На 34-ия ден от смъртта на патриарх Неофит брадясал и рошав поруга гроба

17.04.2024 24 часа
Вандалът изтръгва кръста.
Вандалът изтръгва кръста.

На 34-ия ден от смъртта на патриарх Неофит се намери вандал, който да поругае гроба му. Той е от южната страна на храм “Св. Неделя” в центъра на София. Брадясал и рошав мъж с работен син гащеризон изскубва кръста и чупи парче от мрамора. Освен това се опитва да изтръгне двата черни флага, които се спускат от централните колони на църквата. Оскверняването е около 23,30 часа в понеделник и е запечатано от камерите на самата църква. Те са заснели мъжа от различни ъгли, но лицето му не е добре различимо, въпреки че той изобщо не се крие.

Тази вечер хулиганът беше открит и задържан. По-рано от МВР обясниха, че го издирват, но записите от камерите им били предоставени чак следобед. Арестуваният е на 37 години и няма документи. Води скитнически начин на живот. По негови думи не знаел на кого е гробът. А на гроба на патриарха вече е поставена полицейска охрана.

За вандалската проява първи съобщиха от Светия синод, които разпространиха снимки от поругания гроб на патриарха и кадри от камерите. Когато сутринта свещениците отишли в църквата, те открили, че кръстът е изваден от гроба. Щетите веднага били поправени.

Въпреки че храмът е в самия център на столицата и в района денонощно има хора, никой не е забелязал какво се случва. Самото поругаване продължило минута-две. От камерите се вижда как хулиганът се приближава към гроба и с ярост започва да лашка кръста напред-назад, докато го изтръгне. Граждани изказаха предположения, които впоследствие се оказаха правилни, че мъжът може да е някой от бездомниците, които обитават центъра на София, и той не е в добро психическо здраве.

В неделя, 21 април, в храма “Св. Неделя” от 9 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а около 11 часа - панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит, съобщиха от Светия синод. Освен стотици миряни вероятно в храма ще има и много официални лица.

Гробът на патриарх Неофит е в непосредствена близост до този на Екзарх Йосиф, който умира на 20 юни 1915 г. Двата гроба са от южната страна на храма, близо до страничната олтарна врата. От северната страна на църквата до олтара е гробът на митрополит Партений Софийски, който умира три години след екзарх Йосиф през 1918 г.