Погребалният агент: Опитахме да му затворим очите, мъртвецът ни погледна и мръдна с ръка

17.10.2020 Ваньо Стоилов
Собственикът на погребална агенция Бисер Тодоров разказва как Руси Русев се събудил в ръцете му.
Собственикът на погребална агенция Бисер Тодоров разказва как Руси Русев се събудил в ръцете му. Ваньо Стоилов

- Фелдшерка в Сливен подписала документа за смъртта на мъжа, докато той бил в диабетна кома

- Руси Русев бил военен метеоролог, същия ден трябвало да ходи на лекар

- При рязко падане на захарта човек е жив, но с едва доловим пулс и може да се обърка с мъртвец, твърдят лекари

- В спешния център тече вътрешна проверка

Грешка на фелдшерка от спешния център в Сливен, която не различила изпаднал в диабетна кома мъж от мъртвец, най-вероятно е в основата на драмата със 72-годишния Руси Русев.

Както “24 часа” писа, той първоначално бе обявен за мъртъв, но

имаше

невероятния

късмет да се

събуди, преди

ковчегът му да

бъде вкаран в

хладилна камера

Тече вътрешно разследване, повече подробности ще дадем след приключването му, казаха от спешния център.

Във фаталния вторник, 13 октомври, Руси Русев, който страдал от диабет, трябвало с помощта на приятеля си Диньо Минчев да ходи на лекар в Сливен.

Двамата живеят постоянно в родното си село Дражево, Ямболско, и си помагали, обичали заедно да карат велосипеди. Руси притежавал собствен апартамент в Сливен от времето, когато работел като метеоролог към Военновъздушните сили. Напоследък обаче останал сам на село, тъй като съпругата му заминала при сина им в САЩ, а дъщеря му със семейството си била в Англия. Диньо пък е вдовец, бивш кмет на Дражево.

Ден по-рано Руси заминал за Сливен, Диньо дошъл във вторник сутринта. В уречения час той се обадил по телефона на приятеля си, но не получил отговор. Никой не реагирал и на позвъняванията му на входната врата на апартамента на Руси в сливенския квартал “Дружба”. Това сериозно го притеснило и той се обадил за помощ на телефон 112.

Малко след 11 ч на адреса пристигнали полицаи, пожарникари и екип на спешния център. Стопанинът не отворил и

се наложило

огнеборците да

разбият входната

врата,

за да влязат. Вътре заварили Руси в безпомощно състояние, паднал в банята. По-късно станало ясно, че той бил в диабетна кома, която се получава при рязко падане на захарта в човешкия организъм.

Според лекари в такъв момент човек е жив, но с едва доловим пулс и дишане и може да се обърка с мъртвец. Явно така станало и с фелдшерката, която на място написала талон - първичния документ за установяването на смъртта.

С този талон Диньо Минчев отишъл при личния лекар на Руси в село Дражево д-р Господин Димитров, който въз основа на документа издал съобщение за смъртта на пациента си. С него пък бил изваден смъртен акт от община Сливен.

Това е стандартна процедура, която се следва в подобни случаи, обясниха общинари. Най-често съобщението за смърт се носи в траурната агенция, която организира погребението на починалия, и грижата да се извади смъртен акт от общината остава нейна.

Личният лекар

не бил длъжен

да ходи

на място,

за да се увери, че човекът наистина е мъртъв. Това обясни самият д-р Димитров по телефона пред “24 часа”, който е джипи на хората от няколко ямболски села. Той приел по документи версията на фелдшерката и отбелязал в съобщението за смърт, че Руси е починал в дома си в Сливен в 11,30 ч на 13 октомври от инфаркт.

“След като вече имахме в ръцете си смъртен акт, към 16,45 ч отидохме на адреса в квартал “Дружба” да вземем мъртвеца. Трябваше да го подготвим за траурната церемония и да го оставим в хладилна камера за няколко дни, докато се върнат най-близките му хора от чужбина за погребението. Когато влязохме, заварихме мъжа паднал в банята, както го бяха оставили тези, които бяха влизали в апартамента преди нас няколко часа по-рано. Наистина изглеждаше като мъртъв”, разказа вчера пред “24 часа” Бисер Тодоров, собственик на погребалната агенция, на която била възложена церемонията.

Той и негова колежка взели тялото в одеяло, за да го свалят по-лесно от третия етаж. След това го положили в ковчег и го откарали на новите сливенски гробища, където общината разполага с голяма хладилна камера. Агенциите от Сливен при небходимост я ползват под наем.

“Там има стая с маси за обличане на мъртвите. Тъкмо се заехме с тази задача, когато усетихме, че нещо не е наред. Беше към 17,30 ч - 6 часа след като смъртта на Руси била констатирана”, продължава Бисер Тодоров, в чиито ръце мътвецът “възкръснал”.

Най-напред усетили слаб пулс, след което мъжът

направил

“рибешка уста” и

започнал да

диша

по-дълбоко.

Отворил и очи

В началото траурните агенти помислили, че това е някаква механична реакция и се опитали да ги затворят, но напразно - човекът пак ги погледнал. Поместил и ръката си.

“Разбрахме, че този мъж е жив, и веднага позвънихме на съдебния лекар д-р Тома Чаушев с въпроса какво да правим, защото подобно нещо ни се случваше за първи път, а ние се занимаваме с погребения вече 25 години. Той ни каза да търсим помощ от телефон 112 и да викаме линейка от спешния център. Хората дойдоха бързо и взеха човека. Повече не зная. Аз не съм толкова уплашен, но колежката се стресира”, разказва Тодоров.

За хората от агенцията е важно, че са

успели да

извикат линейка,

преди да

затворят ковчега

и да го сложат в хладилната камера, и се надяват човекът да оцелее.

След като минал през спешното приемно отделение на областната болница в Сливен, Руси Русев бил настанен за лечение в реанимацията към 21,30 ч. “Състоянието му е много тежко, но засега е жив”, каза за “24 часа” зам.-директорът на болницата по лечебната част д-р Хрисант Хрисантов.

В село Дражево се надяват близките на Руси, които по спешност се прибират от чужбина, да го заварят в по-добро състояние и вместо погребение да мислят как да уредят живота му след това. За мъжа в селото разказват, че бил малко чудак - въпреки напредналата възраст доскоро

спортувал

активно, увличал

се по йога и

здравословно

хранене

Допреди 2-3 години дори въртял коремни преси на лоста. За разлика от съселяните си не гледал прасета и не приготвял домашно вино и ракия, а бил пчелар и вадел мед.

“Толкова държеше на здравословното хранене, че май чак гладуваше, напоследък много отслабна”, казва за Руси кметът на Дражево Дяко Дяков. Заради по-високата си пенсия нямал право на безплатна храна от социалния патронаж, както много от наборите си, но можел да получава ядене на символични цени. “Отказа ми”, допълва кметът.

Още след като на тел. 112 във вторник е получен сигнал за намерен мъртъв самотен мъж, окръжната прокуратура в Сливен е образувала досъдебно производство. В рамките на разследването ще бъде проверена и работата на медиците, но на първо четене юристи са скептично настроени, че може да се докаже вина при техните действия. Срокът за подобно разследване обикновено е 2 месеца, но при необходимост може да бъде удължен.