Кръстникът на изкуствения интелект: Скоро ChatGPT може да е по-интелигентен от нас

03.05.2023 24 часа
Изкуствен интелект СНИМКА: Pixabay
Изкуствен интелект СНИМКА: Pixabay

 75-годишният Джефри Хинтън обяви оставката си

Ученият, който до голяма степен се смята за кръстник на изкуствения интелект, напуска работата си с предупреждение за нарастващите опасности от развитията в тази област, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Джефри Хинтън (75 г.) обяви оставката си от работата в "Гугъл" в становище до "Ню Йорк таймс", заявявайки, че съжалява за свършеното.

Пред Би Би Си той посочи, че някои от опасностите от чатбота на ИИ са "доста плашещи".

"В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но смятам, че скоро ще бъдат".

Д-р Хинтън също така приема, че възрастта му е изиграла роля в решението да напусне технологичния гигант: "Аз съм на 75 г., време е да се пенсионирам".

Неговите изследвания в сферата постлаха пътя за настоящи ИИ-системи като ЧатДжипити (ChatGPT).

Но британско-канадският когнитивен психолог и компютърен специалист заяви, че чатботът скоро може да надмине нивото на информация, която човешкият мозък съдържа.

"В момента виждаме как неща като GPT-4 засенчва човека в обема на общи знания, които притежава. От гледна точка на разсъжденията не, толкова, но вече прави прости разсъждения…Имайки предвид темпото на това, очакваме да се подобри доста бързо. А от това трябва да се притесняваме".

В статията си в "Ню Йорк таймс" д-р Хинтън предупреждава още, че изкуственият интелект може да бъде използван за "лоши неща" от "лоши играчи".