Само скандали и 9.IX. са спирали футболното ни първенство

26.03.2020 Георги Банов

Пандемията от коронавирус прекъсна футболното първенство на България, а и спря целия спорт в световен мащаб за неопределено време. А някои клубове искат да се спре футболното първенство.

В миналото три първенства не са завършвали нормално. Два пъти заради скандали и един път заради 9 септември 1944 г.

Още първият ни шампионат през 1924 г. не излъчва първенец. Само 6 отбора участват на национално ниво, след като печелят областните шампионати. В първия кръг “Левски” (София) отупва със 7:0 “Черноморец” (Бургас), а “Орел” (Враца) трудно успява с 1:0 над “Кракра” (Перник). Пловдивският “Победа” става първият финалист след 5:0 над “Орел”. Драмата обаче настава в другия мач. “Левски” и варненският “Владислав” завършват 0:0 след продължения. Според регламента двубоят трябва да се преиграе на следващия ден със същия съдия. Варненци обаче искат да се използва европейското правило и мачът да е край морето и след като им е отказано, се товарят на влака и се прибират. Българската национална спортна федерация (БНСФ) анулира първенството.

Шампион не се излъчва и през 1927 година. Всичко се обърква заради скандалите и съдебните дела около предното първенство,

което завършва малко несправедливо със служебна титла за “Владислав”. Но последното решение на БНСФ е от 27 март 1927 г. Така повечето първенства не успяват да завършат. В определения срок за националното се класират само “Владислав”, “Славия”, “Левски” (Пловдив) и “Левски” (Русе). “Белите”, недоволни, че варненци са получили служебно титла, отказват участие и всичко се проваля.

Най-драматично е положението през 1944 г. Тогава е най-голямото ни първенство по време на Втората световна война. Софийска спортна област получава 4 квоти, а Варненска, Търновска и Пловдивска - по две. Две имат Скопската и Битолска спортна област, но втората така и не завършва първенството. Едва има Беломорската спортна област. За първи път от Добричка се отделя като самостоятелна Силистренска спортна област.

Така в националния шампионат от София се включват АС-23, “Бенковски”, “Левски” и “Славия”. Останалите са “Шипченски сокол” и ЖСК (Варна), “Левски” (Добрич), “Вихър” (Силистра), “Хан Кубрат” (Попово), “Добруджа” (Русе), “Етър” (Търново), “Княз Симеон Търновски” (Павликени), “Скобелев-Победа 39” (Плевен), “Орел-Черган 30” (Враца), “Виктория” (Видин), “Славия” (Дупница), “Македонска слава” (Горна Джумая), “Македония” и ЖСК (Скопие), ЖСК и “Ботев” (Пловдив), “Момчил юнак” (Ксанти), “България” (Хасково), ЖСК (Стара Загора), “Черноморец” (Бургас) и “Ботев” (Ямбол).

В първия кръг се срещат отбори на географски принцип. По силата на жребия почивка получават “Хан Кубрат” (Попово), “Добруджа” (Русе), “Етър” (Търново), СП 39 (Плевен), “Виктория 23” (Видин), “Македония” (Скопие), ЖСК (Скопие) и “Черноморец” (Бургас).

Голямата изненада в него е успехът на “Бенковски” над АС 23 в столичното дерби. Военният тим е първи в градското първенство

и то убедително, но е отстранен след 3:1 и 7:1. “Левски” елиминира “Славия” с 4:3 и 1:0. “Шипченски сокол” отстранява съгражданите си от ЖСК с две победи с по 1:0. Пловдивският сблъсък е за ЖСК с 3:1 и 2:2 над “Ботев”. Дербито на Македония завършва в полза на “Славия” с 4:2 и 4:4 над “Македонска слава”. ОЧ 30 отпада след 3:3 и 3:4 от “Княз Симеон Търновски”. “Левски” (Добрич) се справя с “Вихър” (Силистра) с 2:1 и 3:0. Напред продължава и “Момчил юнак” (Ксанти) след 1:1 и служебно 3:0 над “България”.

“Княз Симеон Търновски” (Павликени), “Ботев” (Ямбол) и “Момчил юнак” (Кавала) се отказват от по-нататъшно участие. Напред продължават победените от тях отбори с изключение на ОЧ 30 (Враца), тъй като и той се отказва.

1/8-финалите започват в края на август. “Левски” рабива с 9:2 “Виктория 23” и видинчани отказват реванша. Същото се случва с ЖСК (Стара Загора) след 0:2 у дома от “Черноморец” и с “Добруджа” (Русе) след 0:5 вкъщи от “Хан Кубрат”. “Бенковски” е безпощаден срещу “Славия” с 6:0 и 3:0. Плевенският "СП 39" попилява “Етър” (Търново), където заради бомбите в София там са дори националите

Васил Спасов-Валяка, Георги Пачеджиев-Чугуна и Божин Ласков-Попето, с 3:0 и 2:3. “Македония” губи първото скопско дерби с 0:1 от ЖСК у дома, но като гост бие с 3:1. Елиминираният “България” (Хасково) избухва срещу ЖСК (Пловдив), като печели с 2:0 реванша след 3:4 в първия двубой. “Левски” (Добрич) стига до трети мач срещу “Шипченски сокол” след разменени победи с по 2:1, но на 28 август не се явява на него, защото съдията го порязва в реванша.

Така жребият определя на 1/4-финалите да играят “Бенковски” - “Хан Кубрат”, “Шипченски сокол” - “Левски” (Сф), “Черноморец” - “България” и “СП 39” - “Македония”. Датите са 3 и 10 септември. Но всички знаят какво се случва и така първенството остава недовършено.