Допинг, разбито сърце и COVID-19 между Николай Щерев и тепиха

15.07.2020 Симона Димитрова
Николай Щерев
Николай Щерев

Преди 7 г. той се отказа от борбата, но се върна заради любовта си към Катрин Тасева. В края на 2019 г. откриха кардарин в кръвта му, а месец по-късно развали годежа си с гимнастичката. Баща му и майка му също са болни. Легендарният треньор прекарал много по-тежък грип през декември.

Доскорошният ни национал по свободна борба Николай Щерев, който е болен от коронавирус и беше настанен във ВМА в критично състояние след усложнение, почина тази сутрин, съобщи легендата Александър Томов, който е президент на клуб "Левски".

Преди 2 седмици баща му Симеон Щерев каза пред "168 часа": "Той подцени ситуацията и отиде при медик чак когато не можеше да диша. Благодаря на лекарите, дано се подобри”.

"168 часа" потърси тогава и болницата за съдействие, но оттам отказаха коментар за състоянието на бореца.

Оказва се, че късната реакция изиграва лоша шега на спортиста, на когото дори му бе направено вливане на кръвна плазма. Тя обаче не даде желания резултат.

Заедно с него бяха заразени майка му и баща му, при които обаче не последваха подобни усложнения.

Първоначалната информация, че бащата Симеон Щерев е в болница, беше погрешна. Самият той сподели, че от 17 юни е под карантина и не е мърдал от дома си. Чака 14 юли, когато ще проверят дали е излекуван. Легендата обясни, че се чувства добре и кара вируса по-леко за разлика от грипа, който го повалил през декември. Съпругата му Мария също е изписана от ВМА за домашно лечение, след като дала положителна проба за COVID-19.

В болницата остана само Николай Щерев, като новината за критичното му състояние натъжи приятелите му и най-вече бившата му половинка, за която беше сгоден - гимнастичката Катрин Тасева. Тя публикува две снимки с него, под които обясни, че се

моли и вярва, че борецът ще пребори вируса.

Интересното е, че Николай Щерев спечели златния пояс "Дан Колов" през 2011 година и малко след това се отказа от спорта, което повлия сериозно на живота му.

Любовта обаче прави чудеса и 7 г. по-късно синът на Симеон Щерев се върна в залата по борба благодарение на Катрин Тасева. Двамата се запознали чрез общ познат и веднага забелязали, че доста си допадат.

"Направих голяма грешка, че изобщо спрях да тренирам - сподели тогава Николай. - Нямам обяснения защо го направих, отделих се от спорта, качих килограми. Добре, че намерих мотивация да се върна и това е приятелката ми, която също е спортистка и печели медали. Това ме накара и аз да започна отново и да вземам награди."

Така още през същата година той става републикански шампион в категория до 125 кг.

Целта на Катрин и Николай обаче беше да са достатъчно подготвени, за да се явят на олимпиадата в Токио тази година.

В началото на 2019 г. отношенията им станаха изключително сериозни, след като

гимнастичката се похвали с годежен пръстен

в социалните мрежи. Тогава тя написа: "Ами да... Нова година. Нов късмет."

Влюбените смятаха да се венчаят след олимпиадата в Токио, но началото на 2020 г. донесе съвсем различна новина.

Националката по художествена гимнастика обяви, че се е разделила с бореца и не желае да се спекулира с новината.

Това беше вторият удар за сина на Симеон Щерев, след като през декември 2019 г. той бе уличен в употреба на допинг и бе наказан до юли 2023 г.

Пробата му за забранени субстанции била взета при внезапен контрол, а не по време на състезание. Откритото вещество било кардарин, което

драстично повишава издръжливостта

и горенето на мазнините. От федерацията по борба се дистанцираха от случая, като посочиха, че той вече не е национален състезател.

