Д-р Муса Вакльов сбъдна мечтата си да си отиде преди съпругата си

10.09.2020 Симона Димитрова
Д-р Емил Вакльов заедно с баща си Муса, които починаха от COVID-19.
Д-р Емил Вакльов заедно с баща си Муса, които починаха от COVID-19.

Безумно я обичал и не можел да живее без нея, затова се молел на Господ той да е първи

Двамата изгубиха битката с COVID-19, но заедно с тях - и синът им Емил

Бащата и синът се влошават сериозно, когато научават, че ще интубират Ава

Моля се на Господ да умра преди Ава, защото няма да мога да живея без нея.”

Тези думи повтарял винаги д-р Муса Вакльов, след като се оженил за съпругата си. Обичал я много, а и не се отделял от нея, защото двамата работели заедно.

Той беше общопрактикуващ лекар, а тя - медицинска сестра и акушерка, която му помагаше в кабинета. Двамата бяха като Спешна помощ. Имаха хиляди пациенти, а ако някой се влоши, веднага го караха в болницата в Разлог или Благоевград.

Желанието на д-р Вакльов се сбъдна, макар и при непоносими обстоятелства.

И двамата загубиха битката с COVID-19,

но малко след това ги последва и 36-годишният им син Емил, който също беше лекар - кардиолог.

И тримата бяха отдадени на професията, затова и първата черна новина, че 60-годишният д-р Муса е починал, потресе цялата община Белица. Той беше личен лекар в продължение на 30 г. и имаше най-много пациенти - около 4500. Кабинетът му беше в село Краище, но при него бяха записани хора от всички близки райони.

За семейната трагедия се разбра от публикация във фейсбук на директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Министърът на здравеопазването на място се запозна с организацията на работата в “Пирогов” в условия на COVID-19. Проф. Костадин Ангелов пожела да влезе в COVID реанимацията, където в момента са съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от с. Краище, който преди броени дни (вкрая на август - бел. ред.) загуби битката с коронавируса. И двамата са лекари с положителни проби за COVID-19 и в момента

колегите в реанимацията се борят за живота им

Запознах министъра със състоянието им и лечението, което прилагаме. Полагаме всички усилия, за да помогнем на нашите пациенти.”

Постът на проф. Балтов беше придружен със снимки, на които се виждат облеченият в защитни дрехи проф. Ангелов пред две болнични легла. Един до друг интубирани лежаха Ава и д-р Емил Вакльови.

Въпреки че всички лекари и близки на семейството се молеха те да оцелят, малко след като трагедията беше оповестена, почина и синът им Емил, а няколко дни по-късно и Ава последва двамата най-скъпи мъже в живота си.

Роднините допускат, че сем. Вакльови са се

заразили, докато са лекували работници от шивашки цех

в Разлог, при които бе доказан коронавирус. Огнището с 60 заразени пламна в началото на август.

“Последният път, когато ги видях, беше на 2 август - споделя пред "168 часа" кметът на Белица Радослав Ревански, който е племенник на починалите Муса и Ава. - Тогава бяхме на сватба. Видях ги и тримата, а след това братовчед ми Емил заедно със съпругата си Фатиме и синът им Муса отидоха на море. Няколко дни по-късно обаче майка ми ми каза, че леля ми, която й е сестра, и чичо ми са заразени.”

Когато д-р Емил Вакльов се върнал от почивката си, отишъл да види родителите си и забелязал, че имат симптоми на COVID-19.

Първо баща му дал положителна проба и го настанили в болница в Благоевград. След това съпругата му Ава също била приета с общо неразположение.

“В началото казваха, че са добре - спомня си Ревански. - 3 дни по-късно обаче отново се чухме и ми споделиха, че се

влошават, но положението е търпимо

В петък вечерта говорих с Емил, който ми каза, че трябва да уредим преместването на леля в “Пирогов”, защото тя се беше влошила сериозно.”

Междувременно обаче синът на Вакльови също си прави тест, който се оказва положителен.

Първо местят Ава, но

Муса бил силно притеснен

за нея и също рязко се влошил. Това налага и неговото транспортиране до “Пирогов”. До тях обаче не след дълго ляга и синът им.

