Джино бил монах, после лекар, пленник в Африка, вирусът го уби в Италия

29.03.2020 Виолина Христова, Рим
Лекарят Джино Фазоли почина от коронавирус в Бреша.
Лекарят Джино Фазоли почина от коронавирус в Бреша. Инстаграм

Когато отива да помага на колегите си в Бреша, 73-годишният доктор Фазоли получил за защита само една маска

Когато бивши колеги на 73-годишния пенсиониран лекар Джино Фазоли му се обадили през февруари с молба за помощ, защото повечето от тях били или болни, или викнати по спешност в болниците, той не се поколебал и за миг. Облякъл веднага бялата престилка, въпреки че бил в пенсия, и отишъл да преглежда в амбулаториите в провинция Бреша.

Джино Фазоли бил родом от Сулмона, област Абруцо, но живеел в провинция Бреша, както разказва в свой репортаж в. “Кориере дела сера”. На младини бил францискански монах. След това обаче

решил да съблече

монашеската

туника, за да я

смени с лекарска

престилка

Завършил медицина. Упражнявал професията си обаче не само в провинцията на Бреша, а и из Африка. Доктор Фазоли прекарвал голяма част от времето си като лекар добровoлец в африканския континент.

На 6 март, или дни след като се притекъл в помощ на колегите си от Бреша, Джино се оплакал за пръв път на брат си, че не се чувства много добре. “Нищо особено, само малко ме боли главата и имам малко температура”, споделил с брат си лекарят.

70-годишният брат на Джино - Джузепе, живее в град Сулмона, Абруцо, и е бивш офицер от войската, а после банков служител, преди да се пенсионира.

Положението на Джино обаче се влошило много бързо, по разказите на Джузепе пред вестника.

На 10 март двамата се чули по телефона и Джино му казал с отпаднал глас, че няма сила да говори, след което затворил телефона.

Оттогава повече Джузепе не е чувал брат си. Ден след това приятели на лекаря го откарали в болницата. След като показал положителна проба за коронавирус, бил интубиран.

На 14 март сутринта се обадили от болницата на Джузепе, за да му съобщят, че брат му е починал. Така бившият францискански монах Джино Фазоли станал поредната жертва сред лекарите в Италия, загубили живота си заради коронавируса.

“Това е неравна

битка с голи ръце”,

коментира Филипо Анели, който оглавява Националната федерация на ордените на лекарите и зъболекaрите в Италия.

“В края на февруари брат ми каза, че са му дали само една маска”, разказва пред вестника Джузепе Фазоли.

След като навремето от францискански монах става лекар, Джино работи като джипи в Кадзаго Сан Мартино, до Бреша. Никога не се жени, посвещава живота си само на лекарската професия. Работи и като директор на Бърза помощ в местната община Борнато. Ходи няколко пъти в Африка с “Лекари без граница”. В Сомалия дори го отвличат. Това става преди години, когато работи като лекар на италианска фирма, която има строителен проект на границата с Еритрея. Джино бил отвлечен и

принуден да

лекува болни

в местно село,

но след време го освободили.

След излизането си в пенсия в Италия Джино мислел отново да замине за Африка, но брат му го разубедил. “Не ти ли стига това, през което мина в Африка?”, казал му Джузепе.

Джино обаче горял от желание да работи още, да се отдава на другите. Затова и посрещнал с ентусиазъм идеята да се върне при колегите си да помага в периода на епидемията от коронавирус. Това обаче му коствало живота само за няколко дни работа.

Според данни на Националната федерация на лекарските ордени в Италия до 26 март са починали от коронавирус 41 лекари, като 18 от тях са джипита.