"Искам да изразя позицията си по този неприятен повод - посочи Николай Щерев. - В никакъв случай не съм злоупотребявал със забранени вещества и не се чувствам виновен. Преди около две години имах лични проблеми и трябваше да свалям много килограми, поради което се свързах със специалист и той ми предписа въпросния медикамент кардарин, който се ползва за топене на мазнини. Тогава още не бях активен спортист, впоследствие се завърнах в борбата, но никога не бих си помислил да злоупотребявам с каквото и да е.

Ще обжалвам за намаляване или премахване на наказанието ми, защото виждам бъдещето си свързано с борбата. Целият ми живот е преминал на тепиха, имам мечти за добро представяне в турнири и защо да не бъда треньор след време."

Баща му, който бе признат за световен треньор през 2011 г., сподели, че не е бил съгласен с прекъсването на Николай, защото сега е още по-трудно да навакса пропуснатото. Проблемът бил, че през тези години Николай качил много килограми и кантарът показвал 160 кг. Затова решава да свали и да се върне в залата, за да стане пример на децата си и особено на сина си.

Въпреки че

Симеон Щерев иска да научи синовете си

на всичко, което знае в този спорт, смята, че насила не става. Затова ги оставил да решат сами с какво ще се занимават и никога не е настоявал те да влязат в залата.

Въпреки това Николай и Мони започват да се занимават с борба, но впоследствие вторият се насочва към футбола и става един от най-добрите играчи в България. По-късно разработва бизнес със заведения. Най-малкият син на легендата - Александър, изобщо не се е пробвал на тепиха, защото не го влече този спорт, но за сметка на това помага на брат си в ресторантите и учи технологии.

През каквито и перипетии да са минавали обаче, легендарният треньор се гордее с тримата си синове.

Интересното е, че децата му споделят, че като баща той бил много строг, но справедлив, особено когато те били малки. Разбира се, като треньор бил още по-суров. Симеон Щерев не крие това, защото за него най-важни били първите 7 г., когато трябвало да ги научи на ред и дисциплина. Най-важното било да не го лъжат и винаги ги хващал, когато се опитвали да го направят. Още оттогава момчетата му помнят запазената му марка - сигнал със свирка. Дори и днес да я чуят, първоначално се стряскат.

Интересното е, че това предупреждение вече било научено и от внуците му, към които треньорът признава, че е още по-строг. Въпреки това синовете му най-накрая успели да намерят слабото му място - внучките. Симеон Щерев е дядо и на две момичета и признава, че към тях се държи по-меко, защото досега не е имал деца от женски пол.

Въпреки това обаче, когато става дума за тренировка, популярният борец е безпощаден. Вероятно благодарение на изградения характер успява да се превърне в легенда в борбата както като състезател, така и като треньор.

Доказателство за това е и че под неговото ръководство Станка Златева стана 5 пъти световна шампионка и два пъти олимпийска вицешампионка.

Той обаче не крие, че е изключително напрегнато да бъдеш треньор, защото отговорността е двойна. Освен това е доста трудно да работиш с жена, тъй като психиката й е различна от тази на мъжа и винаги трябва да намериш точните думи, за да я мотивираш.

Подходът му обаче е напълно успешен, защото

Станка Златева е един от най-големите му успехи.

Именно по тази причина цялото му семейство се опитва да я спре, когато тя поискала да се откаже, но никой не успял да я разубеди. Била непреклонна.

Въпреки това следващата жена, която изгря в борбата, беше Тайбе Юсеин, която се оказва, че също е тренирана от Симеон Щерев. Според него тя е изключително талантлива и може да покаже много повече. Дори може да стане олимпийска шампионка.

Любопитното в случая за него е, че още докато се състезавал, и след това като станал треньор, винаги най-критични били последните секунди. Това било като запазена марка, но след това жънел успех.

Последно Симеон Щерев работеше като помощник-треньор на националния отбор по женска борба на Русия, но не крие, че България му липсва и иска да работи за страната си, защото е патриот.

Сега обаче за него най-важното е семейството му. За съжаление синът му Николай не успя да пребори коварния вирус.

Лек път, Николай Щерев!