“Емил и Муса бяха съсипани, когато разбраха, че Ава е интубирана, защото знаеха какво следва - обяснява кметът на Белица. - Това буквално ги погуби.”

Въпреки усилията на медиците 10 дни след настаняването в болницата д-р Муса губи битката с коронавируса.

“Той беше добър човек, може би една от най-колоритните личности в района - посочва Радослав Ревански. - Беше душата на компанията. Той не почиваше, единственото му хоби беше ловът. Обичаше да ходи на лов. И вкъщи гледаше много животни, така разпускаше. Имаше ловджийски кучета, кокошки, зайци. Освен това се грижеше и за овощна градинка. След като се прибереше от кабинета в 18 часа, започваше да се занимава с тях.

Приемаше хора и вкъщи

Това му беше животът. Докато той беше при животните, леля приемаше пациентите. Най-много държеше на хигиената. В това отношение нямаше равен. Затова и стриктно спазваше всички мерки при прегледите на болните. Непрекъснато призоваваше хората да носят маски, да не се събират на големи групи, да стоят на поне 2 метра разстояние. Държеше пациентите му да са чистоплътни. До последно беше в кабинета си и приемаше хората. Един човек не е върнал повече от 30 години. Изключителен професионалист, помогнал е на стотици. Той беше най-уважаваният човек в селото. Отзивчив, добър, обичаше си професията, на никого не е отказал помощ. Нямаше работно време - беше на разположение денонощно. Винаги до него беше Ава, която му помагаше постоянно и затова той не можеше да живее без нея.

Молеше Господ да го прибере първи.”

При погребението на д-р Муса Вакльов племенникът му опитва да успокои дъщеря му Деси, която е стоматолог, и снаха му Фатиме. Предупреждава ги да се готвят за най-хубавото, но и за най-лошото, защото Ава и Емил били в тежко състояние.

Въпреки че всички се надяват да чуят хубава новина, лекарите споделят най-тежката.

36-годишният син на Муса също губи битката

с COVID-19 въпреки младата си възраст и факта, че нямал никакви придружаващи заболявания.

“За братовчед ми успяхме да реагираме и да разпространим новината, че ще има погребение - обяснява Ревански. - Дойдоха над 3000 човека, които да го изпратят. Такова нещо не бях виждал. Жалкото е за съпругата и сина му Муса, кръстен на дядо си, който е в шести клас. Емил винаги беше усмихнат. Беше по-импулсивен, но хората знаеха, че си е такъв. Колоритна личност като баща си. Винаги искаше да помогне. Въпреки че беше едър и даваше вид на човек с по-тежък характер, всъщност беше благ по душа. На 5 ноември трябваше да навърши 37 години.”

На кмета на Белица му става изключително трудно, когато разбира, че

трябва да организира и трето погребение

- на леля си Ава.

“Не ме питайте как ми е било - споделя с тъга Ревански. - Те бяха най-близките ми хора. Смятам, че човек като леля ми скоро няма да се роди. Тя беше балансьор. Никога не се е карала с някого и никога не е повишавала тон. Винаги беше с усмивка и имаше уникална философия за живота. Дори Муса да е ядосан, тя го молеше да бъде по-спокоен и всичко да се случва с добрина.”

Около погребенията обаче имали проблем, но се съобразили с изискванията. Обикновено мюсюлманите не се погребват в ковчег, а се увиват в чаршаф и се носят на дървена поставка от четирима души на рамене. В гроба се поставят така и се покриват с дъски.

Поради наложените мерки около разпространението на COVID-19 обаче близките на семейство Вакльови

били принудени да ги сложат в ковчези

със специално цинковане и хлор заради изискванията от Министерството на здравеопазването. Въпреки това отново сложили дъски, за да ги покрият и максимално да се доближат до техния обичай.

“От цялото семейство остана само Деси, а положението при съпругата на Емил е трагично - казва Ревански. - Въпреки това не ни остава друго, освен да се борим и да продължаваме напред. Муса много се гордееше с нас и винаги ми повтаряше, че като кмет трябва да държа хората обединени и винаги да им помагам. Ще продължа да бъда такъв в негова памет, защото той беше запален по политиката и 3 години беше общински съветник.”