Преди 80 г. свещеник дарил 70 заплати зестра на сираче, сега откриха кой е благодетелят

22.02.2019 Spomen.bg онлайн
Протойерей ДАМЯН ЛУКА КАРОВ
Протойерей ДАМЯН ЛУКА КАРОВ Архив

Протойерей Дамян Каров написал “Достойно ест” по напев от Широка лъка

Позабравен свещеник изуми Широка лъка с трогателен жест. Само за един месец историята на протойерей Дамян Лука Каров и сирачето Шинка, която е с над 80-годишна давност, придоби нов живот.

В дните преди Коледа в кметството в Широка лъка пристига странно писмо. Пише го 75-годишната Величка Петрова от великотърновското село Петко Каравелово. Жената разказва съдбата на свекърва си Шинка и впечатляващия жест на свещеника от Широка лъка, който изненадващо ѝ дал път в живота Озаглавила е историята: “Спомен за един благороден свещеник”.

Шинка е родом от смолянското село Кремене, на 20-ина километра от Широка лъка. Останала сирак като невръстно дете, след като починала майка ѝ. Баща ѝ се оженил втори път и я дал на работа

като домашна

прислужница в дома

на свещеника

в Широка лъка през 1932-33 г. Като в приказките писмото разказва за обрата в живота на сирачето.

“Дядо поп имал къща в селото и в гр. София. През лятото живеел в Широка лъка, а през зимата в София. Шинка била много добро, послушно и работливо момиче. Работела при чорбаджиите си, те я хранели, обличали и се отнасяли добре с нея. Порасло момичето и станало красива мома за женене. Видял я Ангел, който бил с два занаята - фотограф и бояджия. Харесал я и казал на майка си, че ще се ожени за нея, въпреки че няма зестра. Обичал я! Направили сватбата през 1938 г. На сватбата бил и дядо поп като баща на булката. Каква е била изненадата, когато той станал и казал:

“Исках Шинка да се

ожени с мерак за

човек, който я обича

Искам да ви кажа, че Шинка има зестра. Ние ѝ давахме храна, облекло и пари за харчлък, но аз съм ѝ открил спестовна книжка и от първия месец на работата ѝ при нас редовно съм ѝ внасял заплатата, която ѝ се полага като домашна прислужница. Ето това са парите на Шинка.” И ѝ дал спестовната книжка”, разказва историята снахата.

Свекърва ѝ казала, че за 6-7 години работа в се била натрупала добра сума. Тя завинаги останала благодарна на дядо поп, който ѝ дал спокойствие и благословия в живота. Освен писмото Величка изпраща в плика до кмета на Широка лъка Васил Седянков и 20 лв. Тя настоява със сумата да се отслужи служба в памет на неизвестния дядо поп в църквата “Успение на Света Богородица” в селото, където е служил някога дядо поп.

“Където и да е духът на този човек, нека знае, че Шинка

го почиташе като

баща до края на

живота си”,

казва снахата.

Снахата Величка споделя, че също е сираче. Шинка я отгледала като свое дете. Тя завършила строителен техникум, работила във Велико Търново и Алжир и се пенсионирала като главен технически ръководител на поделение. Избрала да кара старините си в село Петко Каравелово, на 28 км от Велико Търново. “Описвам ви историята на този благороден човек - свещеника, чието име не знам и майка ми (свекърва ми) не ми го е казвала. Винаги казваше “дядо поп”. В църквата може би има имената на тези, които са служили по това време. Дано се открие името му, но дори това да не стане, Господ си знае работата. Това, което е направил за майка ми, е толкова благочестиво”, казва Величка.

Месец след това с помощта и на медиите името на свещеника бе открито.

Оказва се, че това е протойерей Дамян Лука Каров. Живота му описва накратко в писмо неговият внук Георги Каров, който сега е на 81 години. “Дядо ми бе много фин и достолепен човек. Начетен не само в църковната сфера. Бил съм на 8 години, когато е починал. Няма да забравя, когато бях първолак, той ми подари малък чин, който доскоро пазех”, казва внукът му. По-късно слушал дълго разкази за свeщеника от баба си Ефимия.

Георги Каров е музикант, бил е над 3 десетилетия оркестрант в софийската опера. Друг внук на протойерея- Димитър Каров, е дългогодишен национален състезател с над 500 мача и треньор по волейбол.

Според писмото, изпратено до кметството в Широка лъка, свещеникът се родил през 1887 г. в семейството на Лука и Рада, известни просветни и читалищни дейци.

След като завършил Пловдивската духовна семинария, той служи в родното си село, след което е назначен за учител в Пловдивската духовна семинария. Със съпругата му Ефимия имат пет деца: двама синове- Лука и Васил, и три дъщери- Мария, Рада и Стефания. Заради многолюдната челяд се наложило да си вземат за помощник вкъщи сирачето Шинка. През 1922 г. митрополит Стефан (бъдещият екзарх Стефан) изтегля свещеника от родното мусело в София, където поп Дамян отговарял за църквите “Покров Богородичен” и “Св. Спас”. Интересен факт е, че през 1942 г. свещеника написва по повод 20-годишна митрополитска дейност на Екзарх Стефан “Достойно ест” - възхвала на Св. Богородица, по широколъшки напев. То се изпълнява от хор “Йоан Кукузел” и от много други църковни хорове.

Кметът на Широка лъка Васил Седянков прати биографичната справка и снимки на свещеника на снахата на починалата Шинка.

“Свекърва ми почина през 1996 г. Тази история ми я е разказвала много пъти, впечатли ме с човещината. Няколко пъти съм пътувала лично до село Кремене, където се родила. Преди две-три години водих и внука ми, който живее във Франция, но вече са останали едва десетина души в селцето ”, казва Величка Петрова.