Покланяме се пред Камен Чанев в събота в Старозагорската опера

26.11.2020 Ваньо Стоилов
Камен Чанев СНИМКА: Архив на Старозагорската опера
Камен Чанев СНИМКА: Архив на Старозагорската опера

Най-известният български тенор си отиде от белодробна емболия в следствие  на COVID-19 

Днес около 14,30 часа в Клиниката по анестезия, спешна и интензивна медицина на Университетската болница в Стара Загора на 56 години почина известният оперен певец Камен Чанев. Заразеният с COVID-19 певец бил приведен там ден по-рано от друга клиника, където бил от десетина дни, след като състоянието му рязко се влошило, съобщиха за "24 часа" от клиниката. Окончателната му диагноза била белодробна емболия - едно от най-честите усложнения, резултат от ковид-инфекцията.

Преди няколко дни негови приятели обявиха, че търсят спешно и са намерили реконвалесцентна кръвна плазма от преболедувал с кръвна група В положителна за лечението му. До преливането на плазмата обаче така и не се стигна. Преди това лекарите са направили всичко необходимо, включително и лечение с ремдесивир, научи "24 часа".

Камен Чанев, който притежаваше къща във Виена и за него целият свят можеше да бъде собствен дом, вярваше на българската медицина. Миналата година през ноември той специално се върна от Канада в Стара Загора, за да си направи в местна болница операция на менискуса, който бе скъсал по време на турне зад океана.

За последно Чанев игра на 6 ноември т.г. заедно с приятелката си сопраното Таня Иванова в операта "Отело" от Джузепе Верди, постановка на Старозагорската опера, където Камен Чанев се водеше на щат от 2016 г.

Трябваше да пее и в друга опера на Верди - като Рикардо в "Бал с маски", чиято премиера пред публиката в Стара Загора бе отлагана както през март, така и от декември т.г. заради коронавируса.

Камен Чанев е роден през 1964 г. в Сливен. Завършил е Френската гимназия в града, сред това, през 1991 г., и Българската държавна музикална академия "Панчо Владигеров". Година по-късно специализира в Музикалната академия "Борис Христов" в Рим.

В момента той бе най-известният български тенор в чужбина. Кариерата си започва през 1992 г. на сцената на Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Покорил е сцените на "Арена ди Верона", виенската "Щатс опера", "Театро Ла Фениче", "Дойчеопер" - Берлин, "ТеатроЛицео" - Барселона, и много други световни оперни театри в САЩ и Азия.

Съболезнования по повод загубата на големия оперен певец изрази кметът на родния му Сливен Стефан Радев.

В обръщение към гражданите на Сливен той изрази прискърбие от тъжната новина.

"Неотдавна имах честта лично да връча отличието Почетен гражданин на Сливен на човека, който със своя талант прослави не само нашия град, но и България. Поклон!", написа в своята страница кметът Радев.

В негова памет ръководството на община Стара Загора, съвместно с Държавната опера в града, организира поклонение. Желаещите да изразят своята почит могат да го направят на 28 ноември /събота/ от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Старозагорската опера. Всеки ще може да изкаже своите съболезнования в Съболезнователна книга и да положи цветя в памет на Чанев. Гражданите ще влизат от западния вход на сградата, намиращ се на бул."М.М.Кусев", и ще излизат през южния, при строго спазване на всички противоепидемични мерки.