Татяна Лолова играе майка на Стоянка Мутафова, макар че е с 12 г. по-млада от нея

11.02.2024 Пенчо Ковачев
Изложба от фотопортрети на голямата актриса, заснети от нашия колега Йордан Симеонов.
Изложба от фотопортрети на голямата актриса, заснети от нашия колега Йордан Симеонов.

90 години от рождението на Татяна Лолова празнуваме днес, 10 февруари. Актрисата, който можеше да разсмее зрителите до сълзи и да ги разплаче до смях.

Родена е в София. Майка й е от руско-украински произход, баща й - Желязко Лолов, е счетоводител. Още от малка Татяна знае, че трябва да стане актриса и на всички училищни тържества и концерти рецитира стихове.

Приета е актьорско майсторство в ДВТУ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Завършва през 1955 г., когато ДВТУ вече е преименувано на ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Разпределена е в театъра в Русе и играе там един сезон през 1955-1956 г. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосъздаващата се трупа на Сатиричния театър.

Дебютира в пиесата “Баня” на Маяковски в образа на Фосфоресциращата жена на бъдещето. В следващото представление - “Баба, дядо, татко, мама и ние”, играе майка на Стоянка Мутафова, въпреки че е 12 години по млада от нея.

След години - през 1986-а, Лолова е в Балчик. Слиза от хотела една такава свежа, отива да репетира в читалището. Минава група дечица, учителката ги спира и казва: “Деца, обърнете се! Погледнете, кого виждате? Кой слиза по стълбите? Това е нашата голяма артистка... Децата опулени мълчат. “Ами как се казва тази голяма артистка?” Мълчанието продължава. Учителката ги подсеща: “Това е нашата прочута Татяна...” И едно момиченце извиква: “Мутафовааа!”. Двете отричаха да са се карали, просто се уважавали.

В трупата на Сатирата Лолова е до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър “София”, след което се завръща в Сатирата.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Лорка и др. Има над 300 представления в България и чужбина. И така до 2017 г.

Пак в Театър 199 играе в “Старомодна комедия” от Алексей Арбузов и “Нищо не помня” от Артър Милър, където си партнира с Георги Русев. Нейните отпечатъци на ръцете можете да видите на Стената на славата пред Театър 199.

В киното дебютира с малка роля - момиче с джуфка - във филма на Бинка Желязкова “А бяхме млади”. Снима се в над 60 игрални и телевизионни филма: “Сиромашко лято”, “Последният ерген”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Топло”, “Опасен чар”, “Бон шанс, инспекторе” и др. Последното й участие е в тв сериала на БНТ “Порталът”.

Има 4-годишен брак с хидроинженера Евелин Монев. След развода им през 1963 г. се омъжва за сценичния майстор Светослав Светославов, с когото имат един син - Сава.