Да докоснеш главата на Св. Панталеймон се случва веднъж в живота

27.07.2022 Spomen.bg онлайн
Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон” - през 2017 г. атонски монаси начело с игумена на манастира донесоха светинята в България. Сн. Официален сайт на Българска Патриаршия /www.bg-patriarshia.bg/.
Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон” - през 2017 г. атонски монаси начело с игумена на манастира донесоха светинята в България. Сн. Официален сайт на Българска Патриаршия /www.bg-patriarshia.bg/.

Точно преди 5 години в България гостува изключително ценна светиня – Главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят. Забележителното е, че върху главата на светеца е запазена нетленна кожа с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Частици от мощите на св. Пантелеймон - Лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон.

Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и през 2017 г. атонски монаси начело с игумена на манастира донесоха светинята в България.

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, дойде у нас за поклонение от вярващите християни.

Да се докосне човек до мощи от такъв мащаб понякога се случва веднъж в живота. 

Въпреки дългите опашки хора от всички възрасти изчакаха реда си и се поклониха пред светеца в храмовете от програмата, за свое здраве и на близките си.

Някои бяха дошли с конкретна молба. След това мнозина се обадиха в редакцията на spomen.bg да споделят, че Св. Панталеймон наистина им е помогнал.

Поклонилите се на мощите християни бяха помазани с осветен елей от Света гора и получиха осветени иконки на светеца за духовно укрепване. Някои от храмовете останаха отворени през целия ден и през нощта, докато имаше желаещи.

Дълбок поклон, милостиви Владико!

Мощите пристигнаха със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на „Св. Пантелеймон”, което решение бе утвърдено от Двойния кинотис на Света Гора на извънредно заседание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Заедно със светите Мощи пристигна и копие на чудотворната икона на Св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора.

Братството на манастира дари тази икона на храм „Св. Панталеймон”, който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал Княжево.

Светините бяха донесени от монаси от манастирите «Св. Панталеймон» и Ксенофонт начело с архимандрит Евлогий - игумен на манастира «Св. Панталеймон», Света Гора, Атон.

На 27. юли честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на този ден, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Това станало през 305 г.

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Манастирът "Св. Пантелеймон" - Патлейна, край Велики Преслав и този в Охрид, където били създадени и медицински школи и лечебници.

В София на светеца са посветени едноименната църква в кв. Бояна, тази в кв. Княжево. На няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, както и манастирите: Присовският - край Велико Търново, Обидимският - недалеч от Добринище, и манастира край Смолян.