Джеймс Бонд бил точно копие на дипломат, свалил Мерилин Монро и Ева Перон

28.04.2023 Петя Минкова
Джеймс Бонд
Джеймс Бонд

Иън Флеминг признава, че по отношение на външността неговият Джеймс Бонд много прилича на суперпопулярния по онова време Порфирио Рубироса. Той е доминикански дипломат, но статутът му е на международна звезда - светска личност и професионален играч на поло, станал известен най-вече с невероятните си връзки с едни от най-красивите жени в света.

Роден през 1909 г., той израства в заможно семейство като син на армейски генерал. След като завършва образованието си, се отправя към Европа, за да стане професионален играч на поло. Това е аристократичен спорт, който автоматично превръща Рубироса в център на вниманието на тогавашното висше общество на Стария континент.

Президентът на Доминика Трухильо Серхио Бенкосме светкавично оценява огромния потенциал на младежа и го подтиква да учи за дипломат, за да му повери едни от най-важните посолства в чужбина.

Дали защото се е оженил за дъщерята на Трухильо или поради друга причина, но бракът им не издържа дълго. Въпреки това държавният глава държи на него и в един момент дори го повишава в ранг на „инспектор“ на дипломатите.

Заедно с работата и полото, Рубироса се увлича все по-често и от тогавашната Формула 1, купувайки си няколко ферарита, които заедно с неотразимия чар го превръщат в цел номер едно за дамите от висшето общество. Но също и за кинолегендите от онова време. В известен смисъл е по-лесно да се каже с кои дами не е имал романтични отношения, отколкото да се изброят всичките му любовни афери. Сред популярните му завоевания са звезди като Даниел Дарийо, За За Габор, легендите Ава Гарднър, Мерилин Монро, Барбара Хътън, Рита Хейуърт, Джоан Крауфорд, Вероника Лейк, Джуди Гарланд, Ева Перон и много други. Истинско чудо е, че има само пет брака, но два от тях са с безумно богати наследници на американски магнати – те са част от тогавашния Топ 10 на най-заможните хора в света. Изоставените, но влюбени жени му оставят солидна издръжка, имения, коли, за да продължи звездния си начин на живот.

Звучи невероятно, но покрай всичко това Рубироса успявал по невероятен начин да манипулира политиците и да прокарва интересите на своята страна. За целта провеждал сложни, многоходови операции и в това отношение бил много далеч от образа на стандартния плейбой, чиито интереси стигат до поредното любовно завоевание.

През 1965 г. след пиянска нощ, пали ферарито си, но докато лети из Булонския лес с висока скорост, се преобръща заради внезапно изскочил конски впряг. Загива на 56-годишна възраст и в този момент името му се превръща в легенда. За него се пишат книги, печатат се плакати, правят се филми и образът му се превръща в енигма.

Когато Иън Флеминг обсъжда с продуцентите и режисьора кой да изиграе Джеймс Бонд, изборът пада на неизвестния по това време Шон Конъри. И причината е, че много прилича на Рубироса, точно както авторът си го е представял.