Спомен за таланта и трагичната съдба на Паша Христова (Видеа)

12.07.2020 Иван Бутовски

В памет на Паша Христова (16. юли 1946 - 21.12.1971)

На 21 декември 1971 г. се случва една от най-зловещите самолетни катастрофи у нас. Към 23,40 ч. излитащ за Алжир “Ил-18”, едва достигнал 20-30 метра височина, се накланя, задира с крилото си в земята и се разбива на пистата. След секунди избухва в пламъци.

Въпреки че се случва в години на тотална цензура, трагичният инцидент, в който загиват 32-ма души и няма как да не хвърли в потрес обществеността у нас, тъй като в самолета пътува

цяла плеяда известни български артисти.

Сред жертвите са звездата на българската естрада Паша Христова, шефът на оркестър "София" Николай Арабаджиев-Фучо и танцьори от ансамбъл "Аура", които пътуват за дните на българската култура в Алжир. С тежки наранявания се отървават певците Мария Нейкова и Борис Годжунов, а като по чудо се спасява известният илюзионист Мистер Сенко, който случайно изпуснал полета.

Официалната версия е, че падането е предизвикано от обратното свързване на въжетата на елероните - подвижните части на крилата, с които се управлява самолета. При излитането самолетът се бил наклонил наляво поради страничен вятър или заради разлика в количество гориво в дясното и лявото полукрило. В тази ситуация пилотът реагира правилно и се опитал да завърти щурвала в обратната посока. Това предизвикало рязко завиване на самолета вляво и излизане от полосата, смятат експерти. Загадъчното в случая обаче е, че по тяхно мнение и дума не може да става за случайна размяна на елероните.

Според свидетели обаче останките на самолета и на загиналите пътници са разчистени още преди разсъмване на другия ден по заповед на тогавашния транспортен министър Григор Стоичков и истинската причина за катастрофата така и остава неразкрита. Заради липсата на официална информация оттогава водят началото си и слуховете за различните мистериозни обстоятелства около трагедията. Интересното е, че повечето мнения накланят везните в полза на версията, че катастрофата е предизвикана умишлено. Мистерията се разраства допълнително, когато след много време става ясно, че на останалите живи е забранено да разказват какво са преживели и са били принуждавани да подписват декларации за конфиденциалност.

Тогава забраняват на оцелелите Борис Годжунов, Янка Рупкина и Мария Нейкова да говорят за инцидента.

Едва през 2006 г. един от оцелелите, певецът Борис Годжунов, в интервю за "168 часа" открито заявява, че не вярва инцидентът да е станал случайно. На въпрос какво мисли за причините за катастрофата, той категорично отговаря:

"Тя беше умишлено предизвикана. Това го разбрах 5-6 години по-късно от мои приятели в МВР. Мишената е бил вторият пилот. Не му помня вече името... Той е имал намерение да поиска среща с Тодор Живков, за да му разкаже за финансовите злоупотреби в БГА “Балкан”. За да премахнат него, инсценират самолетна катастрофа, причинена от случайна техническа грешка. Това е, което аз знам."