Да си спомним за Стефан Данаилов - най-обичаният български мъж

27.11.2020 24 часа

Днес, когато се навършва една година от кончината на Стефан Данаилов, панахидата на неговия гроб ще е скромна, само в тесен кръг, заради пандемичните мерки. Но споменът за великия актьор е все още жив.Племенницата на Ламбо - Росица Обрешкова пише сценарий за документално-игралния филм с работно заглавие "Ламбо - толкова обичан". 

"Животът на Стефан беше пъстър, многопосочен и шантав. Много неща си е казал, но се надявам и ние да добавим неизвестни факти през очите на близки, на негови студенти, които имаха особено отношение към него. Снимките ще включват Италия, Франция, Русия, там, където той е снимал и е обичан", казва Обрешкова.

Стефан Данаилов с право може да бъде наречен най-обичаният от жените български мъж. Този негов образ бе затвърждаван през годините и с филмите, и с театралните постановки, в които той е бил в прегръдка с почти всички български актриси.

В много от тези случаи става дума за екранна, театрална любов, но Ламбо винаги така играе ролите си, че оставя у зрителите впечатлението, че няма жена, която да не го харесва.

Разбира се, най-истинската любов в живота му е тази със съпругата му Мария. И тя не е само най-голямата му любов, а също така и негова опора, пристан, муза, съветник, душеприказчик... Арахангелът, който укротява "слабите му ангели". Мъжкото момиче от песента, изпълнена от Маргарита Хранова и самия Ламбо, което мълчаливо подрежда неговите ризи, надежди и мъжки капризи...

Другата официално призната от Стефан Данаилов негова голяма любов е Аня Пенчева. Той сам леко повдига завесата на тази може би изпепеляваща любов в биографичната си книга "Романът на моя живот". Но нищо повече, освен че говори с изключително уважение за колежката си.

През 1985 г. излиза филмът "Поема", в главните роли на който са Ирен Кривошиева и Стефан Данаилов. Една типична социстория, разказана от сценариста Александър Томов. Едва ли много хора си спомнят за този филм. Но той остава в историята като любовна среща между Ирен и Ламбо. След нея тя забременява и ражда Владимир - синът на Ламбо, с когото заминава в САЩ. 

Когато завършва ВИТИЗ Стефан Данаилов е разпределен в Пловдивския театър. А там се е събрала артистична трупа, която гъмжи от млади красавици: Цветана Манева, Катя Паскалева, Елена Райнова, Северина Тенева, Соня Маркова, Илка Зафирова...

Ламбо обаче е грабнат от телевизионната продукция "На всеки километър". Там по сценарий в героя му се влюбва млада циганка. В ролята е Пепа Николова. Двамата са играли преди това в "Понеделник сутрин" - тя е Тони - леко социалистическо момиче, той е Кръстьо - работник в бригада за комунистически труд.

Според сценария Кръстьо трябвало да преспи с Тони, но режисьорите Пискови нещо размислили. Когато след години Пепа Николова разбира този факт възкликва: "Боже, какво съм изпуснала?! Да ме целува самият Стефан Данаилов!" 

В "Дами канят" около автомобилния инструктор Яким - героят на Данаилов, пърхат 9 красавици: Невена Коканова, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Доротея Тончева, Мария Статулова, Йорданка Кузманова, Боряна Пунчева, Илка Зафирова и... симпатягата Надя Тодорова. Всичките по сценарий трябва да му се натискат, и към всички той разтваря голямото си сърце, без да отказа ласки на никоя от тях.

С Невена Коканова Ламбо играе още през 1963 г. в "Инспекторът и нощта". Той е нахаканият младеж Том, влюбен в красивата "лека жена" Жана (Коканова). Двамата са заедно още в няколко филма, в "Искам Америка" изиграват късна и някак тъжна, любовна сцена.

В "Морето" Ламбо се влюбва в красивата Северина Тенева. В "Князът" целува нежно и много Виолета Гиндева. В "Черните ангели" има страстна сцена с Доротея Тончева.

В "От нищо нещо" опипва Анета Сотирова, която е само по нощница. В "Търновската царица" спи с Камелия Тодорова, млада и сочна като малинка. В "Иван Кондарев" се любува и наслаждава на красиво разголената Катя Паскалева.

В "Обич" в него постепенно се влюбва Виолета Донева. Елена Димитрова пък се влюбва него от първи поглед в "Този истински мъж". В "Маневри на петия етаж" е съпруг на Искра Радева и бивш съпруг на Мая Зуркова...

Списъкът с български актриси не свършва, но да не забравяме и за чуждестранните. 

В биографичната си книга Ламбо споменава за авантюрата си с красивата полякиня Барбара Брилска. Казва: "Три дни изкарахме в нейната хотелска стая, беше чудесно, но и през ум не ми е минавало да се развеждам заради нея..."

И с още една полска актриса - красива и знойна, Ламбо мери талант и сексапил. Става дума за Ева Шикулска във филма на Владислав Икономов "24 часа дъжд".

В българо-съветската продукция "Юлия Вревска" Стефан е в дует с очарователно нежната руска актриса Людмила Савелиева. Той е българинът Карабелов, който живее в Петербург. Според авторите на сценария "кратките срещи на Вревска и Карабелов поставят началото на една голяма любов, извисена до саможертва..."

Романтично-еротична сцена има и в "След края на света" с впечатляващата гръцка актриса Катерина Дидаскалу. Той е проф. Алберт Коен, евреин, тя - Аракси Вартанян, арменка. След много години двамата се опитват да съберат останките от детската си любов, попиляна от политическите ветрове издухали хората от различни етноси в Пловдив. Сцената е наистина въздействаща.

"Ламбо беше великолепен партньор. Тогава всички момичета от цяла България бяха влюбени в него. Той беше красавецът, беше еталонът, сънуваха го нощем", спомня си за него Доротея Тончева.

В края на 60-те и началото на 70-те години по телевизиите вървят три сходни сериала: в България - "На всеки километър", в СССР - "17 мига от пролетта" и в Полша - "Залог, по голям от живота". В главните роли са съответно Ламбо, Вячеслав Тихонов и Станислав Микулски. На чехословашкото списание "Квиети" му хрумва да направи анкета сред читателките си кой е най-големият чаровник от тримата. И, разбира се, печели Стефан Данаилов!