България излезе на 3-о място по смъртност в Европа

19.11.2020 24 часа
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Министър Ангелов започна с данните за разпространението на коронавируса за последните 24 часа.

Припомняме, че е новодиагностицираните са 3938 за последното денонощие, като са направени общо 9949 PCR теста. Това означава, че 39,6% от тестваните са дали положителен резултат. Починалите за денонощието са 117.

Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи е 46 на сто, за интензивни - 25%. Голям натиск върху системата се наблюдава и в областите Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище. Интензивните легла са най-натоварени в областите Плевен и Разград.

"Ситуацията в страната е изключително сложна. Виждаме, че мерките, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа", каза още здравният министър.

"Решението за зелените коридори беше обсъдено с представители на възрастните хора по телефоните, както и с представителите на организацията на магазините за пазаруване. Изискването на възрастните беше да има два коридора само за тях, един преди обяд и друг - следобед. След обсъждане се с асоциацията се оказа, че те не могат да си позволят тези коридори и ще търпят икономически щети", обясни проф. Ангелов.

"Сега отново експертите мислят как мярката да има медицинска целесъобразност, защото ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че мерките са важни. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът с неговото поведение ?", добави министърът.

Той обясни, че ако хората не вярват на държавата, няма да се стигне до никъде.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на база заболяемостта за 14 дни България остава на 13-то място в страните от ЕС с показател 658 на 100 000. "Смъртността е 14.3 на 100 000 и по този показател страната е трета в ЕС и втора на Балканския полуостров, каза още той.

"Ако трябва да обобщя, намираме се в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа", предупреди още доц. Кунчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна заяви, че грижата й е да не се оставят хората без лечение. "По тази причина създадохме ковид кабинетите в общинските ДКЦ. По този начин в 11 общински поликлиниките хората ще могат да се преглеждат. Даваме възможност на хора, които имат притеснения, да се прегледат", каза още тя.

"Трябва и внимателно да се помисли по какъв начин да се даде възможност на някои от учениците да се върнат в училище. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение за учениците от 6 до 12 клас", добави тя.

По думите й мерките на местата на обществените места в София се спазват.

"7 екипа проверяват ежедневно спазването на мерките, но отново ще наблегнем на контрола, предстои заседание на щаба в София, в които да коментираме идващите празниците. В никакъв начин не бива да се отслабват мерките в нашия град", изрази позицията си столичният градоначалник.

"Обстановката в София е сложна, но не е на ниво, в което да сме безпомощни. Болниците са подготвени и заредени". Това каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Правим всичко, което е по силите на системата, всички ще бъдат прегледани, но бъдете добри - спазвайте мерките, носете маските, правят се антигенни тестове, а много хора не искат да правят PCR след това, крият се, продължават да заразяват близките и околните. Нека обществото бъде отговорно към себе си и към нас", призова проф. Балтов.

"Няма да се примиря с неизпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, както нежеланието на бърза и стройна организация да се приведат лечебните заведения в начина, по който е указано, както и с липсата на контрол на РЗИ по места. Опитвам с различни методи това да се случи, ще продължа да правя това, което ми е делегирано по закон и там, където не се спазват заповедите, скоро ще има персонални промени", заяви от своя страна здравният министър.

"Запознат съм със случая от самото му начало. Назначена е вътрешна проверка и поисках да бъде направена проверка и от прокуратурата", каза още проф. Ангелов във връзка за двамата починали пациенти пред стълбите на пловдивската болница.

"Това, което се случи в Пловдив, е върхът на айсберга. Това е защото системата е нереформирана, но сега не е време за реформи. "Личните лекари са лични търговци. Министърът на здравеопазването не им е началник и не може да ги управлява. ДКЦ са общински структури и са подчинени на кметовете и общините", обясни министър Ангелов.

"Трябва да градим силата на здравеопазването там, където е слабо. Да създаваме комуникации там, където са скъсани. Има проблем в комуникацията между аптеките и общопрактикуващите лекари", каза още той.

"Не се намираме в извънредно положение, което да налага забрана на износ на лекарства. В момента в страната до края на ноември ще влязат 360 000 опаковки, които са нискомолекулярни хепарини и те ще задоволят нужните както на болничния пазар, така и на аптеките в страната", заяви проф. Ангелов.