Душата съществува и не умира след смъртта, витае из Вселената

09.05.2020 Спомен
Професор Стюарт Хамероф
Професор Стюарт Хамероф

Вероятно всеки от вас поне веднъж си е задавал въпроса дали съществуването на човека продължава и след физическата му смърт. Учени доказаха, че душата не е само понятие, а съществува действително. 

Душата на човек не умира с неговата физическа смърт. Тя остава да витае из Вселената. Именно тази е и причината, поради която хора върнали се от отвъдното след тежка кома разказват, че са преминали през тунел или пък са видели бяла светлина.

Медицината признава официално, че човешката душа съществува, което означава, че животът след смъртта е факт, а не само мит. Това се казва в изследване на професора по анестезиология и психология и директор на Центъра за изучаване на съзнанието в Университета на Аризона Стюарт Хамероф.

В доклада си Хамероф посочва, че човекът е много повече от обичайните неврони.

Според него човешкото съзнание съществува във Вселената още от времето на Големия взрив. Той е категоричен, че информацията в мозъка на човек се съхранява дори и след като неговото сърце спре да бие и продължава да се разпространява във Вселената.

Предсмъртното усещане възниква, когато квантовите частици, които формират душата на човека, напуснат нервната система и отидат във Вселената.

Според теорията на професора същността на душата ни се крие в структури в мозъчните клетки, а нашето съзнание е резултат от квантовата гравитация в тези структури.

Идеята е, че съзнанието е програма за квантов компютър в мозъка, която може да се запази във Вселената и след физическата смърт.

Теорията се посреща с известна критика в научните среди.

Хамероф обаче смята, че тя тепърва ще се оцени, защото квантовите ефекти, както наскоро бе доказано, стоят зад много биологични процеси, като обонянието, фотосинтезата, навигацията при птиците и др.