Орфей и Евридика в Япония

02.04.2020 Петя Минкова
СЛУЧАЙНОСТ: Митът за японските Идзанами и Идзанаги поразително прилича на тракийския за Орфей и Евридика.
СЛУЧАЙНОСТ: Митът за японските Идзанами и Идзанаги поразително прилича на тракийския за Орфей и Евридика.

В ДРЕВНИЯ тракийски и средиземноморски свят Орфей е божествен син на Аполон, жрец и цар на Одрисия и Македония, създател на мистериите. Херодот твърди, че Орфей е тракиец и учи, че душата е безсмъртна.

Учението на Орфей е тясно свързано с култа към Великата богиня-майка и нейните близнаци - Артемида и Аполон. За да върне своята Евридика, Орфей се отправя в царството на Хадес в света на невидимото, в недрата на Земята. Със звуците на своята лира ОрфеЙ усмирил кучето-пазач на подземното царство Цербер, развълнувал съпругата на Хадес и Персефона и получил съгласието им да изведе Евридика на Земята. Нарушавайки забраната да я погледне, преди да я изведе, Орфей завинаги

загубил своята любима.

Това е и един от най-популярните митове в Япония, установява проф. Диана Гергова.

Братът и сестрата Идзанами и Идзанаги са две божества - демиурзи. Родили три деца - владетели на трите небесни сфери. Аматерасу - богинята на Слънцето, Суса - цукееми - на Луната и Но-о-о-ми - окото на бурята. Обгорената от слънцето Идзанами трябвало да се оттегли в света на мрака и на мъртвите. Идзанаги, обзет от желанието

да я върне на земята,

предприел пътуване в света на мъртвите.

Когато запаленият като факел зъб от гребен осветил Идзанами, той видял, че тялото й вече е разложено и тя е мъртва. Съприкосновението със смъртта осквернило и него.

Внукът на слънчевата Аматерасу, изпратен от нея на Земята, основал вечната императорска династия. Аматерасу му връчила свещените регалии - огледалото, мечът и яшма - символи на Слънцето, Луната и мълнията.

"Още в най-ранния си период шинто в Китай означавало път към гробниците на душите на предците.

Това бил пътят на Орфей и пътят на Идзанаги.

Път към познанието, към

отговора на въпроса какво става след смъртта",

казва Гергова. Според нея учението на Орфей е формулирано на базата на хилядолетната мъдрост, че душата е безсмъртна.

Контакти на 7 хиляди години

Проф. Диана Гергова открива, че както древни артефакти от нашите земи са се оказали в далечна Япония, така и подобни на нашите тракийски гробници и светилища съществуват в японски вариант.

"В най-старите митологични паметници на японската култура има така наречения "Орфически мотив", свързан с космогонията на древна Япония", казва археоложката.

Все още не е установено дали това е случайност, или зад нея се крият неизследвани контакти между народите, населявали нашите и японските земи.

"Впечатляващо е, че в две отдалечени точки на света, в земята на Орфей и Евридика и в земята на Идзанами и Идзанаги,

митът и пътуването към отвъдното

са свързани със забележителна гробнична архитектура и погребални практики - посочва археоложката. - С общи митове и ритуални предмети, с началото на нова епоха - на желязото и с динамичната история на "морските народи", сред които траките, а по-късно и японците."

Според нея реформите на Орфей стават видими в археологическия материал чрез многобройните светилища,

скални ниши и съвършените за времето си гробници.

"Знаменателна бе реакцията на японските архитекти, когато представях откритията в резултат на мои разкопки в сакралната и политическа столица на тракийските гети Даусдава в Националния резерват Сборяново - спомня си тя. - Тук наред със Свещарската гробница бяха открити гробници с уникални плъзгащи се врати, характерни за гробниците на най-посветените.

"Ето откъде идват нашите плъзгащи се врати", възкликнаха японските архитекти, когато ги видяха."

Тя е убедена, че множеството керамични съдове, гробници, скални ниши, съкровища и общи митове между нашите земи и Япония говорят, че

едва ли става дума за случайности.

"Как са се пренасяли идеите - дали при непроследените морски плавания на аргонавтите и на морски народи като траките или по безпрепятствените пространства на Евразия, тепърва ще проучваме", казва Гергова.