Истината за COVID-19 - как се появи вирусът

28.05.2020 Петя Тодорова, Сима Владимирова

Странни съвпадения подхранват със страшна сила конспиративните теории, пише 168 ЧАСАКитай призна, че е наредил на нелицензирани лаборатории да унищожат първите проби заради биосигурността.

Как точно се появи коронавирусът и има ли човешки умисъл световното разпространение на опасната епидемия? За независимо разследване се обяви България заедно със 120 държави в резолюция на ЕС и Австралия. Всички те настояват да се установи истината и първоначалната реакция на пандемията от страна на Световната здравна организация. Искането е във връзка с годишната конференция на СЗО в Женева, която започна на 18 май.

Зад резолюцията застанаха всички страни от ЕС, Турция, Русия, Великобритания, Канада, Южна Корея, Япония, Бразилия, Саудитска Арабия и др.

Шефът на организацията

Тедрос Гебрейесус е “за”.

Пред всички президентът на Китай Си Дзинпин обяви, че е съгласен на проверката, но само ако разследването е под егидата на СЗО и ако то започне, когато пандемията приключи. Сред аргументите му бяха, че страната е предоставила цялата информация за вируса на СЗО и на останалите държави, като Китай е направил всичко възможно, за да окаже помощ на нуждаещите се и продължава да го прави.

Искането за разследване бе инциирано от САЩ заради подозренията, че е възникнал инцидент в лабораторията в Ухан и Китай не е информирал навреме международната общност. Тук не бива да се пропуска фактът, че президентът Доналд Тръмп се опитва да прикрие и собствения си гаф, не успявайки да предупреди навреме американците за заразата. Сега той влиза в предизборна кампания и има интерес да намери обществен враг и именно той да оглави битката срещу него.

За съжаление на Тръмп първият му опит да обвини Пекин, че е пуснал дизайнерски вирус, катастрофира, тъй като американското разузнаване обяви, че не разполага с подобни данни.

Това обаче няма да откаже стопанина на Белия дом, който

води битка

на живот и смърт

за запазването на поста си. Неслучайно именно САЩ сега са моторът на идеята за разследване срещу Китай. Включително на данните на трите мобилни оператора China Mobile, China Unicom Hong Kong и China Telecom. Само през първите два месеца на годината броят на абонатите им драстично падна с над 20 милиона. Заради това от доста време витаят съмнения, че Китай е скрил истинския брой на жертвите на вируса.

Китаисти обаче имат доста по-скучновато обяснение. Когато в Поднебесната империя започва епидемията, много хора губят работата си и са принудени да напуснат градовете, за да се приберат по родните си места в селата. Това заедно с рязкото намаляване на доходите принуждава да се прекратят всички излишни симкарти, за да не тежат на домакинските бюджети. Сега с поетапното възстановяване на икономическата активност очакванията са броят на мобилните абонати отново да започне да расте.

Но Китай потвърди друго обвинение

на САЩ -

че първоначалните проби са били унищьожени. Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че Пекин е скрил информация, отказал да предостави първите проби и ги е унищожил в началото на пандемията.

Властите в Поднебесната империя признаха, че са наредили на неоторизирани лабораториите да унищожат първите получени мостри с вируса, съобщи в. “Саут Чайна морниг пост”. Националните здравни власти обаче заявиха, че са го направили

от съображения

за биосигурност

и за да предотвратят втори пик на бедствието, а не за да прикрият факти.

За да се предотвратят нови бедствия, причинени от неидентифицирани патогени, избрахме това да стане в неоторизираните лаборатории, заяви Лю Дънфън, представител на Националната здравна комисия. Той добави, че забележките на някои американски официални лица са направени извън контекста и имат за цел да объркат хората.

Когато болестта беше установена за първи път в Ухан, професионалните национални институти започнаха работа, за да идентифицират патогена, който я причинява, добави Лю. Въз основа на изследванията и експертните мнения властите решават временно да го окачествят като клас II – високопатогенен, и изпращат изисквания за биосигурност за пробите, транспорта и експерименталните дейности, както и да се унищожат пробите.

