Почина секретарят на ЦК на БКП Стоян Михайлов

23.10.2020 24 часа
Проф. Стоян Михайлов
Проф. Стоян Михайлов

Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е издъхнал на 90 г. тази нощ. Той е дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев.

За смъртта му съобщи във фейсбук синът му Михаил Мирчев - социолог и бивш кандидат за кмет на София от БСП: "Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо след един прекрасен слънчев ден. Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани. 90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му".

Стоян Михайлов бе обявен за един от основателите на българската социология. Носител на редица държавни ордени. Един от малкото, дръзнали да се противопоставят на идеологията и решенията на Тодор Живков преди 1989 г.

Проф. Михайлов е дългогодишен ръководител на Института по социология по времето на соца, а от 1976 г. до 1988 г. е член на ЦК на БКП. Инициатор е и на т.нар. Възродителен процес, като е член на Временната комисия по реализирането му.

Депутат е в Седмото велико народно събрание. След свалянето на Тодор Живков за кратко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 г.

Професор е в БАН от 1970 г., професор и дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984 г. От 1973 година завежда отдел „Пропаганда и агитация“ при ЦК на БКП. Работи в Института по социология от основаването му през 1968 г. като завеждащ катедра „Обща социология“ по-късно и директор.