В Лимнос е единственият храм без покрив в света

09.05.2020 Спомен
Черквата е сгушена в малка пещера. СНИМКИ: АРХИВ
Черквата е сгушена в малка пещера. СНИМКИ: АРХИВ

Монаси от Атон поверили на местен род икона на Богородица.

На върха на планината Какавос в Лимнос, в пещера сред скали се намира “Богородица Какавиотиса” - единствената черква без покрив в света.

Ако се окажете на този гръцки остров в седмицата на Великден, ще присъствате на

литургия, която

се провежда само

веднъж в годината,

на Светли вторник, в недостъпна пещера, “прегърнала” единствената по рода си християнска църква в света и една от най-красивите в Гърция.

Пещерата е идеално място за отшелници и по време на византийския период е подслонявала доста. Дори и днес в съседство се срещат следи от хора, които я посещават, за да се изолират и молят там.

Историята помни, че през 1305 г. монаси от храма “Свети Евстати”, принадлежащ към манастира “Велика Лавра”, се заселват там, за да се предпазят от турските набези. Манастирът е в югоизточния край на полуостров Атон върху стръмна, висока 150 м скала в подножието на планината Атон.

Монасите се скитали из пещерите на Лимнос и построили параклиса, за да служат литургии. След като по-възрастните умират, а по-младите не искали да ходят там повече, последният напуснал острова и се преселил в Света гора. 

Преди да замине, намерил местен човек от семейство Мумитзи, който имал мандра наблизо, и му поверил иконата на Богородица. Монахът поискал от пастира да качва иконата в храма всеки Великден и да се служи литургия. Традицията е съхранена и до днес.

Независимо дали ще попаднете там по време на Великден, или през лятото, това е

рядка красота,

която си

заслужава да се види.

Пътят е добре обозначен и леснодостъпен. Черен път води до мястото, където започва пътеката към параклиса. Тесният проход е в добро състояние и е идеален за една прекрасна разходка. Пътеката е подходяща за всички възрасти. По време на разходката ще ви съпровожда ароматът на мащерка и диви билки, а при повече късмет може да се сблъскате и с някой от 40 000-те диви зайци в района. 

Последната и най-трудна част от маршрута е от каменни стъпала, които водят до скритата черква. Но гледката е невероятна и компенсира това леко затруднение.

Храмът изглежда като недовършен. Варосаните стени са разположени във вдлъбнатината на скалата. Има купол и параклис. Вътре в църквата има много снимки и дарения и, естествено, иконата на Богородица, съхранявана в продължение на много години от семейството в близкото село, на което е поверена.

Как да стигнем до

Лимнос и храма?

До острова се пътува с ферибот от Кавала за четири часа и половина. Като тръгнете от столицата на Лимнос - град Мирина, продължавате на югоизток по протежение на главния изход на града към Плати. На кръстопътя на околовръстния път на Мирина завийте наляво. След 1 километър завийте надясно по черен път. Там има знак, който сочи към Какавиотиса. Черният път е около 2,5 км. По него ще намерите място, където може да оставите колата си.

Оттам започва пътеката, която ще ви отведе до върха на планината и черквата на Дева Мария. Пътеката е дълга само 1300 метра. Колкото повече се изкачвате, гледките стават все по-интересни.

След първите 400 м ходене ще намерите място за почивка с невероятен изглед към залива на Мудрос, който е сред най-големите естествени пристанища в Бяло море заедно с Бурниа и разделя Лимнос на две.

Западният край е хълмист, а източният е равен като тепсия, на места със солени блата. След като си поемете дъх, продължавате да вървите между ниска растителност и вулканични скали с интересни геоложки формации. 10-ина минути след като изкачите стъпалата, ще стигнете до върха на скалата, където е сгушена черквата. 

Какво друго да

видим на острова?

Лимнос е осмият по големина остров в Гърция, разположен в северната част на Егейско море между Тасос и Лесбос. Заради старата вулканична дейност е смятан за остров на бог Хефест, бога на огъня. Според митологията Зевс при един спор с Хера хвърля сина си Хефест от Олимп на Лимнос. Той направил там работилницата си и учел на занаят жителите на острова.

На острова можете да намерите над 30 плажа с прекрасни заливи, ситен пясък и уникални гледки. Има 32 населени места, повечето от които са обявени за традиционни архитектурни селища, археологически обекти и музеи. В северозападната част на острова е местната Сахара - поразителни дюни сред хълмовете на площ от 70 дка.

Лимнос е чудесна дестинация за любителите на уинд- и кайтсърф, а школите, предлагащи обучение по този спорт, разполагат с изключително квалифицирани инструктори, които говорят български.

Столицата Мирина е известна още като Кастро заради византийската крепост с генуезки и османски добавки. От върха при ясно време се вижда Атон, само на 35 морски мили. В старата част има големи каменни къщи от османско време. Целият град има автентичен и традиционен стил с живописните си улички, къщи, пазара и многото зеленина. Гледката от крепостта е вълшебна, а в района свободно се движат десетки сърни. 

В Контиас, село на 11 км от столицата, може да се наслаждавате на най-голямата борова гора на Лимнос, на възстановените вятърни мелници и на Балканската артгалерия, събрала през 2005 г. известни художници от полуострова, дарили свои творби. Има доста от Светлин Русев.

Вкуснотиите

На Лимнос ще се насладите на добра и евтина храна. Не пропускайте да опитате прясна риба и морски дарове, омари с дива трева, петел с макарони и ръчно приготвени афтудия (местна паста) в таверната “Манделас” в село Сардес, пържени банички “тиганудия”, сиренето “калатаки”, сухари и мед от мащерка, и да пиете прочутото местно вино “Мускат”.