Уроците на живота и историята в нова книга от Иън Макюън

15.05.2023 24 часа

„Уроци“ – разтърсващо литературно удоволствие, в което да се загубите и намерите отново

„Вече се случваше още преди да се беше случило, грешката идваше насреща му с протегнати ръце, като майка, готова да го грабне – все същата грешка, идваща, за да го вземе, без обещание за целувка.“

Типично за един най-интересните съвременни разказвачи, непримирим към всякакви форми на дискриминация, екстремизъм и ограничаване на човешките свободи, Иън Макюън въвлича героя на новия си роман Роланд в игра на спомени, разсъждения, мечтания и реалност, за да го научи да се справя с времето, каквото и да му поднесе то.

Романът на Иън Макюън, „Уроци“ (превод: Радосвета Гетова, издателство „Колибри“, корица: Иво Рафаилов) преплита сюжети от биографията на автора с теми и събития, белязали XX век и първите две десетилетия на новото хилядолетие. Това превръща книгата в своеобразен наръчник за уроците на живота и тези на историята.

Единайсетгодишният Роланд напуска родителите си и екзотичната Либия, за да започне нов живот на 2000 мили от тях, напълно сам в интернат в английската провинция. Освен заданията в клас и уроците по пиано, той ще трябва да научи как да общува с другите и как да се справя с времето. Ще изпита и първата си силна и разрушителна любов. Години по-късно Роланд, вече начеващ поет, изживява нов поврат в живота си, когато съпругата му го напуска при мистериозни обстоятелства и го оставя сам с няколкомесечното им бебе.

С това обещаващо начало романът „Уроци“ отваря добре познатите ни и до болка лични теми, които се оказват и движещите линии, върху които съдбата ни свири несъвършената си мелодия.

С още една блестяща заявка Макюън се нарежда сред колосите на съвременната европейска литература. Носител на множество национални и международни отличия, той се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „Изкупление”, „На плажа Чезъл”, „Дете във времето“, „Амстердам”. „Невинният“ притежава характеристиките на образцов трилър, а „Черните кучета” третира универсалната тема за човешките взаимоотношения, за вечното надбягване на доброто и злото в самите нас. Повечето романи на Макюън имат филмови версии по негов сценарий. У нас са издадени още съдебната драма Законът за детето, романът мистификация Операция „Сладкоугодник и В черупката”, своеобразен римейк на „Хамлет”. С логото на „Колибри“ на български излезе и „Хлебарката - умопомрачителна политическа притча, провокирана от темата Брекзит.

А „Уроци“ е дългоочакван роман за любовта, общуването, писането, самотата, вината и повратите, сред които всеки читател може да се открие, докато прекосява личния лабиринт на живота си.