Общинските съвети да внасят ред в гробищните паркове с наредба

19.02.2020 Митьо Маринов
 Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов е сред вносителите на проекта за промени.
Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов е сред вносителите на проекта за промени.

Патриотите внасят законови промени, намират подкрепа от ГЕРБ

Гробищните паркове да се регулират с наредба от Общинския съвет, предлагат "Обединените патриоти". Тази промяна в Закона за устройството на територията ще регламентира условията за погребенията и кремациите във всяка област на България.

С издадената наредбата ще се определят и изискванията към траурните агенции, както и условията, при които могат да поставят паметни плочи. Идеята е консултирана със Столична община и ще намери подкрепа от депутатите от ГЕРБ в регионалната комисия, каза за "24 часа" един от вносителите Юлиан Ангелов от ВМРО.

С промените се очаква да се поддържа ред в гробищните паркове, както и да се пресекат злоупотреби и нарушения с погребално-обредната дейност. Сред мотивите се посочва, че така ще се повиши квалификацията на работещите в погребалната сфера, както и ще се намалят кражбите и вандализма. Мярката обаче ще касае само общинските гробищни паркове, но не и тези в малките кметства и села.

"Столичен общински съвет беше приел такава наредба.

За известно време бяха регулирани нещата,

нямаше фалшиви фирми,

които да рекетират гражданите по гробищата.

Няма обаче законов текст, който да дава право на общините да регулират дейността. Затова съдът успя да отмени действието на наредбата", обясни Юлиан Ангелов.