Археолози в Египет още откриват запечатани саркофази (Снимки)

21.10.2020 24 часа
Още се откриват запечатани саркофази в Египет Снимки: Ройтерс
Още се откриват запечатани саркофази в Египет Снимки: Ройтерс

Архолози в Египет продължават да откриват много запечатани саркофази в некрополиса Сакара близо до Кайро, пишат световните медии. Преди време именно там бяха открити почти 60 запечатани ковчега – едно от най-големите открития в историята на страната.

От Министерството на туризма и антиките все още не съобщават точната бройка нови саркофази, но уточняват, че става въпрос отново за запечатани ковчези.

Огромната колекция от погребални антики и саркофази беше открита в специални погребални шахти, уточни бТВ. Според предварителното датиране те са на повече от 2500 години. Измежду ценните артефакти има и статуетки, които са запазили оригиналните си цветове и позлата.

Некрополисът на Сакара е близо до Кайро. Древното гробище е служело на някогашната столица Мемфис. Там се намира и най-старата пирамида на територията на Египет.

През септември тази година археолозите в Сакара обявиха, че са открили почти 30 запечатани ковчега в една от три погребални шахти с дълбочина между 10 и 12 метра. На пресконференция по-рано този месец стана ясно, че разкопките са довели до откритието на общо 59 саркофага.

Откритието ще бъде изложено във „Великият египетски музей“ в Гиза, който предстои да бъде открит. Новото съоръжение ще бъде най-голямата изложбена постройка в света, която е посветена на една единствена цивилизация.