Анахид Тачева: "Тялото е тленно и си отива, но духът остава космическа енергия"

01.12.2022 Симона Димитрова
Анахид Тачева бързо се превръща в икона за телевизията.
Анахид Тачева бързо се превръща в икона за телевизията.

Имам други амбиции за други животи, знам, че ще се преродя, казвала често тя. Шокът и депресията след внезапната смърт на Митко Цонев вероятно отключват заболяването ѝ.

Животът ми бе бурен, с препятствия, с разводи и женитби. Но за нищо не съжалявам - нито за избора си на съпруг, нито за това, че съм родила три деца. Обичала съм и тях, и работата си. Но имам други амбиции за други животи и знам, че ще се преродя. Духът и съзнанието не изчезват, те са космическа енергия. Тялото е тленно и си отива, но духът няма къде да изчезне."

Това споделя легендарната тв говорителка Анахид Тачева в интервю през 2007 г. Тя почина на 14 ноември, само месец след като навърши 82 г. През последните 4-5 години журналистката се бореше с тежка форма на деменция. Накрая не можела да разпознае нито семейството си, нито приятелите си.

Всички са в шок,

когато чуват коварната диагноза. Никой не предполагал, че Тачева може да страда от това поради факта, че тя винаги работела с мозъка си. Поддържала ума си и докато била говорителка, учела всичко наизуст. Не използвала аутокю. Междувременно обичала да чете и много книги.

Всъщност именно със способността си бързо да

учи реплики наизуст

и никога да не използва помощни средства тя става известна в телевизията.

Въпреки непрестанните грижи на роднините й и на дъщеря й Ани Анахид постепенно се влошавала. Паметта започвала все по-често да й изневерява, а медикаментите и терапиите помагали само за определено време. Въпреки че била в домашна обстановка, тв говорителката била подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието й се следяло от специалисти, които били денонощно до нея.

Самата тя имала немалко удари от съдбата. Когато е на 13 години, губи баща си, който я учел да бъде добър човек и да вярва в Господ. Следващият е уволнението на тв говорителките от БНТ. Тя го понася много тежко, защото получава уведомление на домашния си адрес, в което пишело, че трябва да отиде до телевизията, за да си оправи документите за напускане. Дълги години не минавала по "Сан Стефано", била много огорчена и обидена. Следващият тежък момент в живота й бил смъртта на първия й съпруг - актьора Коста Цонев. След това губи и втория си съпруг - бизнесмена Васил Тачев.

Коя е най-голямата катастрофа за нея четете ТУК