Майор Томпсън, който за българите е ту герой, ту шпионин, във филм с премиера в английското посолство в София

20.01.2023 24 часа
От дясно на ляво: Пенчо Ковачев - съсценарист, Цветослава Петкова - директор на дирекция в община Своге, актьорите Калоян Милев и Михаела Гончева, посланик Роб Диксън, Нина Копранджийска - зам.-кмет на Своге, режисьорът Жезко Давидов и Марин Дамянов - съсценарист.
От дясно на ляво: Пенчо Ковачев - съсценарист, Цветослава Петкова - директор на дирекция в община Своге, актьорите Калоян Милев и Михаела Гончева, посланик Роб Диксън, Нина Копранджийска - зам.-кмет на Своге, режисьорът Жезко Давидов и Марин Дамянов - съсценарист. Румяна Тонева

Драматичната история на британския офицер, разстрелян край софийско село на 10 юни 1944 г., показана от екип, в който е и журналистът от “24 часа” Пенчо Ковачев

Хора от киногилдията, известни личности и военните аташета на САЩ, Румъния, Гърция и др. изпълниха балната зала в резиденцията на британското посолство в столицата.

Всички те бяха лично поканени от посланика на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Н. Пр. д-р Роб Диксън първи да видят документалния филм “Майор Томпсън (не)нужният герой”.

Филмът разказва за драматичната съдба на британския офицер Франк Уилям Томпсън, който е убит в България на 10 юни 1944 г. Преди прожекцията за неговия живот говориха проф. Емилия Стоева, преподавател в НАТФИЗ, и английският историк и писател Саймън Кусев, който е с български корени и от 33 години е биограф на фамилията Томпсън.

Сценаристи на документалния филм са проф. д-р Марин Дамянов и нашият колега от “24 часа” Пенчо Ковачев.

Режисьор е Жезко Давидов, оператор - Емил Топузов. Във възстановките на филма се снимат студентите от НАТФИЗ Калоян Милев като майор Томпсън и Михаела Гончева като Айрис Мърдок.

Франк Уилям Томпсън завършва университета в Оксфорд. Като студент се влюбва в бъдещата голяма британска писателка Айрис Мърдок и под нейно влияние става член на Английската комунистическа партия. След заминаването му на фронта между двамата започва красива епистоларна любов. Част от написаното в писмата, които си разменят, е показано във филма.

На фронта Франк Томпсън влиза в състава на Управлението за специални операции и е изпратен да ръководи Втората английска мисия за снабдяване с оръжие и боеприпаси на партизаните и антифашистката съпротива в България.

Все още капитан, той каца с парашут на 25 януари 1944 г. край сръбското село Добро поле с още трима души. Присъединяват се към Трънския отряд и после към Втора софийска народоосвободителна партизанска бригада начело с Денчо Знеполски. Заради успешното начало на мисията му Томпсън е произведен в чин майор.

В края на май 1944 г. бригадата е разбита край Батулия. Англичанинът е арестуван и на 10 юни 1944 г. е разстрелян край софийското село Литаково. Той е само на 24 години.

Драмата на майор Томпсън продължава и след смъртта му. В първите години след 9 септември 1944 г. България го цени като национален герой. В началото на 50-те години обаче е обявен за английски шпионин, вербувал Славчо Трънски, Денчо Знеполски и др.

След още няколко години Томпсън е забравен, паметниците му се рушат... И после отново си спомняме за него - за момчето, което дойде от небето, за да помогне на българите да се преборят с най-голямото зло в човешката история. 

Родната му страна обаче го забравя. Английското правителство през 1944 г. не прави нищо, за да го спаси през десетдневния му плен. Не съобщава на родителите за гибелта му. Не иска от България тленните му останки да бъдат пренесени в Англия. Не го удостоява с посмъртни отличия, както другите офицери от Управлението за специални операции. Защото като студент в Оксфорд е станал член на Английската компартия.

Филмът за Франк Томпсън е за героя с главно Г. Поне за българите той е герой. Томпсън напуска Оксфорд, оставя сигурния живот, кариерата и любовта си към Айрис Мърдок, но служи на идеите, в които е вярвал, разказва сценаристът Пенчо Ковачев.

Франк идва при нас от небето (скача с парашут) - и това носи своята символика. Той е млад, красив, обаятелен. Не е високомерен, не е дистанциран - така го описват партизаните, които са го познавали. Дори си спомнят, че опитвал да научи българското хоро. Бил невероятен полиглот, бързо и лесно усвоявал чужди езици, включително и малко български.

След залавянето при село Батулия издържа на инквизициите и мъченията, на които е подложен, и опазва тайните на съпротивата. Държи се достойно до разстрела си.

Томпсън загина и остана завинаги в България,  но сегашните младежи не знаят почти нищо за него.

 Ние, екипът на филма, искаме да възродим спомена за него. Героите не умират, те трябва да останат с нас.  Ние не сме им нужни, те са ни нужни.

Филмът “Майор Томпсън (не)нужният герой” ще бъде показан и в посолството ни в Лондон. Официалната премиера е предвидена за “София филм фест”.