Вижте разтърсващи непубликувани снимки от погребението на Гунди и Котков

09.02.2023 24 часа
Опечалени мъже вдигат ковчега с тленните останки на Георги Аспарухов по време на погребението на 2 юли 1971 г. СНИМКИ: "УЛТРАС ВАРНА", ПУБЛИКУВАНИ ОТ LEVSKI FAMILY
Опечалени мъже вдигат ковчега с тленните останки на Георги Аспарухов по време на погребението на 2 юли 1971 г. СНИМКИ: "УЛТРАС ВАРНА", ПУБЛИКУВАНИ ОТ LEVSKI FAMILY

Фенове даряват оригиналите на музея на "Левски", а дубликатите отиват на търг за паметник на Георги Аспарухов в близост до родната му къща в София

Сърцераздирателни, наситени с голяма болка и емоция непубликувани до този момент черно-бели снимки от най-черния ден в историята на футболния “Левски” ще бъдат дарени от фенове на музея на клуба. Оригиналните кадри от погребението на Георги Аспарухов и Никола Котков от 2 юли 1971 г. ще останат в музейната експозиция, а разпечатани дубликати ще бъдат пуснати на благотворителен търг. Със събраните средства ще бъде изграден паметник на Гунди на метри от родната му къща в столичния квартал “Редута”.

Уникалните снимки са предоставени на клуба на привържениците на “Левски” във Варна - “Ултра Варна”, които от своя страна правят дарението на “синия” музей и подхващат благотворителната инициатива. На фейсбук страницата Levski Family публикуваха в аванс някои от снимките с цел популяризиране на инициативата.

Снимките са наистина разтърсващи. На кадри е уловен моментът, в който ковчегът с тленните останки на Гунди е спуснат в гроба му с въжета, а върху него е поставена футболна топка.

Запечатани са и кадри от миговете преди това, когато болката се чете по лицата на хората в близост до ковчега, върху който е футболната топка, когато опечалени ридаят пред него, а впоследствие го понасят на ръцете си, за да бъде спуснат в гроба.

Изключително въздействаща е снимка, на която пред гроба на любимия си е съпругата на Гунди - Величка Маркова. Видно едва задържаща се на краката си, Лита е придържана от Иван Вуцов и от бившия треньор на “Левски” Кръстьо Чакъров.

На друг кадър е запечатан тъжният миг, когато ковчезите с тленните останки на Гунди и Котков са натоварени на автомобил, за да поемат към последния си земен път и погребението. Уловени са и мигове как тълпи от хора изпращат двамата легендарни футболисти.

Около 550 хиляди българи се сбогуват с двамата велики футболисти на 2 юли 1971 г. Нещо без аналог в годините, в които България е част от социалистическия блок в Източна Европа. Затова то стряска жестоко тогавашните властници от БКП. Те всячески се опитват да изместят центъра на вниманието от погребението на Гунди и Котков. Това обаче е невъзможно.

През 2017 г. “24 часа” публикува уникални авторски снимки как 550 000 се прощават с Гунди и Котков - от несъстоялото се поклонение на “Герена”, морето от хора, поклонението на път към гробищата и кадър от гроба на Георги Аспарухов дни след погребението. Онези снимки са дело на левскаря Огнян Ризов, предоставени на “24 часа” от Радостин Янков, който е на 12 г., когато е заведен да се сбогува с футболните идоли.

Сега варненските фенове споделиха новите уникални кадри. И обвързаха популяризирането им с каузата за изграждане на паметника на Георги Аспарухов.

В края на януари се проведе и среща в община “Слатина” на работна група по изграждането на паметника на Гунди в парк “Гео Милев”. Бяха съгласувани и одобрени подробностите по оформлението на прилежащата инфраструктура и паркова среда, където ще бъде поставен монументът.

Проектите трябва да бъдат подадени за обсъждане и одобрение до средата на февруари.

Може да помогнете за изграждане на паметника на Георги Аспарухов и с дарение:

IBAN: BG84IABG80981002323900

Интернешъл Асет Банк АД

Национален клуб на привържениците на Левски

Основание: Дарение за паметника на Гунди