ДНК експертиза: Имало жена на борда на шведски военен кораб от XVII век! Видът на тазобедрената кост издал, че индивидът „Ге“ е от нежния пол

09.05.2023 24 часа
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Американска военна лаборатория помогна на шведите да потвърдят нещо, което се подозираше от години: сред загиналите на военен кораб от XVII в., потънал при първото си плаване, е имало жена. Това обявиха от музея, в който е изложен корабът, предаде АП.

Останките на кралския военен кораб „Васа“ са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм. Оттогава корабът се намира в музея „Васа“ - една от най-големите туристически атракции в шведската столица, където посетителите могат да се възхищават на изящните му дърворезби.

Около 30 души загиват, когато „Васа“ се преобръща и потъва само няколко минути, след като напуска пристанището през 1628 г. Смята се, че те са били членове на екипажа, а самоличността на повечето от тях е неизвестна.

В продължение на години имаше индикации, че една от жертвите, известна като „Ге“, е жена, заради вида на тазобедрената кост, казва в изявление Фред Хокер, ръководител на изследванията в музея „Васа“.

Анна Мария Форсберг, историк от музея „Васа“, уточни, че жени не са били част от екипажите на шведския флот през XVII в., но е можело да бъдат на борда като гости. На моряците е било позволено да вземат съпругите си със себе си на борда, освен ако корабът не е отивал на битка или на дълго пътуване.

„От писмени източници знаем, че на този ден са загинали около 30 души“, казва Форсберг и допълва: „Затова е вероятно тя да е била съпруга на моряк, която е искала да дойде с него на първото пътуване на този нов, впечатляващ кораб“. Тя каза още, че точният брой на хората на борда в този ден не е известен, „но смятаме, че е имало около 150 души, като се предполага, че още 300 войници е трябвало да се качат на борда по-нататък в архипелага“, пише БТА. 

От 2004 г. насам музеят „Васа“ си сътрудничи с Катедрата по имунология, генетика и патология към Университета в Упсала, която изследва всички скелети, за да разбере колкото се може повече за различните хора на обречения кораб. „Извличането на ДНК от кости, които са престояли на морското дъно 333 години, е много трудно, но не и невъзможно“, казва Мари Алeн, професор по съдебна генетика от Университета в Упсала. „Казано по-просто, не открихме Y-хромозоми в генома на „Ге“, но не можехме да бъдем напълно сигурни и искахме резултатите да бъдат потвърдени“, обясни тя.

Затова шведите се обръщат към базираната в Делауеър лаборатория за ДНК идентификация към въоръжените сили на САЩ. Благодарение на съдебномедицинската експертиза при нов тест успяхме да потвърдим, че индивидът „Ге“ е бил жена“, обясни Ален.

Смята се, че „Васа“, който е трябвало да се отправи към военноморска база край Стокхолм, за да изчака качването на войниците, е потънал, защото е нямал баласт, който да противодейства на тежките му оръдия.