Музата на Николай Гяуров си отиде 16 години след неговата смърт

11.02.2020 Христо Николов

Мирела Френи наричаше себе си “итало-българка”

Дни преди на 27 февруари да навърши 85 години, на 9 февруари 2020 г. почина голямата италианска оперна певица Мирела Френи, вдовица на Николай Гяуров.

В съобщенията си за кончината на Френи световните агенции се позоваха на кмета на нейния роден град Модена, където певицата живя почти през целия си живот.

Мирела Френи е сред

най-значимите

оперни певици

сопрани на

XX век,

от поколението, което завоюва световните сцени непосредствено след като Мария Калас се оттегля.

Кариерата ѝ започва в края на 50-те години. През 1958 г. се явява на кастинг за ролята на Мими в “Бохеми” на Пучини в оперния театър на Торино и го печели. Преди това е пяла във второстепенни роли на много места в Италия. Последното ѝ появяване пред публика бе във Вашингтон през 2005 г. в ролята на Жана д'Арк в операта “Орлеанската дева” на Чайковски.

В тези

50 години

кариера

Френи пее почти във всички италиански и европейски държави, на сцената на миланската Скала, на лондонската Ковънт Гардън и в Метрополитен опера.

През 2005-а “Метрополитен” отбеляза 40-годишнината от дебюта ѝ на нюйоркската сцена с галаконцерт под диригентството на Джеймс Ливайн.

Според критиците Френи ще остане в историята преди всичко като най-добрата изпълнителка на ролята на Мими от “Бохеми” на Пучини. Тя е една от вдъхновителките на Франко Дзефирели за прочутата му постановка на тази творба на сцената на Метрополитен опера в Ню Йорк. Поставена в средата на 60-те години, това е оперната постановка -

световен

рекордьор,

която се играе вече над 50 години абсолютно непроменена. Преди два сезона в същата роля пя и българското сопрано Соня Йончева.

Няколко години след премиерата в Ню Йорк “Бохеми” е заснета на филм, който в наши дни е издаден на дивиди. Той е с участието на Мирела Френи и Джани Раймонди, като музиката е изпълнена от хора и оркестъра на миланската Скала под диригентството на Херберт фон Караян.

Много по-шумна слава обаче имат съвместните ѝ участия в тази опера с Лучано Павароти, с когото са съученици от основното училище и са съграждани от Модена. В същия град живее и друга голяма оперна примадона - българката Райна Кабаиванска.

Френи има, разбира се, и доста други знакови роли освен Мими, но като всеки сопран с дълга кариера на сцената минава през доста различни стилове. Започнала е като лирико-колоратурен сопран с изяви в оперни творби на Доницети и Моцарт, през 70-те години се обръща към главните героини в оперите на Верди, а към края на кариерата си обогатява репертоара си с героините на Чайковски.

Мирела Френи

неколкократно

пя и в България,

но на концерти в зала “България” и зала 1 на НДК, а и често посещаваше страната, придружавайки съпруга си Николай Гяуров. Самата Френи няколко пъти определи себе си в интервюта като “итало-българка”. За последен път бе у нас през 2005 г., когато присъства като почетен гост в Народния театър на възпоменателна вечер за Гяуров, починал предишната година.

Гяуров и Френи се женят през 1981 г., като и за двамата това е втори брак. Любопитното е, че първите бракове и на двамата са с

пианисти, които

имат решителна

роля

в изграждането им като певци.

Гяуров дълги години бе съпруг на пианистката Златина Мишакова, от която има син – диригента Владимир Гяуров, и дъщеря – актрисата Елена Гяурова. Син на Владимир Гяуров е младият български актьор Мартин Гяуров.

Николай Гяуров и Златина Мишакова се развеждат в средата на 60-те години.

Първият съпруг на Мирела Френи е италианският пианист, диригент и вокален педагог Леоне Маджера, от когото има едно дете. Двамата се развеждат през 1978 година.

Николай Гяуров и Мирела Френи живеят след сключването на брака си в Модена и през следващите над две десетилетия - до смъртта на Гяуров през 2004 г., двамата се ориентираха преди всичко към

концертни изяви,

нерядко съвместни.

Двамата заедно спомагат за основаването на центъра Centro Universale del Bel Canto в близкото градче Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължи общото им дело за запазване на традицията на белкантото и допреди няколко години обучаваше млади певци от цял свят.

Напоследък тя бе болна от алцхаймер и за огромно съжаление на българската публика, не можа да дойде миналата година у нас за честванията на 90-годишнината от рождението на Гяуров.