Изложба с неизвестни картини на Атанас Яранов за раждането и смъртта, страданието и състраданието - в галерия "Милениум" до 14 април

18.03.2023 24 часа
Художникът-живописец Атанас Яранов
СНИМКА: Галерия "Милениум"
Художникът-живописец Атанас Яранов СНИМКА: Галерия "Милениум"

Над 60 творби, рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои чрез авторски смесени техники са част от най-новата изложба на галерия "Милениум" "Неизвестни творби" на големия български художник Атанас Яранов. 

Експозицията ни препраща към „работилницата“ на Атанас Яранов (1940 - 1988 г.), като почти всички произведения са непоказвани досега. Централно място в творчеството на художника заемат вечните теми за раждането и смъртта, състраданието и страданието, хумора и сарказма.

Картините на Яранов са разпознаваеми поради "свободното боравене с формата - ясна и конкретна, без бъбривост и ненужно естетизиране". Немалко пъти артистът е окачествяван от известни изкуствоведи като "интелектуален феномен", "творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми". 

„За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Носител е на множество престижни отличия и награди. С какво творчеството на Атанас Яранов ни мотивира да направим тази изложба? Грабна ни неговият голям професионализъм и яркият му неподражаем стил", казва арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.

"Неизвестни творби" ще бъде официално открита на 21 март от 18,00 ч. в галерия "Милениум" и може да бъде видяна до 14 април 2023 г.