Според Лю това е стандартна практика в Китай за такива рискови вируси, които не могат да се изследват в лаборатории, неотговарящи на изискванията. Клас II са вируси, които са силно заразни, като SARS и едра шарка.

Възможно ли е

лабораториите,

които не са били лицензирани

да извършват тази дейност, да са изпуснали вируса? Точно това са обвиненията на САЩ срещу Китай.

Напрежението между тях възникна, когато двете страни взаимно се обвиниха, че са „произвели“ коронавируса, който уби вече повече от 300 000 души по света, а международната общност иска да разследва как Пекин се справя с пандемията.

Според китайската провинциална здравна комисия от февруари е трябвало да се предотврати подлежащите на обработка и изследване проби да попаднат в неоторизирани лаборатории. Те, от своя страна, получили инструкции да унищожат съществуващите проби или да ги изпратят в градския център за контрол над болестите.

Китайското сп. “Кайшин” съобщи през февруари, че някои болници са изпратили проби на частни компании за генетично проучване, за да идентифицират мистериозния вирус още в началото на

пандемията

Някои от тези резултати са пристигнали на 27 декември и са били определени като принадлежащи на семейството коронавируси, в което е SARS. Една от фирмите е получила инструкция да унищожи всички проби.

Националната здравна комисия започва да изследва вируса на 31 декември и информира Световната здравна организация още същия ден. Чак на 9 януари признава, че заразата е предизвикана от нов коронавирус. По-късно е наречен SARS-CoV-2, който предизвиква заболяването COVID-19.

И Доналд Тръмп, и Майк Помпейо

обвиниха Китай,

че е прикрил данни за инфекцията в началото на епидемията, а държавният секретар добави, че Пекин е попречил ранните проби да бъдат използвани за изработването на ваксина. Лю от своя страна заяви, че Пекин е предоставял различни щамове в миналото и е бил готов да го направи и за новия коронавирус по реда, определен от СЗО.

Китайските власти отхвърлиха обвиненията на САЩ, че Пекин е отказал на представители на СЗО достъп до строго охранявания институт по

вирусология

в Ухан

Именно там според конспиративните теории е изобретен коронавирусът и е бил изнесен или неволно изпуснат. Шефът на международния отдел на здравната комисия Ли Мингжу заяви, че хората на СЗО не са правили постъпки да посетят лабораторията, когато са били на място в Ухан през януари и февруари. “Това е интрига”, заяви Мингжу.

Съмненията обаче се подклаждат от още по-противоречивите опити на института от 2015 г., когато са се опитали да комбинират два коронавируса, единият от които SARS, пише в. “Вашингтон пост”. Мутиралият вирус е бил силно заразен. Подобни експерименти само допринасят за опасенията на Запада.

Китай твърди, че това е тенденциозно, тъй като лабораторията в Ухан е създадена с помощта на Франция. А съвсем доскоро работи по съвместни проекти със САЩ и ползва американско финансиране от 3,7 млн. долара. Затова сега Пекин недоумява какво американците искат да проверяват в уханския институт, след като те са били част от екипа му. 

Китай също има своите въпроси към Америка и първият е защо бе затворена през август основната лаборатория на армията във “Форт Детрик”, сертифицирана за работа с най-опасните вируси и патогени.

Дейността й миналото лято внезапно бе прекратена поради опасения, че замърсени отпадъци могат да изтекат от съоръженията й и да попаднат в околната среда. От началото на Студената война това е

центърът на САЩ

за разработка на

биологични оръжия

и защитата от тях.

Според западната преса с отнемането на лиценза й през август й се забранява да работи с агенти като ебола, антракс, шарка.

До безпрецедентното затваряне се стигна след проверка на Американския център за защита и превенция на заболяванията (CDC).

