Вили Казасян и как оцеляваше артистичната бохема

14.02.2020 Мила Манолова

За музиканта през погледа на хората, 

докоснали се до творчеството му

Излезе книгата “Да обичаш Вили Казасян” от Добромир Славчев.

Тя е разказ за маестро Казасян от хората, докоснали се до творчеството му (ИК “Сиела”). Той  е един от малкото ни светли примери, които доказват, че достойният живот дори и в противоречиви времена, е възможен. Неговото творчество оставя ярка и неизличима следа на музикалната сцена и се е превърнало в нарицателно за невиждан талант, позитивна артистичност и трудоспособност.

На българския пазар за първи път се появява официална биография на легендарния музикант, композитор, аранжор и диригент, дело на неговия дългогодишен приятел - писателя и автор на множество инициативи, дали възможност за творческа изява на различни творци Добромир Славчев.

Неговият дългогодишен труд “Да обичаш Вили Казасян” е не просто опит за преразказ за живота на твореца, но и свидетелство за неговото значение през трите епохи, през които преминава. Епохи, които безспорно са различни, но и същевременно си приличат по учудващо много неща.

Книгата е базирана на срещи и разговори с различни спътници на Маестрото. Смесвайки художествения похват с почти документално изложени разкази, Добромир Славчев с нежност и търпение рисува петолинието на един творчески бурен, но същевременно с това елегантен път на гения.

За нощите в Слънчев бряг след фестивалните концерти на “Златният Орфей”, за онази артистична българска бохема, която оцелява въпреки капаните и ограниченията на тоталитарната система,

“Да обичаш Вили Казасян” от Добромир Славчев успява не само да скицира най-важните етапи в жизнения път на маестро Вили Казасян, но и да провокира читателите - да ги накара да почувстват сами обаянието и уникалността на този  безкрайно талантлив, харизматичен и обичан от всички човек.

“Разбрах, че няма нищо по-естествено от това да обичаш Вили Казасян. А когато веднъж си имал приятел като Вили, в теб завинаги се настанява чувството, че си загубил нещо, което никой не може да ти даде. И въпреки че ти става тъжно, не спираш да се усмихваш. Изпуши им пурите в Рая, маестро!”, казва авторът Добромир Славчев.

Историята на една смела жена, преминала през ада

“Приспивна песен в Аушвиц” от Марио Ескобар (ИК “Сиела”) е историята на една смела жена, преминала през ада.

Базирана върху истински събития, книгата разкрива неочаквана перспектива към добре познати личности от историята на холокоста.

Ескобар разказва незабравима история за оцеляване и силата на любовта в лицето на бруталността и ужаса на лагерите на смъртта.

Когато СС пристигат, за да отведат съпруга ѝ и петте им деца, на Хелене Ханеман е даден избор да остане на свобода като чистокръвна германка. Тя обаче решава да последва семейството си в самия ад - лагера на смъртта за затворници с циганско потекло “Биркенау”, защото съпругът ѝ не е ариец.

Там един от висшите служители в лагера предлага работа на Хелене - да отговаря за детското училище и да се грижи за най-малките деца. Той е доктор… доктор, който редовно извършва експерименти върху затворниците. Доктор, когото историята познава под името Йозеф Менгеле.

Въпреки че Хелене успява да открие човешкото у Менгеле, когото всички виждат като чудовище, когато тя разбира същността на експериментите му върху близнаци, собственото ѝ семейство се озовава в по-голяма опасност, отколкото когато и да било.

На смразяващия фон на ежедневния живот в циганския концентрационен лагер, базиран на свидетелства на оцелелите жертви на нацизма, Хелене няма друг избор освен да продължи борбата за собствения си живот, водена от вярата в човечеството.

“Приспивна песен в Аушвиц” е дълбоко трогателен разказ за любовта и отдадеността; история, която трябва да помним, за да не се повтори и днес.

* * *

Човешките същества са кратък полъх сред урагана на заобикалящата ни действителност, но историята на Хелене ни напомня, че можем да сме господари на собствената си съдба, дори и буквално целият свят да е против нас. Не мога да кажа дали тази книга ме научи как да бъда по-добър човек, но със сигурност ме научи да намирам по-малко извинения за своите грешки и слабости.

Марио Ескобар 

Непревеждан роман на Артър Конан Дойл

“Отровният пояс” (ИК “Сиела”) излиза за първи път на български език повече от век след появата си. Книгата разкрива различен сър Артър Конан Дойл. Земята е на прага на апокалипсиса… Космически облак с токсичен ефект обгръща слънчевата система. Джордж Челинджър отново събира ловеца Джон Рокстън, журналиста Едуард Малоун и проф. Съмърли, но този път авантюристите не търсят праисторически видове като в “Изгубеният свят”.