Чадърът стана на 4470 години

10.02.2020 24 часа

В Древна Гърция го ползват само жените,

за елина аксесоарът показвал различна сексуална ориентация.

Днес е Световният ден на чадъра, а

аксесоарът е стар почти колкото света.

Появява се много преди новата ера, като за негова родина спорят Китай, Египет и Индия. Все пак най-ранните сведения за него датират от около 2450 г. преди Христа и идват от Древен Египет.

Днес няма човек, който да не притежава чадър, но тогава е бил привилегия само на най-богатите и властимащите. Целта му е била да пази от слънце и бил в различен цвят в зависимост от положението в обществото на неговия собственик. Палмови листа и пера, прикрепени към дръжки, играели ролята на днешния чадър и се носели от няколко роби, които подтичквали около господаря си, за да го спасяват от жаркото слънце. Интересно е, че в Древна Гърция са го носели само жени, а ако го използвали мъже, това показвало тяхната различна сексуална ориентация.

Чадърът е патентован от Джон Бийл през 1786 г., но вече като средство за предпазване и от дъжд. Било е истинско предизвикателство да се носи, защото тежал почти пет килограма, тъй като бил

направен от кост от кит и дървени пръчки.

Почти 70 години по-късно са измислени металните пръчки, а чак през 1920 г. Ханс Хаупт създава днешния вид на аксесоара.

Днес наред с традиционния чадър има и много негови разновидности, които са изключително атрактивни и странни. Един от тях е моделът, чиято дръжка се разтваря в долната си част и се превръща в столче. Светещият с LED светлина вариант откроява пешеходците в тъмното, а сгъвайки се, изглежда като джедайски меч. Практична идея е дръжката да се увие около рамото и така спокойно ръцете могат да се скрият на топло в джобовете. Изобщо без дръжка пък е друга приумица, която се нахлузва върху главата и стига чак до раменете или дори до таза. Идеята на този дъждобран е да пази и от вятър.

Големите марки, разбира се, превръщат чадърите си в истинско произведение на изкуството, чиито цени често надхвърлят 1000 евро. Камъни “Сваровски” обсипват лъскавите модели. Дръжките на други предложения могат да са позлатени, да са направени от кост, оформяйки глава на орел, череп, пистолет, белезници, а също обвити с крокодилска или щраусова кожа. Продава се дори вариант, в който дръжката се сваля, а под нея се показва гърлото на бутилка.