Той установява, че има няколко проблема, свързани с процедурите по обеззаразяване на отпадните води. Години наред там използвало инсталация за парна стерилизация за пречистване на отпадъчните води, но съоръженията са били наводнени при буря и миналата година “Форт Детрик” въвежда

нова система

за дезактивация

на основата на химикали. Според “Индипендънт” инспекторите от CDC констатират, че това не е достатъчно, тъй като механичните повреди причиняват течове и изследователите не успяват да следват стриктно правилата за безопасност. В резултат на това центърът изпраща заповед всички изследвания с опасните агенти да се прекратят.

Въпреки че САЩ официално се отказаха от програмата си за биологично оръжие през 1969 г., “Форт Детрик” продължи изследванията си по смъртоносни патогени, включително вируса ебола, организмите, причиняващи чума, и силно токсичната отрова рицин.

Официално от Военния медицински изследователски институт по инфекциозни болести, базиран във “Форт Детрик”, твърдят, че основната им мисия е

“защита на бойците

от биологични

заплахи”,

но неговите учени също разследват огнища на болести сред цивилни и други заплахи за общественото здраве, пише “Индипендънт”.

През последните години той участва в тестването на различни ваксини, включително срещу ебола. Именно това обаче дава повод на привържениците на Китай да се усъмнят, че в американската лаборатория се е случило нещо много подозрително точно преди да избухне епидемията от коронавируса. Паралелно с това се появиха съмнения, че ебола не е била смъртоносен патоген, докато не са започнали изследванията с него.

Каква е истината, едва ли някога ще се разбере. Факт е, че през април дейността на “Форт Детрик” бе възстановена.

Така лабораторията се оказа в почти същата ситуация като тази в Ухан, което веднага

разпали въображението

на любителите на конспиративните теории.

Един от “главните заподозрени” за тази аудитория стана милиардерът Бил Гейтс. Неговата фондация заедно със Световния икономически форум инсценира демонстрация какво би се случило при пандемия от коронавирус. Събитието се състоя на 18 октомври 2019 г. в Ню Йорк, когато според новите предположения инфекцията вече е върлувала.

Според сценария на “Събитие 201” зараза с коронавирус прераства в пандемия по света, като започва от Бразилия. Източник са плъховете, които я предават на прасетата и оттам стига до човека. Съвпадението, че демонстрацията е само 1 месец преди нулевия пациент, подклажда теории, че участниците неслучайно са го организирали.

Дали желанието

на Гейтс

хората на планетата да се ваксинират не е свързано с акциите му във фармацевтични гиганти, създаващи ваксини? Опасенията оставиха лош привкус. Най-малкото защото винаги ще витае подозрението, че призивите и даренията му не са чистосърдечни, а зад тях прозират финансови мотиви. Разбира се, Гейтс реши да избегне този конфуз и подари пакетите си акции на най-добрия си приятел милиардера Уорън Бъфет, в чиято компания

“Бъркшър Хатауей” той държи над 50%

от акциите

Този жест едва ли ще възстанови имиджа му. Напротив. Американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че прекратява финансирането във фондациите му, което даде повод на ултрадесните националисти в италианския парламент да поискат той да бъде разследван за участие в аферата с коронавируса. Дори да няма нищо общо с нея, Гейтс вече е в обяснителен режим. Поне заради "Събитие 201" от 18 октомври. На противоположния край на

конспирацията

е откриващата се в същия ден в Ухан Седма международна военна олимпиада, в която вземат участие близо 10 000 души. Според китайски издания някои от общо около 1000 американски атлети са били заразени с COVID-19 още тогава и са го разнесли в 11-милионния град.

Дори и да има разследване за пандемията, то може да се проточи с години и да приключи, когато вече сме забравили за коронавируса.

Китай потвърди, че приема идеята, но ако проверката на базата на науката, а не на обвинения без доказателства.

Тръмп също е съгласен, но даде срок на СЗО 30 дни, за да покаже, че може да е независима от Пекин. Според него организацията е изиграла ужасна роля и е дала много погрешни съвети.