Легендата на италианската музика Мина става на 80 г., живее в самоизолация от 40

25.03.2020 Виолина Христова, Рим
Мина Снимка: Уикипедия
Мина Снимка: Уикипедия

Легендата на италианската музика Мина на 25 март навършва 80 години. От над 40 години тя се крие от погледите на публиката и живее в самоизолация в Лугано, Швейцария.

За последен път Мина Анна Мацини, както е истинското й име, изнася концерт на 23 август 1978 г. във Версилия. И въпреки всичко това и до днес нейният глас си остава най-често слушаният по италианската телевизия и радио.

Мина е родена в Бусто Арсицио, до Милано, но е живяла в Кремона – затова я наричат тигрицата от Кремона. На практика това днес са местата, които пострадаха най-много от епидемията от коронавирус в Италия.

Мина се превърна в символа на италианската музика с изпятата през 1960 г. песен „Тинтарела ди луна”. Тогава участва и във Фестивала в Сан Ремо с „Е веро”. След това жъне успех и с „Миле боле блу”. Мина триумфира не само в музиката , а и в телевизията. През 1978 г. обаче решава да си вземе сбогом със сцената. Това не й пречи да продължи да записва музикални албуми – между 80-те години и 2000 г. тя записва над 1500 песни, продава над 150 млн.диска по света. Нейният глас пее всичко възможно с изключителна лекота и по неповторим начин – от неаполитански песни и Франк Синатра, до рокендрол и джаз. Записва и дуети с едни от най-известните италиански певци.