Спецоперацията на Тодор Бояджиев и Иван Попов в САЩ, която изстреля електрониката ни в бъдещето

04.12.2022 Петя Минкова

Невъзможна мисия, която завършва с успех и милиарди преводни рубли

Докато е на работа в САЩ, България иска да получи специализация за производство на магнитни носители, устройства за магнитни дискове и лентови устройства. Държавата поставя целта, а Научно-техническото разузнаване трябва да улесни реализацията й. Така е и при всеки технологичен проблем. Бояджиев си спомняше за ситуация, когато ДЗУ опитва всичко, за да се справи с дадена задача, но това се оказва невъзможно. Тогава шефът на Комитета по наука проф. Иван Попов взема нещата в свои ръце. "Той бе изключително влиятелен – казваше Бояджиев. – Наложи се пред Политбюро и покани като гост един от най-големите шефове на "Ай Би Ем". Професорът уреди да го разведе с правителствения самолет. Когато американецът видя завода в Стара Загора, се хвана за главата и каза:

"Вие сте отишли страшно напред"

По това време в САЩ разработват новаторската система 370, която утвърждава "Ай Би Ем" като безспорен световен лидер. Започват да произвеждат дисковете си в засекретен завод в Силициевата долина. "Там дори хората на високи позиции в компанията не можеха да влязат. Беше ги страх да не изтече информация за технологията към американската конкуренция – разказва Бояджиев. – Имаше драконовски мерки за сигурност. Всички в завода носеха специални пропуски. За първи път видях подобни електронни ключове.

Само картата на шефа можеше да отваря всички врати. На останалите служители картите бяха само за своите кабинети. Вътрешната сигурност бе на изключително високо ниво. Понеже заводът имаше много правителствени поръчки, бе под контрола на ФБР. Полицията със скенери проверяваше всички, ровеха дори в чантата на директора, да не би някой да изнесе нещо."

Защо това става приоритет за Бояджиев, четете - ТУК!