Вярата събира хора от близо и далеч в манастири и оброчища

17.04.2023 Радко Паунов
Миряни палят свещи на импровизирания иконостас в Индипасха и оставят великденски яйца.

СНИМКА: ТОНИ ЩИЛЯНОВА
Миряни палят свещи на импровизирания иконостас в Индипасха и оставят великденски яйца. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛЯНОВА

Индипасха в Странджа, Бачково и манастирите в Румъния привличат стотици хиляди души в дните около Великден.

 

Индипасха - тракийско оброчище, от което блика жива вода, е едно от най-мистичните места в Странджа. Смята се, че водата е най-силна около Великден и най-вече в първата неделя след Възкресението – това подсказва и самото име на оброчището.

Всяка година на този ден там се извършват поклонения и се вричат курбани. Мястото е било познато и на пророчицата Ванга, която е изпращала в странджанското оброчище болни хора.

Но дълги години Индипасха е била само за посветени. Намира се 17 км от Малко Търново. До мястото се стига трудно, тъй като е разположено в дълбок и усоен дол, обрасъл с гъста букова гора, през която слънчеви лъчи трудно пробиват дори и през лятото.

Светилището представлява голяма отвесна скала,

в чиято основа блика изворче

Според легендите тя помага най-вече при очни и кожни болести, но всеки, дошъл на Индипасха с вяра, е убеден, че лечебната ѝ сила е далеч по-универсална.

Около изворчето вярващи са изградили иконостас, на който палят свещи, а по Великден го обсипват с шарени яйца.

Да си умиеш лицето или да напълниш шишенце от изворчето, не е лесна работа - трябва да се свиеш буквално на кълбо под скалите. Че мястото е специално, се усеща и по дрехите, надвиснали по клоните на дърветата наоколо и мушнати между скалните процепи. Чорапи, бельо и тениски неслучайно висят между земята и небето, защото се смята, че

само така болестта остава в нищото.

Пътят до Индипасха е истинско предизвикателство. Някои от стотиците поклонници предпочитат да извървят пеша последните 3-4 километра, други наемат джип от Малко Търново и разчитат на опитен водач. Стръмни стълби отвеждат до скалата, от която блика лековита вода. По обед опашката от поклонници вече е толкова голяма, че се вие до полянката, от която се слиза към изворчето, а по стълбичките се пъпли с часове.

На Индипасха

могат да се срещнат хора, изповядващи различни религии, обединени от вярата.

Преданието за оброчището тръгнало от жители на близкото село Сливарово. То било преоткрито от местен, който отглеждал стадо биволи. Водачът на стадото остарял и ослепял. На стопанина му било жал да го убие, понеже биволът му служил вярно много години. Решил да го пусне, но не след дълго биволът се върнал и вече виждал. След време пак ослепял, изчезнал отново, после пак се завърнал излекуван. Когато това се случило за трети път, стопанинът решил да проследи животното и така стигнал до Индипасха, откривайки лековитата вода.

Да спре войната в Украйна и в тези тежки времена българите да заживеят нормално. Това ще е акцентът в молитвите навръх Възкресение в Бачковския манастир, обясни пред “24 часа” игуменът епископ Сионий. Той ще се моли още за здраве и единение на нацията.

Втората по големина обител у нас очаква стълпотворение. “За всеки ще има яйце и парче козунак, които ще се раздават пред входа на манастира”, обясни секретарят Васил Апостолов. По традиция на Велики четвъртък в обителта  боядисаха 2023 броя яйца - колкото са цифрите в годината. Манастирът ще раздаде и агнешки курбан за бедни.

На Велика събота започва голямата литургия, възглавена от игумена епископ Сионий. Тя ще завърши в 3 часа сутринта. През целия ден се очакват богомолци, а за братята и служителите ще има празничен обяд след великденските пости - печено агнешко с дроб сарма.

Голямото стълпотворение от богомолци

се очаква на втория ден от Великден,

когато всяка година на този ден е самото изнасяне на иконата на Божията майка. И този път ще бъде изнесено нейното копие, тъй като оригиналът е много стар и не е желателно да се изважда навън. Иконата е много древна, обковът ѝ е от 1311 година.

Според преданието тя била заровена в местността Клувията, за да бъде предпазена от унищожение по време на османското владичество. Точно на втория ден от Възкресение реликвата е намерена от две овчарчета и предадена в Бачковския манастир.

Оттогава винаги на този ден се пренася до мястото, където е била скрита, отслужва се литургия и се връща обратно в обителта. За ритуала пристигат богомолци от цялата страна, тъй като вярват, че участието в литията ще им донесе здраве и късмет.

Светинята се слага на специална платформа, обкичена с цветя, а

вярващите се редуват да я носят на разстояние от близо 3 километра

Смята се, че светинята притежава чудодейна сила. В архивите на манастира са записани стотици истории на хора, които са се изцелили или са се сдобили с рожба след молитва пред Богородица от Бачково.

Манастирите в цяла Румъния също се готвят да посрещнат гости за Великден. Все по-голям процент от северните ни съседи ги предпочитат за своята миниваканция най-вече заради спокойствието и достъпните цени. Много от тях са си запазили места още в началото на годината.

Една нощувка в манастира “Нямц” в Североизточна Румъния например, считан за най-стария и най-големия в областта Молдова, струва 40 лв. За Възкресение Христово монасите там ще приготвят на вярващите традиционна трапеза.

Стоте места за отсядане в поклонническия център в близост до святото място вече са почти заети. За двойна стая туристите плащат много по-малко, отколкото в хотелите в района. 240 - 480 леи (96-192 лв.) излиза нощувката в някоя от къщите за гости.

Манастирът “Съмбата де Сус” в Брашов, построен от княз Константин Брънковяну около 1696 г.,

разрушен през 1785 г. по време на австро-унгарското управление и възстановен 140 години по-късно, има около 250 места за настаняване и предлага пакети за 500 леи (200 лв.), които включват 2 нощувки, празничен обяд на Великден и такса за паркомясто. Нощувките в къщите за гости, вилите и хотелите в района се предлагат на цени от 250 до 1100 леи (от 100 до 440 лв.).

Много жители на Букурещ ще изберат за великденските празници разходка без нощувка до манастира “Черника” на 20 км от града. Въпреки че манастирът има голяма площ и разполага със стаи за отсядане, повечето посетители идват, за да разгледат музея, библиотеката и да си купят лакомства, направени от самите монаси.