквално е в несвяст. “Как ще живея оттук нататък, как ще пея”, плаче солистката на Пловдивската опера. Двамата имаха невероятно силна връзка.

Чанев бе тенор със световна кариера, солист на виенската “Щаатсопер”, на Римската, на Вашингтонската, на миланската “Ла скала”, сочен за най-актуалния Калаф от “Турандот". Музиканти и солисти не могат да дойдат на себе си.

“Беше звезда, а не се

изживяваше като такъв

Отиде си млад в най-върховата си форма. Естет, ценител на хубавата храна, безупречно чист, цветен, весел”, съкрушена е Деси Шишманова, ръководител на БНТ - Пловдив, и автор на филма - портрет за Камен Чанев.

Много ведър, сърдечен, добронамерен, описват го музиканти. “Да допуснат български тенор в “Арена ди Верона” - в родината на белкантото, е равносилно да откачиш италианския флаг и да го замениш с българския", казват те.

Покорил е с красивия си глас сцените на “Арена ди Верона”, виенската “Щаатсопер”, “Театро Ла Фениче”, “Дойче опер” - Берлин, “ТеатроЛицео” - Барселона, и много други световни оперни театри в САЩ, Япония, Китай и Нова Зеландия.

“Ако не пея, съм никой.

Операта е между

публиката и артиста.

Нашата връзка е Богът Затова в православната църква няма инструменти, защото човешкият глас е божествен”, казва той.

Камен Чанев издъхна в четвъртък в Клиниката по анестезия, спешна и интензивна медицина на Университетската болница в Стара Загора. Дни преди това негови приятели търсеха спешно реконвалесцентна кръвна плазма от проболедувал с кръвна група В+. Намерили, но до преливането така и не се стигна. Лекарите направили всичко възможно, прилаган е и ремдесивир, научи “24 часа”.

Прочутият тенор, който притежаваше къща във Виена и за него целият свят можешe да бъде собствен дом, вярваше на българската медицина. Миналата година през ноември той специално се върна от Канада в Стара Загора, за да си направи в местна болница операция на менискуса, който скъсал по време на турне зад океана.

Меломаните чакаха да се насладят на изпълнението му и в друга опера на Верди - като Рикардо в “Бал с маски”, но премиерата в Старозагорската опера бе отлагана на два пъти заради пандемията.

Камен Чанев е роден през 1964 г. в Сливен. Любовта му към музиката тръгва от читалище “Зора” и студентския учебен театър в родния му град. Завършва Френската гимназия в града, сред това през 1991 г. и Българската държавна музикална академия “Панчо Владигеров”. По собствените му думи попаднал почти случайно в Консерваторията. Година по-късно специализира в академия “Борис Христов” в Рим. Ученик е на оперните диви Александрина Милчева и Гена Димитрова.

Кариерата му започва през 1992 г. на сцената на Софийската опера. След 5 сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Отказва щат в “Щаатсопер”, за да не се отдава на рутина, а постоянно да се предизвиква и доказва. В момента е най-известният български тенор в чужбина.

Кметът на Сливен Стефан Радев също изрази своята скръб и поклон пред паметта на почетния гражданин на града.