Адаптацията на “10 малки негърчета” най-близка до оригинала на Агата Кристи

23.05.2020 24 часа
С роли в сериала са звезди като Сам Нийл и Чарлс Денс.
С роли в сериала са звезди като Сам Нийл и Чарлс Денс.

В един горещ ден в края на август 1939 г. осем души, които никога преди не са се срещали, са поканени от господин и госпожа Оуен на малък изолиран остров близо до крайбрежната ивица край Девън в Северна Англия.

Гостите пристигат заедно с лодка и се настаняват в огромно имение - единствената къща на това пусто парче земя. За да се почувстват добре и да не им липсва нищо, за тях се грижат току-що наетите прислужници съпрузи Томас и Етел Роджърс. А от домакините няма и следа.

Така започва минисериалът “След това нямаше нищо”, който е екранизация на най-продавания криминален роман в света и седма най-популярна книга на всички времена - “Десет малки негърчета” на Агата Кристи.

През годините са правени различни адаптации на томчето - сюжетът му оживява в 10 филма, две радиопиеси, в театрални пиеси и в няколко сериала, три от които са британски. Последният - “След това нямаше нищо”, също е такъв. Прави го обществената телевизия Би Би Си под формата на минисериал. Той се доближава най-плътно до оригинала на Агата Кристи, макар и в него да има някои разминавания. Минисериалът е първата англоезична филмова адаптация с финал, най-близък до края на романа.

Той излиза на екрана през 2015 г. и с него Би Би Си отбелязва 125-ата годишнина от рождението на Агата Кристи.

Първият епизод е проследен от 6 милиона зрители. В него са представени и всички главни герои - осмината гости, които се събират в имението на острова, и техните двама икономи. Никой от тях няма никаква представа защо е там и кой стои зад поканата им.

Всеки един от гостите открива в стаята си копие на текста на детската песничка “Десет малки негърчета”, висящо на стената.

Когато те сядат да вечерят в огромната столова, забелязват в центъра на масата абстрактни нефритени фигури на 10 малки негърчета. Малко след това икономът - господин Роджърс, им пуска грамофонна плоча, а от нея всички чуват нещо зловещо. Записан глас им съобщава, че всички те - десетимата в имението, са виновни за смъртта на различни хора, но никой не е получил заслуженото си наказание.

С роли в сериала са международни звезди като Сам Нийл (“Джурасик парк”), Ейдън Търнър (“Хобит” и “Полдарк”), Чарлс Денс (“Игра на тронове”) и други.

Какво ще се случи с героите им, ще покаже “България он ер” в две последователни недели - на 24 и на 31 май, от 19,30 ч.