Историк разкри къде е мостът от картината на Да Винчи „Мона Лиза“

05.05.2023 24 часа
"Мона Лиза" на Леонардо да Винчи
Снимка: www.huffingtonpost.co.uk
"Мона Лиза" на Леонардо да Винчи Снимка: www.huffingtonpost.co.uk

Още интересни разкрития за жената с най-загадъчната усмивка, изобразена от великия художник и учен Леонардо да Винчи. Историк предположи къде може да е бил мостът, изобразен на картината „Мона Лиза“. Той смята, че виадуктът се намира близо до италианския град Арецо в провинция Тоскана.

Италианският учен Силвано Винчети, цитиран от The Guardian, обясни, че мостът Ромито ди Латерина обаче вече е разрушен и от него е останала само една арка.

Винчети смята, че този виадукт и бил мостът, станал част от пейзажа зад Мона Лиза на прочутото платно.

Историците и преди са излагали различни теории за географското местоположение на този мост. Свързвали са го с Понте Буриано - каменен мост със седем арки, построен през 1277 г. северно от Арецо, дори е наречен Мостът на Джокондата. Друго предположение е бил Понте Боббио (древен мост с неправилен профил, който пресича река Требия в Боббио в провинция Пиаченца). Обсъждана е и версията на моста в Ромито ди Латерина.

За разрешаването на съмненията относно последния виадукт на изследователите помагат исторически документи и снимки от дрон, които са били сравнени с пейзажа от картината. Последният аргумент, който изследователите взимат под внимание, е броят на арките: мостът от картината на Леонардо е с четири арки, както и този от Ромито. И Понте Буриано, и Понте Боббио имат повече арки.

Документи, принадлежащи на семейство Медичи, които са намерени в държавния архив на Флоренция, показват, че между 1501 и 1503 г. мостът Ромито ди Латерина е бил „много натоварен, функциониращ мост“, казва Винчети.

Именно по това време Леонардо да Винчи е в района на Вал д'Арно, първо на служба при Чезаре Борджия, кардинал от най-известната благородническа фамилия в ренесансова Италия, а след това при Пиеро Содерини, държавник на Флорентинската република.

Винчети измерва ширината между бреговете и, използвайки размера на останалата арка, и установява, че четири арки със същия размер пасват идеално на мястото.

„Характерната форма на река Арно в този район отговаря точно на това, което Леонардо е изобразил в пейзажа вляво от благородничката в известната си картина“.

Ученият е открил и документи, които показват, че по онова време Леонардо често е живял във Фиезоле при чичо си, който е бил свещеник.

Забележителното произведение на изкуството на Да Вични се съхранява в Лувъра в Париж. Преди година е имало опит да бъде намазана с торта. Един от посетителите, млад мъж в инвалидна количка и с перука, тогава се изправя до картината и хвърля парче торта. За щастие тя е под стъклен капа и няма никакви поражения.

Преди няколко години френският учен Паскал Коте обяви, че е открил още няколко изображения под прочутата Мона Лиза на Леонардо да Винчи, предаде bTV. По-специално скици на портрет на Мадоната и на модел, който не приличал на Мона Лиза.