Актрисата Аня Пенчева: Страх ме е да играя с холограмата на Ламбо!

19.09.2020 Лили Ангелова
Аня Пенчева и Стефан Данаилов в "Актрисата"
Аня Пенчева и Стефан Данаилов в "Актрисата"

Пиесата с дигитално изображение ще се постави на годишнина от кончината или рождения ден на Стефан Данаилов, казва продуцентът Кирил Кирилов

"Лек страх да играе с холограмата на Стефан Данаилов" изпитва актрисата Аня Пенчева, тъй като била суеверна и това я притеснявало, научи "България Днес".

"Вярвам в тези неща. Още повече че с пророчицата Ванга много често се виждах и знам от нея, че съществува задгробен живот", споделя Аня.

След кончината на Стефан Данаилов се спекулираше много около завещанието на именития актьор. А се оказа, че той имал само едно желание - постановката му с Аня Пенчева "Актрисата" да продължи да се играе и след като си замине от този свят. Това вече е възможно благодарение на високите технологии, които ще направят от Ламбо холограма. Именно с нея Пенчева ще си партнира на сцената отвъд времето, пространството и природните закони.

"Не съм се отказал от тази идея и това ще се осъществи, ако всичко е наред, предвид пандемията. Предвиждаме премиерата да е за рождения ден на Стефан Данаилов - 9 декември, или за годишнината от кончината му - 27 ноември. Разбирам Аня, ние с нея се чуваме всеки ден, но участието й с холограмата не бива да я притеснява. Тя в момента пише книга за Стефан Данаилов, с което също по някакъв начин "възкресява" определени случки и преживявания между тях двамата, а и като цяло с хора на изкуството, които не са живи", сподели продуцентът Кирил Кирилов, автор на идеята за холограма на покойния легендарен актьор. Доколкото го познават всички актьори, те са убедени, че захване ли се с нещо Кирилов, винаги се получава.

Самата Аня обаче според сценични работници не била много ентусиазирана, защото вярвала в отвъдното, както и че така може са извикат духа на покойния Стефан Данаилов. Че в тия работи няма наужким, Пенчева разбрала, докато снимала филма "Време разделно". Тогава по сценарий жените от селото трябвало да прокълнат героинята й Севда. Но бабите стояли като неми и не искали нищо да кажат, знаейки за силата на словото. Тогава една старица дала на Аня бучка захар, че да не я "хванат клетвите". Оттогава актрисата вярва много в тези неща. Още повече че ходила при Ванга, която говорила пред нея с умрелите от семейството й.

"Не е страшно страшното, а неизвестното. Леля Ванга не приемаше хора, които се срамуват или не осъзнават грешките си. Аз нямаше от какво да се срамувам. Имах много сериозен здравословен проблем с главата и проф. Чирков ми уреди операция в Германия. Преди да замина, беше много горещо, отидох при Ванга и тя още от вратата ми се развика: "Къде си тръгнала?! Стой си тук, ти още деца ще раждаш!" Впрочем тогава всичко ми се размина. Ванга обичаше да ми вижда и да си говорим. Повече съм ходила заради проблеми на мои познати. Например често водех една приятелка, а Ванга я гонеше, не искаше да я приеме и казваше, че е лоша жена. Обаче аз не вярвах и трябваше да минат 10 години, за да разбера, че приятелната ми е точно такава. За мъже не съм я питала никога. Не съм се срамувала от никоя любов. Единственото, от което съм се срамувала, е, ако съм минала даден етап от живота си без любов. За мен това е страшно", категорична е Аня.

Секссимволът на родното кино и театър само преди дни отпразнува своя 63-ти рожден ден със семейството, а колегите й бяха почерпени с червено вино. Вечерта актрисата събирала цялото семейство и внучетата.

"Без семейство няма живот", категорична е Пенчева.

След като щерка й Петя роди момченце, тази година с наследник я дари и синът й, мотоциклетният шампион Ангел Караньотов. Заради липсата на ангажименти това лято знаковата актриса е посветила времето си основно да помага на младите за отглеждането на двете й внучета Борис и Александър.

По-зрели хора помнят Аня като "първия секссимвол на НРБ". За нейната слава навремето помага режисьорът акад. Людмил Стайков, който я взима за филмите си "Хан Аспарух" и "Време разделно". Пищната си гръд Аня показва за сефте в класиката за основателя на българската държава. Тогава режисьорът заръчал направо да му доведат Аня в Плевенско, където се снимала продукцията. После без проби я облякъл в прабългарски одежди. Всичко било прекрасно до момента, в който героинята й трябвало да се съблече в шатрата на хана. Аня отказала, а Стайков направо побеснял. След много сълзи я убедил да се покаже на хана - Стойко Пеев, и всичко минало от първия дубъл.

За филма "Време разделно" е доста по-натуралистична, иначе актьорът отново е същият - Пеев. Надъхван от режисьора, той до такава степен се вживял в ролята си на изнасилвач, че даже раздрал лявата гръд на Аня. Потекла кръв. Останал й белег за цял живот. А отливка от най-одумвания бюст на републиката днес стои пред Театър 199.

Доста пъти съм рисувала в живота!

Актрисата има доста екстремни преживявания, които контрастират на нейната прагматична и здраво стъпила на земята зодия Дева. Преди време на морето Аня прави опит да полети с парапланер, но финишира в едно дере с трънки. После актрисата лети тандем в Банско с друг човек, но чувалът на парапланера се къса и за малко да изпадне. "Доста пъти съм рисувала живота си", гледа с чувство за хумор Пенчева на опасните ситуации в живота си.